Točno u podne, u Olimpiji, upaljen je plamen koji će 5. kolovoza u Riju na stadionu Maracana označiti početak Igara 31. Olimpijade. Neobična igra simbolike htjela je da se samo nekoliko sati kasnije u Varšavi ugasi posljednji olimpijski san Zorana Primorca (46) – piše Vladimir Zrinjski, novinar JL
 
Institucija hrvatskog stolnog tenisa i sporta uopće, Zadranin iza kojeg je sedam nastupa na Olimpijskim igrama, propustio je posljednji vlak da se pridruži hrvatskoj ekspediciji za Brazil. Nakon ranog ispadanja na kvalifikacijskom turniru u Halmstadu, za Primorca je postojala šansa da Igre izbori na temelju renkinga, no to se nije dogodilo.
 
Na ITTF-ovom turniru Major kategorije u Poljskoj oprostio se u skupini, gdje ga je u odlučujućem dvoboju sa 4-3 pobijedio 26 godina mlađi Francuz Andrea Landrieu. Da je prošao skupinu, Primorac se mogao nadati plasmanu iznad crte, a ovako će London ostati posljednje poglavlje njegove olimpijske priče.
 
Konkurenti su odustali
 
- Zadovoljan sam jer sam bio jako blizu i moja je olimpijska priča gotova. Poljska mi je bila zadnja šansa, ali nije se ostvarilo. Taj meč izgubio sam u sedmom setu sa 12-10, nakon što sam poveo 3-1. Trebao sam proći još dva kola, no sada će mi nedostajati bodova. Na kraju nije bilo ni sreće, izdalo me tijelo koje me vuklo cijeli život i bilo mi snaga u ključnim trenucima - ispričao nam je Zoran Primorac.
 
Ushićeni Landrieu je nakon pobjede rekao: “Pobijedio sam legendu koju sam kao dječak gledao na televiziji.” Primorac je proteklih godina odradio mali milijun sličnih okršaja. Ostao je za stolom kada su asovi njegove generacije poput Jeana-Michela Saivea ili 50-godišnjeg Jörgena Perssona već davno bili odustali.
 
- Na cijelu priču oko Rija gledam vrlo pozitivno, pogotovo kad znam da moji konkurenti nisu ni pokušali. To mi je bio poticaj da se u poznim godinama nastavim natjecati i ispitivati gdje su mi granice.
 
Saniranje ozljeda
 
Neizbježnim se nameće pitanje kada će Primorac staviti točku na velebnu karijeru, no prvi čovjek Hrvatskog kluba olimpijaca još nije zaključio sve obaveze.
 
- Imam ugovor u Rusiji (Jekaterinburg, nap. p.) za sljedeću sezonu. Prije toga ću ‘izvidati rane’ i sanirati ozljede koje sam zaradio ovih mjeseci tijekom kvalifikacija. Izraubao sam se, a organizam to sve teže podnosi. Nastavljam i s obavezama na fakultetu. No, prvo ću se odmoriti - otkrio je.
 
Hrvatsku će u Riju predstavljati samo Andrej Gaćina, jer ni Tan Ruiwu nema dovoljno dobar renking. A Primorac će sva uzbuđenja pratiti iz naslonjača. Prvi put nakon što je stolni tenis postao dio olimpijskog programa, dobri duh ovog sporta neće biti prisutan. Neobičan prizor na koji se tek trebamo naviknuti.? 
 
Na kraju me izdalo tijelo koje me vuklo cijeli život. Ne žalim ni za čim, bila je to pozitivna avantura, ali ‘izraubao’ sam se...
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Vladimir Zrinjski FOTO www.jutarnji.hr