TRI DO PET U polovici klubova u našoj ligi golmani su ujedno kapetani. Kalinić, Zagorac i Iveša vrpcu nose stalno, Eduardo i Vargić mijenjaju Antolića i Močinića – piše Tomislav Gabelić, novinar 24sata
 
Mišljenja su podijeljena, neki smatraju kako su najbolji kapetani vezni igrači, povijest nas uči kako su kapetani velikih momčadi i reprezentacija svjetskih prvaka uglavnom bili obrambeni igrači, a u HNL-u su izgleda u modi - golmani, polovini od deset HNL momčadi kapetani su bili ili jesu golmani. 
 
Lovre Kalinić kapetan je Hajduka, Danijel Zagorac Splita, Vanja Iveša Istre, Ivan Vargić je kapetan Rijeke kad nema Močinića, a Eduardu je Zoran Mamić povjeriotraku čim je stigao u Dinamo, a Portugalac ju je nosio dugo, sve dok se nije oporavio aktualni kapetan Domagoj Antolić i sada mu je zamjenik. 
 
Petorica golmana kapetana - doista neobičan trend u HNL-u. 
 
Odgovor je jednostavan, igrači se puno lakše prodaju u inozemstvo od golmana, samim time golmani ostaju duže u klubu, te kao najstariji i najiskusniji postaju kapetani - rezonira I van Katalinić te dodaje kako je za njega prirodnije da kapetan bude igrač a ne golman, iako je u karijeri u pravilu slušao svlačionicu: 
 
- Pravi kapetan je samo onaj koga prihvati svlačionica, zato je najbolje da igrači sami biraju. Nama je u Ligi prvaka kapetan bio Štimac, jer je bio istinski vođa koga su igrači poštovali, a bilo je i starijih, i iskusnijih i boljih igrača od njega. 
 
Iako je i sam kapetan momčadi, golman Splita Danijel Zagorac nije najsretniji tom svojom ulogom. 
 
- Čast mi je biti kapetan, ali da sam ja trener, nikad ne bih za kapetana postavio golmana jer je golman ograničen na kazneni prostor i čim ga napusti i obrati se sucu, dobije žuti karton. To pravilo jednostavno nije u redu - tvrdi Zagorac , a s njim se slaže i povremeni kapetan Rijeke Ivan Vargić. 
 
- Lakše je igraču prići sucu i nešto mu sugerirati ili prosvjedovati, nego nama s gola. Ako se sporan detalj dogodi pred protivničkim kaznenim prostorom, golman je udaljen 70-80 metara, praktično je nemoguće sudjelovati. Kod nas je inače pravilo da kapetan bude domaći igrač, a zamjenik onaj s najviše staža, tako sam i ja postao kapetan Rijeke, jer sam jedan od igrača s najdužim stažom u našoj svlačionici - otkriva Vargić . 
 
Da je kapetanska traka čast, ali i velika odgovornost, svjedoči Lovre Kalinić. 
 
- Biti kapetan kluba poput Hajduka je prije svega velika čast, ali i obaveza, nije to samo rukovanje na centru i određivanje tko će započeti utakmicu na kojoj strani. Treba koji put i podviknuti, treba pregovarati s upravom, trenerom, kapetan mora biti vođa i u svlačionici i na terenu. Ali biti kapetan je i priznanje da si vođa, da si karakteran igrač, da si spreman nositi se s tom odgovornošću i da te suigrači poštuju. - rekao je Kalinić . 
 
Golman kapetan, pa još u inozemstvu kao stranac, posebno je rijetko. 
 
- Postati kapetan velikog kluba kao što je Dinamo, to jako puno znači svakome, pogotovo meni kao strancu. To je i privilegija i znak koliko me se cijeni, ali i dodatna odgovornost, kako na terenu, tako i izvan njega - kazao je Dinamov golman Eduardo , koji je nosio kapetansku traku do povratka Domagoja Antolića. 
 
Zoran Mamić smatra kako je to bila dobra odluka. 
 
- Čim je Eduardo došao u klub, vidjeli smo da svojim karakterom i ponašanjem na terenu i van njega ima liderske sposobnosti, zbog kojih zaslužuje nositi kapetansku traku Dinama. To je i potvrdio, a meni je kao treneru drago što u svlačionici imam takvog pojedinca - kazao je trener Dinama. 
Buffon, Mananda, Lloris... 
 
Golmani kapetani u najboljim klubovima 'liga petice' mogu se nabrojati na prste jedne ruke, Gianluigi Buffon kapetan je Juventusa, Steve Mandanda Olimpyque Marseillesa, Hugo Lloris Tottenhama..., povremeno i Joe Hart Manchester Citya. 
 
- Trend je da su kapetani momčadi vezni ili obrambeni igrači, čak i golmani, jer imaju bolji pregled igre, ali na koncu je ipak najvažnije tko je lider svlačionice i tko vodi momčad na terenu - tvrdi sir Alex Ferguson, čiju su momčad, među brojnim velikim igračima i kapetanima predvodili Peter Schmeichel i Edvin van der Sar. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Klupska legenda postao već s 25 
Lovre Kalinić u Hajduku je od 2000. godine, cijeli život, pa je vrpca došla kao logičan slijed. Od njega su stariji samo Milić (26) i Bilij (26). 
 
Najstariji igrač lige "šef" u Istri 
Vanja Iveša na ljeto će navršiti 39, još brani i vođa je Istre u borbi za ostanak. Prvi do njega u HNL-u je dvije i pol godine mlađi Jerko Leko. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 PRENOSIMO 24 sata PIŠE Tomislav Gabelić FOTO Pixell/24sata/sport