Ključne role odigrali Bojan Bogdanović (26 koša) i Dario Šarić (18 koševa), no svega toga ne bi bilo da fantastičnu partiju nije odigrao i Kruno Simon (21 koš, šest trica) – piše Dražen Brajdić, novinar VL
 
Hrvatski košarkaši uspjeli su izboriti olimpijsku vizu nakon rijetko viđene drame odigrane u olimpijskoj dvorani u Torinu. Pred 15 tisuća gledatelja nadjačali su domaćine Talijane (84:78) nakon produžetka u kojem su ključne role odigrali Bojan Bogdanović (26 koša) i Dario Šarić (18 koševa), no svega toga ne bi bilo da fantastičnu partiju nije odigrao i Kruno Simon (21 koš, šest trica).
 
Kakav košarkaški rat je pred nama moglo se naslutiti već po prvim minutama. Nakon trice Simona i dvice njegova klupskog suirača Gentilea, Hrvati (4) i Talijani (6) kombinirano su promašili 10 napada zaredom, sve dok slovenski sudac Boltauzer nije sudio Bargnaniju tehničku pogrešku. No, prije toga portorikanski sudac Vazquez tehničku je dosudio Simonu kojem je, netom prije toga, sudio vrlo sumnjiv prekršaj u napadu.
 
Dotičnom gospodinu bila je to treća utakmica koju sudi domaćinu Italiji, a druga protiv Hrvatske. A u prvom susretu upravo je on griješio u korist Talijana pa su naši zatražili njegovo izuzeće, no taj zahtjev im nije odobren. Što je još gore, Fiba ga je delegirala i za finale koji je očito sudio s podvojenim osjećajima.
 
U četvrtoj minuti utakmice zakazao je glavni semafor pa je došlo do velikog prekida od 20-tak minuta nakon čega su se naši bolje snašli. Premda je Simon zaradio treći prekršaj (pogodite tko ga mu je sudio), Hrvatska zahvaljujućoj odličnoj obrani odlazi na mali odmor s vodstvom 19:12. Štoviše, nakon što je u tri napada bljesnuo i zabio centar Planinić, naši su u 14. minuti poveli sa “plus 11” (28:17).
 
Nakon toga Galinari pokreće Italiju pa se Talijani potpuno vraćaju u utakmicu, da bi početkom drugog poluvremena serijom 8-0 i poveli. Bogdanović i Šarić promašuju teške šuteve s naskokom u nazad, a Simon tricu i eto dvorane na nogama.
 
Srećom, šuterski raspoloženi Simon uzvraća čak trima tricama u nizu i Hrvatska opet vodi (50:44). U tom razdbolju Šarić je bio vani, pa je četvorku (lažnu) igrao Bogdanović kojemu je Meli dvaput pobjegao pa se na predah uoči posljednje četvrtine ušlo s minimalnim hrvatskim vodstvom (54:52).
 
Srčani i silno borbeni Dario pronalazi načina da zabije. Ubacuje osam koševa u nizu za osam koševa prednosti za Hrvatsku (63:55). Talijani to brzo spuštaju na “minus 4”, ali onda Planinić skače u napadu i zabija (65:59). Na kraju smo gledali produžetke u kojima je Hrvatska dominirala
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO www.fiba.com