Hrvatska vaterpolska reprezentacija vratila se s Benu kupa u Budimpešti koji je poslužio kao izvrsna prilika za podizanje forme igrača, taktičko uigravanje i donošenje posljednje odluke vezane za odabir konačnih 13 igrača koji odlaze u Rio
 
Hrvatska je turnir na koji je otišla rasterećena postizanjem rezultata ipak završila kao druga, glatko pobijedivši Australce i Gruziju, a od domaćina Mađarske izgubila sa samo golom razlike, rezultatom 12:11.  
 
- Vidljivo je da smo u usponu forme u odnosu na prije odrađene pripreme i sparing utakmice u Rijeci i Trstu. Nastavljamo sa sparingom u Grčkoj, te sve ide po planu u ovom posljednjem dijelu priprema – izjavio je izbornik Tucak.
 
Reprezentacija s finalnih trinaest igrača očekuje putovanje u Grčku gdje će od 22.-24. srpnja nastaviti s pripremama za Olimpijske igre, trenirajući s Grčkom reprezentacijom.
 
Nakon Benu kupa, izbornik i stručni stožer donijeli su i odluku o konačnom popisu igrača koji odlaze na Olimpijske igre: vratari Josip Pavić i Marko Bijač, centri Luka Lončar i Ivan Krapić, braniči Damir Burić, Andro Bušlje, Marko Macan, te vanjski Maro Joković, Javier Garcia, Antonio Petković, Anđelo Šetka, Sandro Sukno i Luka Bukić. 
 
- Ovih 13 igrača je ono što je koncepcijski najbolje rješenje. U ovom dugom razdoblju intenzivnih priprema, rada s trenerima i psihologinjom, te milijun izvaganih parametara odluka je donesena vrlo teško, slobodno je mogu nazvati i najtežom u svojoj dugoj trenerskoj karijeri – rekao je izbornik.
 
- Kada smo od FINA-e dobili zeleno svjetlo za nastup Javiera Garcie odlučio sam se da koncepcijski  Šetku po potrebi koristim i lijevo i desno kako bismo s time dodatno dobili na brzini  – zaključio je izbornik. 
 
Vaterpolskom reprezentativcu, Josipu Paviću, pripala je i čast nošenja hrvatskog stijega na otvaranju Igara. Nakon Perice Bukića i Dubravka Šimenca ovo je treći put da je ta čast pripala vaterpolistu. Hrvatski vaterpolisti brane zlatnu medalju iz Londona 2012., te su očekivanja uvijek velika. 
 
- Izuzetno sam počašćen što imam priliku nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara i mislim da je to velika čast za cijeli hrvatski vaterpolo s obzirom da je to treći puta da jedan vaterpolist nosi hrvatski stijeg na samom otvaranju. A što se tiče naših ambicija u Riju, mi idemo kao branitelji naslova iz Londona, te je naš cilj najbolji mogući nastup, za koji se intenzivno pripremamo. Ključna je koncentracija i priprema za svaku utakmicu, vraćanje u  prošlost i razmišljanje o starim utakmicama neće nam pomoći. Trebamo se pripremati iz utakmice u utakmicu – izjavio je Pavić.
 
Podsjetimo, Hrvatska će na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru igrati u grupi B. Protivnici našoj reprezentaciji su SAD, Španjolska, Francuska, Crna Gora, Italija. U grupi A igrat će Srbija, Grčka, Brazil, Australija, Japan i Mađarska. Hrvatska vaterpolo reprezentacija prvu utakmicu igra protiv reprezentacije Amerike. Prve četiri reprezentacije iz svake skupine izborit će četvrtfinale. 
 
 PRENOSIMO Hrvatski vaterpolski savez http://www.hvs.hr/