Tamara Despot kondicijska je trenerica nogometaša Dinama. Postala je taj važan segment modre momčadi nakon što je Zoran Mamić sa sobom u Al Nassr odveo Ivana Štefanića – piše Davorin Olivari, novinar SN
 
Završila je Kineziološki fakultet, smjer kondicijska priprema, mentor diplomskog rada bio joj je najveći stručnjak kondicijske pripreme u Hrvata, profesor Igor Jukić. U Dinamu je počela raditi prije 14 godina na poziv tadašnjeg direktora kluba Božidara Šikića, kao instruktor aerobika. Tada je uglavnom radila u dvorani s mlađim uzrasnim kategorijama Modrih, ali dolaskom Romea Jozaka u nogometnu školu, preselila se na travnjak.
 
- Na prvi trening sam stigla u Dinamovoj svečanoj trenirci! Svi su me u čudu gledali, ali tada nisam znala što je radna trenirka. Pravila sam se mutava i kazala da je nisam dobila. Naravno da jesam, ali nisam to primijetila - priča nam simpatična trenerica.
 
PRODAVAČICA U PORTU
 
U prvu momčad bila je pozvana kao ispomoć kondicijskom treneru, već spomenutom Štefaniću, prošle sezone za vrijeme ljetnih priprema u Moravskim Toplicama.
 
- Nakon tih priprema vratila sam se u nogometnu školu, a sad sam dobila poziv da preuzmem prvu momčad i evo me, tu sam!
 
 Znate li još neku ženu koja je glavni kondicijski trener u nekom poznatom europskom klubu?
- Dinamo iz Moskve ima instruktoricu aerobika, ali mislim da ni jedan nogometni klub nema glavnog kondicijskog trenera ženu! Ima ih u ženskim klubovima, ali u muškima ih nema. Kod nas su odijeljeni kondicijski i tehničko-taktički treneri. Vani je ponešto drukčije, recimo da sam u Nizozemskoj ili Portugalu, bila bih pomoćni, a ne kondicijski trener. Takva im je metodika rada.
 
Tamara je, inače, ovog ljeta bila u Portu, držala je predavanje u nogometnoj školi tog kluba, onda vam je valjda jasno koliko je cijenjena u u europskim okvirima.
 
- Dosta sam naučila od Ivana Štefanića i Krešimira Šoša, ali uvijek sam imala svoj put i svoje ideje. Uspjeti možeš samo ako imaš svoju filozofiju, kopija ni u jednoj sferi nije dobra. Imam jako dobar osjećaj iskombinirati sve sfere kondicijske pripreme, osjećam momčad, poznajem mnogo igrača još iz nogometne škole. Puno s njima razgovaram i imam više individualni pristup. Svatko drukčije reagira na određene podražaje. Mislim i da jako dobro komuniciram sa stožerom. Kad vidim da netko bolje od mene kuži neku stvar, automatski ga slušam. Imam talent, rođena sam za prepoznavanje situacije.
 
CICO JE VELIKI GOSPODIN
 
Kako joj je živjeti u muškom svijetu nogometa?
- Super! Radila sam kao trener ritmičke gimnastike, a radim i kao trener hrvatske reprezentacije sportskog plesa. U početku je možda bilo malo teško s toliko muškaraca, a uostalom ovaj naš svijet bar se još deset godinama neće priviknuti da žena bude u nogometu važan član stručnog stožera. Sad sam već tako dobra s dečkima da ih zovem s godišnjeg odmora. Fale mi nakon dva-tri dana...
 
Često je rješavala i ljubavne probleme nekih igrača...
- Sad ih više ne rješavam, svi su sretno oženjeni. Dečki me doživljavaju “frendli”. Ali imam autoritet, jer trenersko znanje je najveći autoritet kod svakog igrača.
 
Kad govori o Cici Kranjčaru, Tamara kaže:
- Veliki gentleman, jako staložen čovjek, imamo komunikaciju na vrhunskoj razini. Uvažava sve moje prijedloge, ali on, naravno, sve odlučuje.
 
Tamara je inače deset godina uzastopce bila prvakinja Hrvatske u latinoameričkom i klasičnom plesu, a cijelu svoju plesnu karijeru bila je reprezentativka Hrvatske. Bila je i TV zvijezda, sudjelovala je u “Plesu sa zvijezdama” gdje je plesnim koracima učila Nikšu Kaleba, Dudu Šimenca i Niku Pulića, a najosebujniji partner bio joj je Davor Gobac. Isto se našla se u ulozi učenice u showu “Zvijezde pjevaju” gdje joj je mentor bio Ervin Baučić.
 
- Plešem još i danas kad me pozovu da odradim neku gažu, ha-ha-ha... Volim svoj dvostruki život, nogometni i plesni, dobro to kombiniram. Inače, od mojih partnera u plesu, najveći talent, što se tiče tehnike u stopalima pokazao je Nikša Kaleb! A partnerskog osjećaja Niko Pulić.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Davorin Olivari FOTO Goran Mehkek/Cropix