Olimpijske igre u Rio de Janeiru sinoć su svečano otvorene. Danas, pak, u subotu (po brazilskom vremenu), uz veliki trud djelatnika hotela "Sao Francisco", njihov stalan osmjeh na licu i spremnost da pomognu, Hrvatska kuća HOO u Rio de Janeiru i Press centar HOO-a spremni su za početak rada
 
Turističke zajednice Dubrovnika i Zagreba uljepšale su ulaz na prvi kat hotela, gdje se Hrvatska kuća smjestila, te prostoriju gdje će dočekivati brazilske touroperatere, a spreman je i Press centar, iz kojega će prve izjave hrvatskih sportaša krenuti prema Lijepoj našoj već u nedjelju ujutro po brazilskom vremenu. Naime, iako je svečano otvaranje Hrvatske kuće predviđeno za nedjelju, 7. kolovoza u 18:00 sati (po brazilskom vremenu), već ujutro će jedriličari Kljaković-Gašpić i par Fantela, Marenić posjetiti Press centar i reći što očekuju od olimpijske regate.
 
Osim hrvatskih sportaša i njihovih trenera, te čelnika HOO-a, Hrvatska kuća bit će početna točka za one koji u Riju žele nabaviti ulaznice za pojedine nastupe hrvatskih sportaša, za gospodarstvenike koji sve više učvršćuju odnose na relaciji Brazil - Hrvatska, te za turističke zajednice, koje već u ponedjeljak u 18:00 sati (po brazilskom vremenu) imaju veliku prezentaciju turističke ponude Zagreba, Dubrovnika i Hrvatske, za više od 100 brazilskih touroperatora. Zanimljivo će biti i 9. kolovoza kad će se u Hrvatskoj kući u 11:00 sati (po brazilskom vremenu) upriličiti svečanost za nogometaše "Villa Croatije", kluba iz favele, koji nosi naziv naše države, igra u crveno-bijelim kvadratičnim dresovima i ponose se s time.
 
Gotovo svi hrvatski sportaši će nekoliko dana prije ili neposredno poslije nastupa također gostovati u Hrvatskoj kući, kako bi se njihove izjave što češće čule, vidjele i čitale u hrvatskim medijima. Osim jedriličara, uskoro će Hrvatsku kuću posjetiti strijelci, plivači, svi predstavnici u borilačkim sportovima, veslači itd. Nazočnost hrvatskih kuhara u Hrvatskoj kući, koji su danas doputovali, garantira da će i slavlja, koja očekujemo, također biti lijepo upamćena.
 
 
 Iz Rio de Janeira za hrvatske medije Jura Ozmec, voditelj Hrvatske kuće i Press centra