Lorens Listo svakodnevno ide u teretanu i trči, a planira skakati još pet godina. Radi u veleprodaji i u sretnom je braku pa za žene ne mari – piše Samir Milla, novinar VL.
 
Skok sa Starog mosta u Neretvu vam je poput eksplozije, kao da udarate u beton. Letim brzinom od 100 kilometara na sat, a posljednjih pet metara uopće ne vidim. Mi smo vam kao moderni gladijatori koji se svake godine bore za pobjedu. Nikoga ne zadovoljava ništa drugo osim prvog mjesta, govori nam Mostarac Lorens Listo (37), koji je jubilarni deseti put pobijedio u tradicionalnim skokovima s mosta.
 
Listo je skok na glavu, popularnu lastu, toliko usavršio da je u obje serije dobio sve desetke sudaca. A među njima je bio i Emir Balić, legendarni pobjednik skokova koji je u Mostaru slavio čak 13 puta. Lorensa već uspoređuju s Balićem, no on ne razmišlja o obaranju rekorda.
 
Ni majci nije rekao da skače
 
– Rekord mi nije u prvom planu. Lasta je jako opasan skok, koliko god lijepo izgledao. Bilo je i smrtnih slučajeva, a svake se godine netko ozlijedi. Idem iz godine u godinu, a ako ostanem u formi, mogu nastupati još barem pet godina – veli Lorens koji se i sam ove godine ozlijedio.
 
– Nakon prve serije slomio sam palac na lijevoj ruci. Liječnik mi je savjetovao da ne nastupim u drugoj seriji, no nisam želio odustati jer sam nakon prve serije bio vodeći. Bandažirali su mi ruku, stisnuo sam zube i pobijedio, a tek nakon natjecanja stavio gips – kaže Lorens. Na čuvenom natjecanju nastupa od 2000. godine, kada se skakalo s trampolina. Prvi je put s te visine skočio na natjecanju i osvojio četvrto mjesto. Zanimljivo, nikome od svojih ukućana nije rekao da će skakati, a pokojna majka vidjela ga je na televiziji i jako se iznenadila.
 
– Skokovi u Mostaru su tradicija i uvijek postoji ta zezancija između raje tko će skočiti bolje. Imao sam veliku tremu prije tog prvog skoka, no bila bi velika sramota da sam odustao – kaže Listo koji je pripreme za natjecanje doveo do nivoa profesionalnosti. Svaki dan trenira u teretani i trči, a početkom svibnja počinje skakati. Lasta je izrazito težak skok pa ga danas u Mostaru, osim Lorensa, skače još samo nekoliko ljudi.
 
Zaposlen je u veleprodaji Holdine, sestrinske tvrtke zagrebačke Ine. Oženjen je i ima šestogodišnju kćerkicu Lanu koja mu je najveća navijačica. Lorensa svake godine ispod Mosta bodri puno navijača, a dosta pripadnica ljepšeg spola dolazi upravo radi njega.
 
– Ne smatram se nekim seks-simbolom iako znam da sam djevojkama zanimljiv zbog izgleda – kaže Lorens.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvi skok izveden je 1664., a natjecanje postoji od 1968.
Prvi skok sa Starog mosta zabilježen je 1664. godine, a natjecanje je ustanovljeno 1968. i od tada se skače svakog ljeta. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta).
U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrâp), dok je u skokovima na glavu obrnuto.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tetovaža za svaku pobjedu
 
A jedna od posebnosti njegova izgleda su i brojne tetovaže. Na ruci ima istetoviranu lastu, a nakon svake pobjede doda i novu zvjezdicu. Na nogama ima motive Hercegovine i Starog mosta. Mostarski šampion prije skoka nema neke posebne rituale.
 
– Jedino se dobro istegnem i u sebi zamolim Allaha da skok prođe u redu. Najveća mi je nagrada kad izronim i čujem pljesak navijača. Mnogi još uvijek pričaju kako je Mostar podijeljen, a to je samo u glavama političara. Za mene navijaju u jednakom broju Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Imam prijatelje svih nacija i vjera, a one koji dijele ljude po toj osnovi ne želim vidjeti u svojoj blizini. Naš Stari most ne razdvaja ljude, nego ih spaja – govori Lorens koji je dosad snimio i nekoliko dokumentarnih filmova te tako popularizirao skokove i Mostar u cijelom svijetu.
 
Posebno ga veseli što će svjetska skakačka krema drugi put doći u Mostar 24. rujna, na finale Red Bullova natjecanja. Tada se ispod Starog mosta očekuje gotovo 30 tisuća ljudi uz prijenos na brojnim svjetskim televizijama. 
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Samir Milla FOTO Facebook