5. Zagrebački noćni cener - spektakularna utrka od 10 km kroz sami centar Zagreba startala u parku Zrinjevac. Ovu doista posebnu utrku organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”
 
Ni kiša nije spriječila 2.300 sudionika da istrče ovu utrku povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Trčalo se središtem grada i to novom stazom koja je prolazila Trgom bana Jelačića, Ilicom i Britanskim trgom.
 
Pobjednik utrke je Slovenac Rok Puhar koji je na cilj stigao za 32 minute i 48 sekundi. Najbrža žena Srpkinja Biljana Cvijanović ušla je u cilj nakon 35 minuta i 23 sekunde, ispred Hrvata Mateje Parlov (36:01)¸ koja je ukupno bila peta i drugoplasiranog Antuna Rudolfa Pavelića (34:08).
 
Zagrebački noćni Cener jedina je ulična utrka koja se trči kroz centar Zagreba i koju trkači posebno vole, što su i dokazali kada su prijave ovo ljeto rasprodane u samo 44 sata! Naime, 2.368 startnih brojeva nije bilo dovoljno za sve zainteresirane trkače.
 
Poznata voditeljica i zagrižena trkačica Ana Stunić ovoga je puta zajedno s trenerom iz Adidas škole trčanja Franom Bobanom uživo preko You Tube kanala prenosila atmosferu s ove lude utrke.
 
Staza je ove godine bila još atraktivnija, uz glavni trg i najdužu gradsku ulicu - Ilicu, dodane su još Primorska ulica i Prilaz Gjure Deželića. Umjesto šest krugova, sada su natjecatelji imali tri. 
 
- S obzirom da ove godine imamo dva navijačka punkta trkači su tako šest puta doživjeli žestoko bodrenje koje ih je zasigurno dodatno motiviralo u trčanju - rekla je Stunić.
 
Navijačko ludilo na Ceneru!
 
Trkači kažu da im je Zagrebački noćni Cener najdraža utrka jer upravo i zbog posebne atmosfere koju stvore navijači: zabavni transparenti, živa glazba konfeti... Navijači mogu transprante pripremiti i kod kuće, ali su ih na Zrinjevcu također čekali markeri i papiri gdje su mogli na licu mjesta pripremiti transparente. Ondje je na posebnom štandu bilo i boje za lice koje svijetle u mraku, tako da je navijačima trebalo samo malo kreativnosti.
 
Činimo pravu stvar, trčimo s osmjehom za prevenciju raka dojke!
 
Jedna od polaznica Adidas škole trčanja, Tamara Grgić Erdeljac, pokrenula je izazov "Zagrebački noćni cener za prevenciju raka dojke" kojim ona i prijatelji trkači iz grupe posvećuju svoju utrku udruzi Europa Donna i kampanji "Darujmo ružičasti život". Europa Donna je udruga koja se bavi prevencijom raka dojke. Naša ekipa izazovom poziva na donaciju sredstava za kupnju aparat za intraoperativno zračenje.
 
Ovaj aparat osigurava zračenje tijekom operacije određenih vrste tumora čime žena umjesto 20-30 potrebnih emisija zračenja bude pozračena samo lokalno i za vrijeme operativnog zahvata, nakon čega se može vratiti normalnim životnim navikama.