Članovima IO je predstavljen koncept koji HZSN i BTravel imaju od početka godine i naišao je na odličan odjek, no zasad se on odnosi ipak samo na Europu – tekst&foto Jura Ozmec/AIPS
 
Sastanak Izvršnoga odbora AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, održan je u talijanskom Vigevanu, nedaleko Milana, prebivalištu predsjednika AIPS-a, Giannija Merla. Puno je točaka bilo na dnevnom redu, puno stvari treba iskristalizirati do iduće godine, kad je u svibnju Izborni kongres AIPS-a u Koreji. Vječno pitanje "zašto bih se učlanio u AIPS" i na ovom je sastanku bilo nekoliko puta spomenuto, prvenstveno uz činjenicu da broj članova pada, a da neke zemlje (zanimljivo, većina onih čiji predstavnici sjede u Izvršnom odboru!) ne plaćaju svoje obaveze prema AIPS-u. Zaštita sportskih novinara, edukacija i poboljšanje uvjeta sportskim novinarima širom svijeta bila je i ostala osnova djelovanja AIPS-a, a sve ostale stvari, poput primjerice popusta na avio karte ili slično, dobro su došle akcije. Pritisak velikih i malih sportskih kolektiva i njihovih predstavnika da sportskom novinarstvu nametnu vlastiti PR i preuzmu kontrolu nad medijima sve se više događa. Sportski novinari širom svijeta, posebice oni koji tek u njega ulaze, potpadaju sve više i sve lakše pod takve utjecaje, zaboravljajući da već dulje vrijeme, pritisnuti činjenicama, sportski novinari pišu ne samo o sportu i rezultatima, već i o dopingu, namještanju mečeva, korupciji u sportu. A da bi u tome bili uspješni, moraju biti nezavisni i educirani.
 
Članovi IO su dugom raspravom podržali ideju da se lani pokrenuta inicijativa nazvana "Biser" mora nastaviti, no pritisnuti ugovorom s Abu Dhabi Mediom, koja nije voljna nastaviti s nagrađivanjem sportskih novinara širom svijeta, takav nastavak akcije (pod drugim imenom) moguć je tek od 1.1.2018. Svakako će se ići u tom smjeru. AIPS jednostavno mora biti vlasnik te nagrade, tog načina nagrađivanja sportskih novinara širom svijeta. Dakako, izlaskom iz ugovora, gubi se značajan novčani iznos, no AIPS ionako mora početi smanjivati troškove, jer su i neki drugi donatori smanjili donacije (FIFA, primjerice). U skladu s time, AIPS odlukom IO gasi ured na dosadašnjoj adresi u Lausanni, a seli se nekoliko blokova dalje, prema središtu grada, u prostorije FIG-a, Svjetske gimnastičke federacije pod iznimno povoljnim financijskim uvjetima.
 
 Kongres će u Seulu/Pjongčangu odlučivati i o  prijedlogu da se cijena iskaznica AIPS-a iskazuje samo u  dolarima, kako oni koji plaćaju u eurima ili švicarskim  francima ne bi bili u boljem položaju (ili obratno). Ako  Kongres prihvati odluku, ona će stupiti na snagu 1.  siječnja 2018.
 
 Od ostalih stvari, IO je dugo i vrlo detaljno raspravljao o problemima u AIPS Azije, gdje novoizabrani predsjednik  provodi samovolju, čak i u suprotnosti sa svojim izvršnim oborom, pa je IO AIPS-a uputio konačno upozorenje  prema AIPS Aziji i predsjedniku. Što se tiče unutarnjih stvari AIPS-a, sadašnja je glavna tajnica, Ros Morris, n  najavila odlazak s funkcije nakon Kongresa u Koreji, pa je iznimno važno naći pravu zamjenu. Dilema je -  organizirati tajništvo na dobrovoljnoj bazi ili nastaviti s profesionalcem na toj funkciji (a za istu svotu). Ide li se  prema odustajanju od profesionalca, na Kongresu u Koreji morat će se mijenjati Statut AIPS-a. A baš u Koreji neće  biti puno vremena. Kongres će trajati od 9.-13.5.2017., no prva je 2 dana u Seulu, a potom se svi sele u  Pjongčang, čime se gubi dragocjeno vrijeme za rasprave oko pitanja koja su iznimno važna za sportsko  novinarstvo i za AIPS. Kongres, unatoč preklapanju s Kongresom FIFA u Bahreinu, nije mijenjao datume održavanja.
 
 IO je većinom glasova prihvatio ponudu Svjetske body building federacije o partnerstvu. Naime, ključna je bila  činjenica da je to sport poznat (i kažnjavan) zbog pretjerane uporabe dopinga, pa postoji opasnost poistovjećivanja  AIPS-a s tim problemima oko dopinga. U situaciji u kojoj je jedan od prioriteta AIPS-a baš osuda dopinga prevladalo  je mišljenje da baš tako, partnerstvom, AIPS može i bolje i uvjerljivije reagirati na eventualne doping slučajeve  unutar federacije.
 
 Članovima IO je predstavljen koncept koji HZSN i BTravel imaju od početka godine i naišao je na odličan odjek,  no zasad se on odnosi ipak samo na Europu.
 
Gianni Merlo je potvrdio članovima IO da će se na Kongresu u Koreji kandidirati ponovo za predsjednika AIPS-a, Michael Kuhn je najavio odlazak s funkcije blagajnika AIPS-a, zbog godina (79). U slobodnom i otvorenom lobiranju za glasove na Kongresu, izvan sužbenog sastanka IO, dosta je članova IO iskazalo zanimanje za rad, situaciju i u konačnici glasove delegata SEESJA, Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe, jer to je ipak 11 glasova.
 
 Sa sastanka Izvršnog odbora AIPS-a izvještava Jura Ozmec, predsjednik HZSN i član IO AIPS