Kompleks koji je zamišljen kao mjesto za pripremu hrvatskih reprezentativaca i uživanje u zimskoj idili zbog višemilijunskog duga u stečaju je od 2014. godine – piše Snježana Bičak, novinarka VL
 
Nakon gotovo godinu dana, preostali, ali i najvrjedniji dio Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica u stečaju deveti put traži kupca. Potencijalni kupci koji su se javljali stečajnom upravitelju do sredine idućeg tjedna moraju uplatiti jamčevinu kako bi ostvarili pravo na kupnju jedinog hrvatskog skijališta s hotelom i paviljonima kod Ogulina u Karlovačkoj županiji.
 
Ostalo najvrednije
 
Hrvatski Olimpijski centar u stečaju je od 2014. Predstečajna nagodba nije bila uspješna, a pokrenuta je zbog višemilijunskog duga kompleksa koji je zamišljen kao mjesto gdje će hrvatski sportaši imati pripreme, a građani uživati u zimskoj idili. Od tada su prodana tri dijela HOC-a; restoran Sabljaci, hotel Jastreb u Begovom Razdolju i upravna zgrada HOC-a u Ogulinu. Za dva najvrjednija dijela, Jasenak 1 koji uključuje skijalište, restoran, hotel i paviljone, a početno je procijenjen na 38,8 milijuna kuna, te Jasenak 2 koji se sastoji od pet paviljona uz glavnu zgradu i procijenjen je na 9 milijuna kuna, do sada nije bilo ulagača.
 
– Jasenak 1 sada se može kupiti za 16,7 milijuna kuna, a Jasenak 2 za 4,8 milijuna kuna. To su najniže cijene pa ako dođe do novih javnih dražbi, cijene se više ne mogu spuštati. Nadam se da će se ulagači, koji su se javljali do sada i pokazivali interes, ovoga puta odlučiti i kupiti nekretnine. U protivnom, Odbor vjerovnika morat će naći neke nove modele prodaje ostatka HOC-a Bjelolasica, možda ga prodati u manjim dijelovima ili neki drugi način kako bi se stečaj okončao – kazao je Tomislav Đuričin, stečajni upravitelj.
 
Interes su do sada pokazali tvrtka Air Albatros, koja je kupila restoran Sabljaci, ali i obitelj Todorić, odnosno njihova tvrtka Karisma Hotels Adriatic, čiji su predstavnici bili i na razgovoru s gradonačelnikom Ogulina Jurom Turkovićem. No, do sada nisu licitirali na javnim dražbama, vjerojatno čekajući da padne cijena.
 
– Grad Ogulin zainteresiranim je kupcima ponudio suradnju. U interesu nam je da se kompleks proda i ponovno zaživi i zbog privatnika koji su uz HOC izgradili dodatne smještajne kapacitete – kaže Jure Turković.
 
Na ovoj javnoj dražbi za 1,7 milijuna kuna moći će se kupiti i zemljište uz jezero Sabljaci u Ogulinu, nazvano “Pod branom”. Smješteno je uz restoran, ali do sada nije bilo predmet prodaje jer je tek naknadno dokazano da je riječ o imovini HOC-a.
 
I dok najvredniji dio HOC-a čeka nove ulagače, prodani dijelovi olimpijskog centra uskoro će ponovno zaživjeti. Upravna zgrada u središtu Ogulina prodana je lokalnom poduzetniku, vlasniku pekara, za 460.000 kuna, tako da je ponovno u funkciji. Restoran uz jezero Sabljaci, koji je uništen u požaru 2013., kupila je tvrtka Air Albatros, registrirana na otoku Krku za 1,17 milijuna kuna. Vlasnik je tražio i dobio od Grada Ogulina izmjenu prostornog plana pa će novi restoran biti veći, a počet će ga graditi na proljeće iduće godine.
 
Hotel Jastreb u Begovu Razdolju jedini je dio HOC-a koji je poslovao i primao goste do otvaranja stečaja i stavljanja ključa u bravu. Pokraj hotela je skijalište, što je i MUP ocijenio odličnim mjestom za obuku svojih djelatnika. No, dogovor oko cijene nije postignut, pa je 2015. hotel u odličnom stanju prodan za 7,7 milijuna kuna, a početna je cijena bila 10,4 milijuna. Kupio ga je Vlado Fornazar, nekada menadžer u tvrtki Adris, čija obitelj ima kuću pokraj hotela. Počeo ga je preuređivati i prve će goste primiti iduće zime, a hotel će voditi njegova djeca.
 
Mnogo treba uložiti
 
– Želim svu sreću onome tko će kupiti preostali dio HOC-a Bjelolasica. Imat će mnogo posla. Prije godinu dana obišao sam teren i znam da je zapušten, u lošem stanju pa će dodatna ulaganja biti velika. I danas duboko žalim što moju ideju da HOC pretvorimo u vrhunski olimpijski centar u kojem će se razvijati kontinentalni, sportski, zdravstveni i školski turizam politika na kraju nije podržala. Imali smo razrađene projekte s detaljnim troškovnicima i studijom isplativosti, vrijedne oko 150 milijuna kuna, što se moglo platiti iz kredita. Imali smo i građevinske dozvole za gradnju zasnježivača skijaških staza s dodatno uređenim stazama te akumulacijskim jezerom koji bi osigurao do 90 dana snijega na stazama. Planirali smo izgraditi u podnožju sportsku dvoranu s olimpijskim bazenom, ali na ekonomski održivim osnovama, te dodatne smještajne kapacitete, gdje bi sportaši imali pripreme. Bio je osiguran i novac, ali sve je stalo kada smo trebali raspisati natječaj za projekt. Politika je jednostavno odustala od projekta, a ja sam smijenjen. Ni danas ne znam pravi razlog za to – kazao nam je Tomislav Paškvalin, zadnji direktor HOC-a Bjelolasica koji je centar preuzeo 1997. i bio na čelu do 2008.
 
Tada je u HOC-u radilo 180 ljudi. Oni su ga hvalili kao uspješnog direktora koji je stvorio mali gradić u kojem je svake godine bilo sve više gostiju, a Ogulin je živio od turističke ponude na Bjelolasici.
 
– HOC je tužna priča jer mogli smo imati ne hrvatski nego regionalno prepoznatljiv olimpijski centar s vrhunskom uslugom za vrhunske sportaše, poslovnu elitu, ali i mjesto gdje bi školarci dolazili u “Školu u prirodi”. Do Ogulina je uskoro došla i autocesta, a ona je još jedna dodatna vrijednost lokaciji – kazao je Paškvalin. 
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Snježana Bičak FOTO Petar Glebov/Pixell