Državnu nagradu za sport Franjo Bučar, kao najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i  doprinos od osobitog značaja za razvoj sporta u RH.
 
Ove godine su kao nagradu za životno djelo dobili  dr. Ivo Vidović - posthumno, Jelica Pavličić Štefančić i  Luciano Sušanj. 
 
Odbor za dodjelu državne nagrade za sport Franjo Bučar na čelu s Damirom Knjazom je uz tri nagrade za životno djelo odlučio da 12 godišnjih nagrada Franjo Bučar u 2016. godini dobiju:  Zoran Veselinović, Maro Joković, Andro Bušlje, Bono Bošnjak, Marija Anzulović, Veselin Đuho, Sanja Jovanović, Goran Čolak, Velimir Šandor, Mirela Šikoronja Ivančin, Danial Temim i Hrvatska ženska stolnoteniska ekipa.
 
Imena dobitnika najviših državnih sportskih priznanja objavljena su na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojima nema datuma kada će nagrade biti uručene .
 
Do ove godine one su se  tradicionalno uručivale svakog 25. studenoga kao spomen na dan rođenja oca našeg olimpizma Franje Bučara koji se rodio 1866. godine u Zagrebu i  kojemu je 150. obljetnica rođenja ove godine na taj dan obilježena prigodnom izložbom u Hrvatskom športskom muzeju.
 
Izvor HINA