Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin u utorak je boravio u Zagrebu, gdje je uz susrete s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović održao i konferenciju za medije.
 
Hrvatski nogometni savez i predsjednik Davor Šuker ugostili su prvog čovjeka Uefe, novoizabranog predsjednika Aleksandera Čeferina, koji je obišao prostorije saveza i upoznao se s djelatnicima.
 
- Drago nam je da je predsjednik Uefe došao u Hrvatsku te se nadamo da će nam svojim iskustvom i svojom vizijom moći pomoći i želimo mu toplu dobrodošlicu - istaknuo je Šuker
 
Čeferin se u Zagrebu sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te razgovarao o problemima hrvatskog nogometa.
 
- Vjerujem da svatko tko skrbi o hrvatskoj državi može pomoći i zato nam je važno doći do pravičnih zakona o huliganima, o raspodjeli sredstava, kao i do pravog nacionalnog stadiona. Premijer Plenković izrazio je želju da nam bude gost na utakmici s Ukrajinom - ispričao je predsjednik HNS-a, koji je nekoliko riječi posvetio i skorašnjem nastupu Hrvatske na China Cupu.
 
- Počašćeni smo biti tamo, igrat ćemo prvu utakmicu s Čileom. Najveći europski klubovi također idu na azijske turneje i svi znamo da se ide radi zarade, te ćemo i mi zaraditi odličan iznos. Pošto nije Fifin termin, možemo 'povući' igrače iz hrvatske lige i možda netko od njih bude na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - kaže Šuker.
 
Aleksander Čeferin zahvalio se predsjedniku Šukeru i Hrvatskom nogometnom savezu na pozivu te potvrdio da je svjestan i dobrih i loših strana hrvatskog nogometa.
 
- Drago mi je da mi je jedan od prvih posjeta našoj dragoj, susjednoj Hrvatskoj. Hrvatska je u igračkom smislu fenomen, radi čuda na nogometnom terenu, no ima problema koje treba riješiti. Nažalost, hrvatski nogomet nije poznat samo po fenomenalnim igračima. Svi savezi imaju određene probleme, a ključni su hrvatski problemi s navijačkim incidentima koji mogu rezultirati drastičnim sankcijama te prilično loša infrastruktura u usporedbi sa sličnim zemljama - sažeo je.
 
- S premijerom smo razgovarali i o navijačima i o infrastrukturi. UEFA pomaže HNS-u oko infrastrukture i s time će nastaviti, a HNS za velike projekte treba podršku i lokalnih vlasti i države. Premijer Plenković obećao je pomoći. Što se navijača tiče, UEFA nema mogućnosti sankcionirati navijače, a upozorio sam i Plenkovića i Šukera da sam upoznat s hrvatskom situacijom i da postoji mogućnost najoštrijih sankcija prema hrvatskom nogometu, kako za reprezentaciju tako i klubove. Tu moraju svoje napraviti i HNS i država - nastavio je predsjednik Uefe.
 
Ovih su dana aktualna pitanja osnivanja regionalnih liga, po objavi promjene formata Lige prvaka.
 
- Priča o dogovorenoj ligi i pripremljenim Uefinim sredstvima pojavila se kroz medije na inicijativu ljudi koji nisu vezani uz Uefu. Nikakva liga nije dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, a ako netko želi regionalnu ligu mimo Uefe, to je druga stvar. Razlika između velikih i malih klubova raste iz godine u godinu, razmišlja se o kombiniranim ligama i moguće su u budućnosti, ali to ne mora nužno biti liga bivše Jugoslavije, a takva liga može biti ulaznica za Ligu prvaka. Postojao je pritisak velikih klubova oko formata Lige prvaka. Treba biti pažljiv, veliki klubovi traže sve više, ali najviše i donose. No, zatvorena liga apsolutno otpada, to UEFA neće dopustiti. Liga prvaka je još uvijek Liga prvaka, nije elitistička - smatra Čeferin.
 
Hoće li UEFA poraditi i na formatu Europskog prvenstva, nakon premijere u Francuskoj s 24 zemlje?
 
- Kao i na svim prvenstvima, vidjeli smo i dobrih i loših utakmica. Primjedba o sudjelovanju previše zemalja nije na mjestu jer smo vidjeli i manje reprezentacije u izvrsnim izdanjima, poput Islanda i Walesa. Osim toga, financijski je EP u Francuskoj bio među najuspješnijima u povijesti. EURO 2020 bit će u više zemalja samo jednokratno, poslije će europske smotre opet organizirati jedna ili dvije zemlje - najavio je.
 
Planira li UEFA intervenirati s obzirom na optužnice protiv nogometnih djelatnika u Hrvatskoj?
 
- Kao pravnik i predsjednik Uefe ne mogu komentirati optužnice, a presumpcija nevinosti vrlo je bitna. Hrvatske institucije moraju napraviti svoj posao, a stajalište ću zauzeti poslije pravomoćne presude. Nadalje, ako bismo vidjeli da se država miješa u rad HNS-a, reagirat ćemo. Ako pak netko ne poštuje zakon, onda mora reagirati država - pojasnio je Čeferin. 
 
IZVOR Hrvatski nogometni savez FOTO/HNS