Bilo je odlično, sadržajno i poučno. To se najčešće čulo na završetku Konferencije o sprječavanju nasilja na stadionima, koju je organizirao Hrvatski nogometni savez.
Zadnji je dan počeo izlaganjem Nataše Muždalo iz Središnjeg državnog ureda za šport o (ne)funkcioniranju Nacionalnoga vijeća, koje bi se moralo baviti problematikom, ali zbog tehničkih problema u čestim promjenama vlasti u RH, cijele se prošle godine nije sastalo, a novi članovi još nisu imenovani. Da se rad Vijeća isplatio, pokazuju i rezultati, prvenstveno u hrvatskim vrtićima i nižim razredima škola, ali i u radu s nastavnicima i profesorima u školama. 
 
Ipak, zadnji je dan konferencije pripao medijima, pa ne čudi velika uloga HZSN-a u cijeloj priči. Svojevrstan okrugli stol otvoren je kratkim pregledom povezanosti medija i huliganizma, te medijskog praćenja tog fenomena, koje se pojavilo (ili je barem zabilježeno tada) još u 14. stoljeću u Engleskoj, da bi raslo i eskaliralo kroz različite faze. O tome je pričao predsjednik HZSN, Jura Ozmec, koji je objasnio i razvoj medijskih pristupa huliganizmu u Hrvatskoj sve do današnjega dana. Cilj - pričanje i međusobno upoznavanje svih sudionika procesa pokazalo se iznimno važnom, jer je duga rasprava na temu medija, pod jedinstvenim motom - Mediji nisu neprijatelji, pokazala dobra i svrsishodna.
 
Kad smo se u raspravi, na početku, podsjetili izjave ministra Orepića "Hulgani su u ložama", čime omalovažava rad baš svoje službe, nastavilo se s definiranjem ključnih problema. Čak tri glavna urednika medija (Mario Zorko, Sportske novosti; Ivan Blažičko, HNTV; Jura Ozmec, SPTV) plus još nekoliko iskusnih i s tematikom upoznatih novinara koji prate nogomet (Zdravko Reić, Dražen Antolić, Bernard Paleka, Mila Horvat) stvorili su dobru sliku medijske zbilje u Hrvata danas. Osim tonova "kasno je za sve, pojest će nas portali", ipak su prevladali i oni koji su bitno označili i cijelu konferenciju, kao putokaz da se ne treba predavati.
 
Novinari danas ne poznaju čak ni Zakon o sprječavanju nereda, svoje obaveze i pogreške, ali zašto i bi kad se ne spominju nikakve sankcije. HHO, na čelu sa Ivanom Zvonimirom Čičkom planira, također u dogovoru s HZSN-om organizirati slične okrugle stolove na kojima bi tema bila i etika sportskih novinara, ali i poučavanje novinara o svemu bitnom vezanom uz problem nasilja. 
 
"Umjesto aktivizma, morali bismo se mi, mediji, vratiti novinarstvu“, kazao je Zorko, a Reić počeo svoje izlaganje s ocjenom konferencije: "Ovo je fantastično!". U ozračju u kojemu su svi novinari Slobodne Dalmacije napaljeni da svakodnevno podilaze Torcidi, u Splitu se pokreće "splitska škola sportske kulture", kao pandan tome i kao potvrda teze da je sport ipak život u malom, a u ovom ozračju gdje je kućni, školski, pa čak i religijski odgoj postao neprimjetan ili politički usmjeren, poželjan. U najezdi društvenih stranica i portala, koji, po nekima, nose svo novinarsko zlo, važno je zadržati postojanost informacije i u tzv "tradicionalnim" medijima, još uvijek praćenim, inzistirati na sportskoj pozitivi. Ako svatko krene u svojem mediju, kad tad se neke stvari moraju promijeniti.Na to će se nadovezati i savez, i klubovi, pa i policija, sudstvo, svi koji trebaju. 
 
Nekad je publika pljeskala igračima, a danas igrači idu pljeskati publici, možda je to najizraženiji opis stanja u hrvatskome (ali ne samo hrvatskome) nogometu danas.
 
Dakako, nisu ni mediji, ni savez, odnosno ljudi u medijima i savezu bezgrešni i neće se sve događati "preko noći", no dobro je da je - počelo!
 
ZAKLJUČCI KONFERENCIJE
 
1. Unatoč svim naporima i svemu što čini MUP RH, i dalje je prisutna problematika nereda na sportskim natjecanjima. Stoga treba i dalje inzistirati na striktnoj provedbi i primjeni svih zakonskih rješenja.
 
2. Nacionalni odbor za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu treba što prije započeti ponovno s radom.
 
3. Državne institucije nadležne za sport trebaju zajedno s lokalnom upravom i subjektima nogometne organizacije pronaći način kako konačno početi poboljšavati stanje infrastrukture u RH.
 
4. Vrlo važnom ističe se nazočnost većeg broja predstavnika medija na ovoj konferenciji te će se i u budućnosti još više otvarati ova problematika prema medijima i javnosti kako bi njihova uloga u sprječavanju nereda bila značajnija i konstruktivnija.
 
5. U narednom periodu, klubovi moraju pronaći načine kako započeti komunikaciju s navijačima te će i HNS u tomu aktivno sudjelovati.
 
IZVOR Hrvatski nogometni savez www.hns.hr