Hrvatska sportska delegacija otputovala je u turski grad Erzurum gdje se od 11. do 18. veljače održava 13. Zimski olimpijski festival europske mladeži (WEYOF).
 
- Hrvatska delegacija broji ukupno 14 članova - alpskog skijaša Leona Nikića, skijašku trkačicu Gabrijelu Skender, biatlonke Anu Radošević i Doru Kurečić, umjetničku klizačicu Katarinu Kitarović, zatim trenere Darija Nikića, Zorana Skendera, Filipa i Roberta Kontaka i Ivanu Jakupčević Marinković, te četiri člana Misije. Uz delegaciju će u Turskoj biti i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden - rekao je šef Misije Damir Šegota prije polaska.
 
Olimpijski festival europske mladeži višesportska je priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991., a 1993. godine slijedilo je i zimsko. Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s Olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koje mladi sportaši stječu na Festivalu služi im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre.
 
Erzurum, domaćin Festivala, najveći je grad Istočne Anadolije. Nalazi se u podnožju planine Palandöken, a posljednjih se godina razvio u važno središte za zimske sportove, prije svega zbog odličnih snježnih uvjeta. Organizacijski odbor Festivala uložio je 15 milijuna eura u izgradnju objekata i logistiku kako bi spreman dočekao 1300 sudionika. Zbog zabrinutosti nekih nacionalnih olimpijskih odbora sigurnosnom situacijom tu tom dijelu Turske, poduzete su visoke mjere sigurnosti. Angažirano je 4.900 pripadnika policije, vojske i drugih snaga sigurnosti. Temeljem naputka Ministarstva vanjskih i europskih poslova o aktualnom sigurnosnom stanju u Turskoj, za sigurnost hrvatske delegacije brinut će se dva djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Članovi delegacije ZOI Albertville 1992. o prvom nastupu hrvatskih sportaša na olimpijskim igrama
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio je 8. veljače 25. obljetnicu Zimskih olimpijskih igara u Albertvilleu 1992. te predstavio svoj projekt pripreme i nastupa sportaša na ZOI Pjongčang 2018.
 
Prije 25 godina hrvatski su sportaši prvi put u povijesti u mimohodu delegacija na svečanom otvaranju Igara koračali pod vlastitom zastavom. Bilo je to samo 22 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor priznao HOO i samo 24 dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Malu, no po značaju ogromnu olimpijsku delegaciju pod vodstvom šefice Misije Sande Dubravčić Šimunjak, činili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, Vedran Pavlek, natjecatelj u alpskom skijanju, i Siniša Vukonić, natjecatelj u skijaškom trčanju. U njihovoj pratnji bili su liječnik Ivo Drinković i treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac. Predsjednik HOO-a tada je bio Antun Vrdoljak, a glavni tajnik Slavko Podgorelec.
 
- Nastupila sam na ZOI u Lake Placidu i Sarajevu, vodila sam kao šefica Misije hrvatske sportaše i u Lillehammeru 1994. godine, međutim Albertville je bio poseban. Nitko od nas nije bio ponosniji. Svi smo bili ushićeni. Bilo je neopisivo, svečano - kazala je ovom prigodom Dubravčić Šimunjak, olimpijka koja danas slavi još jednu obljetnicu - 33. godišnjicu otvaranja ZOI Sarajevo 1984., kada joj je kao jedinoj od hrvatskih sportaša u povijesti pripala čast zapaliti olimpijski plamen.
 
- Bile su to moje prve olimpijske igre, prve za Hrvatsku, i još sam dobio veliku čast nositi zastavu na otvaranju. Iznimno sam ponosan, bili su to teško zaboravljivi trenuci. Interes medija je bio ogroman, odgovarali smo na pitanja novinara iz cijelog svijeta. Bilo je svakakvih pitanja, pa i provokacija. No, mi smo sve sjajno odradili. Kod svih nas je bio prisutan veliki emocionalni naboj - prisjetio se boravka na ZOI Albertville Tomislav Čižmešija, stjegonoša na svečanosti otvaranja.
 
- Naša borba za nastup u Albertvilleu je počela već na Europskom prvenstvu u atletici u Splitu 1990. godine na kojem je bio i predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch. Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske posjetili smo Samarancha u Lausanni. Tada nismo bili članica UN-a i bilo je teško očekivati primanje u MOO-u. Nismo imali niti adute za nastup na ZOI, ali smo naglasili kako nam je važna zastava. I uspjeli smo. To su mnogi sanjali, od Bučara do danas. I sada sam uzbuđen kada govorim o tome. Počeli smo od nule, ništa nismo znali, a danas imamo veliki sport. Od Albertvillea do 10 medalja na OI u Riju je prošlo 25 godina. Bio je to dugačak put i težak rad - rekao je počasni predsjednik HOO-a i počasni član MOO-a Antun Vrdoljak, izrazivši žaljenje kako se prilikom nedavne proslave 25. godišnjice priznanja Hrvatske nitko nije sjetio spomenuti i zasluge hrvatskih sportaša u borbi za priznanje.
 
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša čestitao je svim hrvatskim sudionicima na ZOI Albertville, te tadašnjem vodstvu HOO-a i podsjetio na nove izazove koji čekaju HOO i hrvatske sportaše. Za godinu dana, 9. veljače, počinju XXIII. Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018. O očekivanjima i planovima HOO-a govorio je pomoćnik glavnog tajnika za olimpijski program, Damir Šegota. 
 
- HOO u ovom trenutku prati ukupno 18 sportaša, i to Ivicu Kostelića, Natka Zrnčića Dima, Filipa Zubčića, Leonu Popović, Mateja Vidovića, Istoka Rodeša, Eliasa Kolegu, Samuela Kolegu i Williama Vukelića u alpskom skijanju, Filipa Petrovića u biatlonu, Dražena Silića u bobu, Dariju Obratov u sanjkanju, Vedranu Malec, Gabrijelu Skender i Edija Dadića u skijaškom trčanju, Leu Jugovac i Tina Stojka u snowboardingu te Lanu Petranović u umjetničkom klizanju - objasnio je Šegota i dodao kako možemo biti vrlo zadovoljni plasmanom naših alpskih skijaša među prvih 15 natjecatelja, dok se u ostalim sportovima plasman među prvom polovicom natjecatelja može smatrati uspjehom.   
 
Zimske igre u korejskom Pjongčangu trajat će od 9. do 25. veljače 2018. godine, a okupit će više od 6.300 sportaša i pratećih osoba iz 90-ak nacionalnih olimpijskih odbora.
 
Izvor HOO