Najsvečaniji trenutak današnje godišnje Skupštine Hrvatskog zbora sportskih novinara dakako bila je dodjela nagrada najzaslužnijima u sportskom novinarstvu, no u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić događalo se puno toga što može uliti nadu u bolju budućnost sportskog novinarstva u Hrvatskoj – piše Vedran Gvožđak, novinar KAportala.
 
Naime, riječi nagrađenih, posebno novinara i urednika godine Drage Ćosića, te Nevena Bertičevića, dobitnika nagrade za životno djelo, dirnule su sve prisutne, kako članove Zbora, tako i brojne goste.
 
Novinarstvo dječačka ljubav
 
– Bez ljubavi i strasti nema novinarstva, kad ona umre umrijet ćemo i mi kao novinari. Nisu dobra vremena za novinare, novi urednici i vlasnici imaju nove zahtjeve i sve im je važnije od novinara. Valjda misle da se novine mogu napuniti sjedeći u redakciji, ali to je nemoguće ako nisi uz sportaša. U Riju smo imali najmanje novinara ikad, a uspjesi nikad nisu bili veći, rekao je Ćosić, dugogodišnji urednik sportske redakcije HRT-a.
 
Ćosić je direktno iz St. Moritza došao u Karlovac kako bi primio nagradu. No, kaže, žalosno je da je tamo bio usamljen među kolegama jer je samo HRT imao ekipu na Svjetskom prvenstvu na kojem se opraštao, možda i od skijanja, “profesor” Ivica Kostelić. Mlađim kolegama poručio je da je i sam tijekom karijere imao krize, uspone i padove. No novinarstvo je, dodaje, dječačka ljubav i strast, pa i danas mu se žena čudi i kaže “Bože, za kakvog sam se luđaka udala, 35 godina radi isti posao s istim elanom”.
 
HZSN je ove godine dodijelio čak 12 godišnjih nagrada, a osim Ćosića veliko je priznanje, ono za životno djelo, dobio 71-godišnji Neven Bertičević iz Sportskih novosti koji je nedavno dobio i ITF-ovu novinarsku nagradu za poseban doprinos promociji tenisa i Davis Cupa.
 
Dodijeljeno 12 priznanja
 
– Sretan je čovjek koji radi ono što voli. Winston Churchill je rekao da je novinarstvo odličan posao koji treba što prije napustiti. Ja sam ipak zahvalan što sam cijeli svoj radni vijek proveo kao sportski novinar, rekao je skromni Bertičević, inače uzor brojnim generacijama sportskih novinara.
 
Nagrade HZSN-a su još primili Jurica Gizdić (posebno priznanje za promicanje olimpizma), KK Cedevita (priznanje za press službu), Jurica Vukojević (lokalno novinarstvo), Ivo Čičin Mašansker (priznanje za izdavaštvo), Sanjin Strukić iz Pixella (priznanje za fotografiju), Tomislav Židak SN (priznanje za intervju), Z1 televizija (za televizijsku emisiju Sport nedjeljom), Emisija Sport i glazba 2. program HRT-a (priznanje za radijsku emisiju), Kristina Leovac SN (priznanje za reportažu) i veslač samac, dobitnik olimpijske medalje Damir Martin (priznanje za suradnju s medijima).
 
Promicanje hrvatskog sporta
 
 Sportskim novinarima obratio se i  predsjednik HOO Zlatko Mateša, te državna tajnica Središnjeg  državnog ureda za sport Janica  Kostelić. Mateša je zahvalio novinarima što predano rade na  promicanju hrvatskog sporta, dok je  Kostelić kazala kako je sport iskrena stvar koja se teško može  izokrenuti u negativnom smislu a  sportski novinari su tu bitni jer pokazuju hrvatski sport u najboljem  svjetlu.
 
 Kao domaćin skupu se obratio i gradonačelnik Damir Jelić rekavši da prema sportskim novinarima  ima pozitivnu zavist jer svjedoče velikim događajima, te da mu se ponekad čini da upravo uz sport  Hrvati dišu punim srcem.
 
 HZSN ostaje član HND-a?
 
 Ovom svečanom dijelu Skupštine prethodio je onaj radni. Usvojena su izvješća predsjednika Zbora  Jure Ozmeca i glavnog tajnika Marijana Bakića, te su kolege porazgovarali o aktualnim problemima i  planovima čija realizacija tek predstoji. Problema koje treba rješavati ima mnogo, sve su gori statusi  novinara u okviru medijskih kuća, a nedavno se ponovo postavilo pitanje budućeg statusa HZSN-a koji djeluje kao pridruženi član HND-a.
 
Mišljenje Izvršnog odbora je da tako i ostane, te da sportski novinari ostanu “pod kapom” novinarskog ceha, posebno jer su brojni članovi HZSN-a i članovi HND-a, no oni koji to nisu, naravno ne moraju plaćati članarinu obje organizacije.
 
  PRENOSIMO KAportal(KAŠonline www.kaportal.rtl.hr PIŠE Vedran Gvožđak FOTO Robert Fajt/Cropix
 
Mediji o 26. Saboru HZSN