Grad Vukovar će od 30. rujna biti bogatiji za atletsku stazu. Naime, tog datuma svečano će se otvoriti nogometni stadion, ali ovoga puta sa šesterokružnom atletskom stazom i ostalim pratećim objektima kao što su bacalište za koplje, krug za bacanje kugle, diska i kladiva, zaletište za dalj, troskok, skok u vis i skok s motkom – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
PUNO POMOGLI BUBKA I COE 
 
– Grad Vukovar i Hrvatski atletski savez zajedno su pokrenuli ovu inicijativu, a pridružio nam se Hrvatski olimpijski odbor. Cijela priča koštat će oko 2,5 milijuna kuna. Od toga će grad Vukovar osigurati 1,5 milijuna kuna. Ostalo su donirali Svjetski atletski savez (100.000 dolara), Međunarodna atletska zaklada (60.000 dolara), te Međunarodni olimpijski odbor (150.000 dolara) – rekao je Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.
 
Zanimljivo je kako se oko staze u Vukovaru angažirao sjajni ukrajinski skakač s motkom Sergej Bubka.
 
– Da nije bilo njega, nikad ne bismo dobili novac od MOO-a. Naime, MOO daje novac za atletsku stazu samo onim zemljama koje nemaju nijednu. Ukupno su financirali desetak staza u cijelom svijetu. Puno nam je pomogao i Sebastian Coe, predsjednik Svjetskog atletskog saveza. Imam obećanje da će njih dvojica doći na otvaranje 30. rujna – istaknuo je Veštić.
 
Vukovar nikad u povijesti nije imao atletsku stazu.
 
– Mi smo grad koji je poznat po velikom broju rekreativnih trkača. Sada će svi oni imati priliku trčati po kružnoj stazi. Mi ćemo osigurati javnu rasvjetu na objektu tako da će se moći trčati i kad padne mrak – naglasio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.
 
Atletska staza bit će postavljena na postojećom nogometnom stadionu na kojem igra Vukovar ‘91.
 
– Uredit će se tribine i popratne prostorije, svlačionice, skladište, društvene prostorije i sve ostalo za funkcioniranje sportskog objekta. Imamo još jedan nogometni stadion, onaj u Borovu naselju, no njega ćemo kasnije obnoviti – kaže Penava.
 
I KNIN DOBIVA ATLETSKU STAZU 
 
– Da, trenutačno nam nedostaje 500-600 tisuća kuna. Atletska staza napravit će se i u Kninu. To mi je davna ideja i to ću realizirati u što kraćem vremenu – misli Veštić.
 
Petobojom kadetskih reprezentacija otvorit će se novi atletski stadion u Vukovaru.
 
– To je natjecanje u kalendaru HAS-a i izabrali smo Vukovar kao mjesto gdje će se mladi natjecati. Kada sve bude gotovo, u Vukovaru će se moći održavati sva međunarodna natjecanja osim Europskog i Svjetskog prvenstva – zaključio je Ivan Veštić.
 
Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, iskoristio je priliku da čestita vukovarskom gradonačelniku.
 
– Čestitam na otvaranju bazena, što je još jedan iskorak koji profilira Vukovar kao grad sporta. Gradnja atletske staze nastavak je toga. Nadam se i obnovi hotela pokraj dvorane u Borovu, čime će se zaključiti jedan centar koji će biti podoban za pripreme hrvatskih sportaša. Na naše veliko zadovoljstvo, Vukovar će dobiti atletsku stazu koja će zaista biti reprezentativna – rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. 
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Igor Kralj/Pixell