Graz, Schladming i Ramsau ugostili su više od 2700 sportaša s intelektualnim teškoćama koji su se od 14. do 25. ožujka borili za medalje u 9 različitih sportova – piše Tomislav Cvitan, AIPS Young reporter.
 
Igre su otvorene u Schladmingu i već na startu Austrijanci su se pokazali kao sjajan domaćin. Nakon predstavljanja svih sudionika Igara, među kojima je bila i Hrvatska s 29 predstavnika, uslijedio je zabavan program. Važnost inkluzije prikazana je plesom profesionalaca i osoba s intelektualnim teškoćama, nastupila je i najpoznatija njemačka pjevačica Helene Fischer s pjesmom “Fighter” snažan govor održao je najvažniji čovjek Specijalne olimpijade, inače rođak John F. Kennedyja, Timothy Shriver
 
Vječni plamen upaljen  je nakon spektakularnog slalomskog spusta stotine skijaša koji su bakljama činili sjajan prizor za tisuće okupljenih u Schladmingu. 
 
Od prvog dana natjecanja na borilištima i oko njih osjećala se snažna emocija i zajedništvo. Treneri su pokazivali da znaju raditi sa svojim sportašima i ulijevali im želju za uspjehom, koliko god on bio u drugom planu Specijalne olimpijade.
 
Za većinu natjecatelja najveći uspjeh bio je doći u Austriju. Jamajčani koji nisu imali led za treniranje brzog klizanja ili Sirijci koji nisu niti imali klizaljke priče su koje dovoljno govore o tome što sve prolaze natjecatelji i njihovi voditelji samo da bi mogli sudjelovati.
 
Ramsau je bio domaćin sportova na snijegu; Alpskog i nordijskog skijanja, skijaškog trčanja te trčanja na krpljama. Hrvatski predstavnici tamo su napravili sjajan posao i donijeli kući brojne medalje. 
 
Tomislav Mužar je osvojio zlato, a Anamarija Pajur srebro u veleslalomu.  U slalomu je Antonio Topalović osvojio zlato, Ana Bašić srebro, a Zvonimir Marinac broncu. Ilija Pavić je osvojio srebro i broncu u dvije različite kategorije nordijskog skijanja, dok su Karlo Fotović i Maja Horvat pridodali još jednu srebrenu i brončanu medalju. Naša četveročlana štafeta u trčanju na krpljama osvojila je srebro u sastavu: Ivan Dujaković, Zdravko Pišković, Nataša Plahinek i Josipa Posavac. Potonja je osvojila i 1. mjesto u pojedinačnom nastupu, a pridružile su joj se Nataša Plahinek i Vladimir Strmecki s još dva zlata.
 
U Grazu su sportovi bili podijeljeni u dvije dvorane, Stadthalle Graz je ugostio natjecatelje u floor hokeju, floorballu i stick shootingu, dok su natjecanja u umjetničkom i brzom klizanju održana u Icestadiumu Graz. 
 
Specijalna olimpijada Hrvatske je i tu osvojila pregršt odličja. U brzom klizanju Julija Barišić je osvojila zlato na 111 i broncu na 333 metra, Jurica Kuleš broncu na 111 i srebro na 333, dok je Danijel Golub osvojio broncu u utrci na 333 metra. 
 
Jedan od ljepših trenutaka cjelokupnih igara bio je pobjeda Hrvatske nad Švicarskom u utakmici za 3. Mjesto u floorballu. Naši momci odigrali su sjajnu utakmicu i slavili s 5:2.. Fešta nakon kraja susreta bila je puna emocija, zagrljaja i suza radosnica.
 
Hrvatska je tako osvojila čak 19 medalja, a od toga 6 zlatnih, 6 srebrnih i 7 brončanih.
 
Igre su zatvorene na Merkur Areni u Grazu, stadionu na kojem svoje domaće utakmice igra tamošnji nogometni klub Sturm. Simbolično je igre zatvorio čovjek po kojem je taj stadion nekada nosio ime, najpoznatiji Austrijanac Arnold Schwarzenegger na kraju je rekao “I’ll be back!”.