Hrvatsku su predstavljali dopredsjednik HZSN-a i predsjednik SEESJA-e Nikola Lipovac, članovi Izvršnog odbora HZSN-a Lovorko Magdić i Ivana Lukačić Krajina te bivši vaterpolist Dubravko Šimenc, posebni gost na gala večeri "Noć prvaka" održanoj posljednje večeri u Duna Areni.
 
 
Ioannis Daras oprostio se nakon 7 godina vođenja, odnosno od 16-godišnjeg aktivnog djelovanja u IO AIPS Europe na prvom summitu tog udruženja održanom od 26. do 29. ožujka u Budimpešti. U svibnju u Južnoj Koreji bira se novi predsjednik AIPS-a Europe pa je Daras iskoristio priliku i pred 78 novinara iz 31 zemlje zahvalio na podršci koju su mu pružili u
 predsjedničkim mandatima. 
 
 - Naučio sam mnogo stvari, imao prilike upoznati i razgovarati s poznatim novinarima i kolegama, ali  ponajprije prijateljima. Hvala vam na povjerenju i prijateljstvu. Napravili smo mnogo stvari zajedno, od  borbe za medijska prava u Europskom parlamentu do novih programa edukacije - rekao je Daras.    
 
 Domaćin odlično organiziranog povijesnog summita bio je predsjednik Mađarskog udruženja sportskih  novinara (MSUSZ) György Szöllosi, ujedno član Izvršnog odbora Udruge sportskih novinara  Jugoistočne Europe (SEESJA). Summit je službeno otvorio glavni tajnik udruženja Charles  Camenzuli, ujedno jedini kandidat za predsjednika AIPS-a Europe na predstojećim izborima.
 
 Tijekom dvodnevnih predavanja glavne teme i panel diskusije održane su na temu kršenja medijskih  prava, namještanja utakmica i korupcije u sportu te statusa žena u sportskom novinarstvu. 
 
 Predstavljena su velika sportska  natjecanja kojima će Mađarska biti domaćin ove godine: FINA Svjetsko  prvenstvo i Svjetsko prvenstvo u judu u Budimpešti te Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) u Györu.  Sudionici summita posjetili su i sjedište Međunarodnog Teqball saveza, novog sporta stvorenog prije pet  godina u Budimpešti. 
 
 Delegati iz cijele Europe imali su priliku posjetiti trening centar Mađarskog nogometnog saveza u  Telki te  Puskas akademiju i stadion Pancho Arena u Felcsútu. Gala večera održana je u predivnoj  Duna Areni u  kojoj će se u srpnju nadmetati najbolji svjetski sportaši i sportašice u vodenim  sportovima. Na "Noći prvaka"  odana je počast i priznanje osvajačima olimpijskih medalja iz cijele  Europe. Reprezentativno društvo  trofejnih sportašica i sportaša predvodila je domaća plivačica  Katinka Hoszu, tri godine zaredom najbolja  sportašica Europe u izboru AIPS-a Europe.
 
 Sljedeće okupljanje delegata bit će na izbornom kongresu AIPS-a i AIPS-a Europe u Seulu i  PyeongChangu  od 9. do 13. svibnja.
 
 PIŠE Ivana Lukačić – Krajina FOTO MSÚSZ/Gusztáv Mravik, János Kozma & Tamás Roth