Bilo je lijepo desetljećima surađivati s takvim znalcem i gospodinom, novinarom koji je s tzv. malim terenima počeo kao mladi honorarac i s njima nastavio za umirovljeničkih dana. Od Vrapča via Južna Koreja, Australija, Čile, Argentina, SAD i Kanada do – Vrapča – piše Branko Stipković, novinar portala Prva HNL.
 
SportNews trešti od kratkih, svježih, stručnih te svakako atraktivnih priloga Branka Tuđena (66), jednako poznatog i uglednog majstora koji bilježi čak 17 godina na glavnouredničkim pozicijama - od 1992. do 2001. u Večernjem listu, od 2001. do 2008. u Sportskim novostima. Nezaboravni su njegovi rekordi s Večernjakom, naklada s oko 350.000 prodanih primjeraka dnevno neovisno o ratnim tegobama i financijskoj nestašici. Tu brojku bilo bi bolje ne spominjati, da ne multiplicira komplekse sad kada dva vodeća dnevnika jedva dosežu i deset puta manju...
 
- Startao sam u SN odmah po punoljetnosti, izvještajima s utakmica Zagrebačke zone i Prve zagrebačke lige na koje me slao legendarni Ivan Topić, džeparac pak određivao štedljivi, ali korektni Duško Veljanović – lako se prisjeća Tuđen.
 
VL-u je pristupio 1971. Pisao i o atletici i o vaterpolu te rutineru Ici Kerhinu pomagao u praćenju Dinama: 
 
- S Plavima sam krenuo 1974. Te godine i primljen u stalni radni odnos. A čim je Ico otišao u mirovinu, Dinamo sam preuzeo u cijelosti. Dogodilo se to uoči šampionske sezone 1981./1982.
 
Slijedio je hepening s Ćirom Blaževićem i glasovitim bijelim šalom, s Velimirom Zajecom, Snješkom Cerinom, Markom Mlinarićem i društvom, s predsjednikom Đukom Prilikom i direktorom Antom Pavlovićem...
 
- Kad je Večernji urednički preuzeo Stjepan Andrašić smatrao je da bih ja mogao biti dobar politički novinar. Zato sam premješten u rubriku unutarnje politike, 1986. imenovan komentatorom.
 
Ranih devedesetih je Franjo Tuđman, rodom iz Velikog Trgovišća, u susjedu iz Igrišća prepoznao kapacitet koji u vodećoj državnoj tiskovini vrijedi ravnateljske funkcije, kreatorske i autorske:
 
- Brzo je to i izgurao – skromno će Branko, tih po izgovorenim riječima, no i te kako glasan po napisanim rečenicama.
 
Desetljeće kasnije došao je u SN, ostajući nešto kraće nego je želio i planirao. Zašto?
 
- Presudio je sukob s predsjednikom uprave Zvonimirom Bobanom. On jest bio izvanredan igrač, možda je danas uspješan pomoćnik FIFA-lidera Giannija Infantina, ali u novinarstvo se baš nije razumio. Čini mi se da je upravo on čudnim kadrovskim potezima prouzročio većinu poteškoća i aktualni pad dotične novine...
 
Tuđen je definitivno otišao 2011. Ni ne pomišljajući pero baciti u trnje.
 
- Nakon knjige „S političarima u četiri oka – Dnevničke bilješke glavnog urednika“ iz 2007. objavio sam 2013. još jednu, „Tito, Tuđman, Hrvatska“ pod radnim naslovom „100 skica za portret s političkog groblja“.
 
Uvaženi sugovornik, rasni žurnalist i publicist, dobitnik je Nagrade „Milan Milanović“ SFK Hrvatske 1984. za sportsko novinarstvo i Zlatnog pera DNH 1986. Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnom zvijezdom 1987. i Redom Danice Hrvatske s likom Antuna Radića 1995. Od HZSN-a dobio je 2014. prestižnu Nagradu za životno djelo. S obzirom na tempo kojim je od te godine autorski stožernik SportNewsa bez kojeg vlasnik Dragan Đukanović ne može ni zamisliti svakodnevnu operativu, popis priznanja nije okončan!
 
- U subotu sam bio na susretu HAŠK - Krk 1:4, u nedjelju dopodne na Trnje - Samobor 2:0, sada žurim u Jasku na Vinogradar - Stupnik, jako se veselim tolikim obvezama – javio je 
 
Branko dok je Đuka dodavao gas između Klinča Sela i Desinca.
Podrazumijeva se i suživot s Dinamom, kakav?
 
- Solidan. Modri su sve bolji. Potkrala se stanovita kriza po odlasku Cice Kranjčara, najzaslužnijeg za prodor u Ligu prvaka kome su zatim prigovarali da pije; ja to nisam primjećivao pa sam ga branio...
 
Kakav je s Ivajlom Petevom?
 
- Još nisam razbio gard Bugarinova nepovjerenja, niti se previše trudim. Činjenica je da u Maksimiru neke novinare smatraju velikim prijateljima i stoga omogućavaju sve vijesti i kontakte. Drugima - među kojima sam i ja, nipošto neprijatelj – nisu na dispoziciji ni Zdravko Mamić ni Mirko Barišić; meni ni Tomislav Svetina iako smo nekakvi kumovi. Osjećam da će novi sportski direktor Romeo Jozak štošta promijeniti, otvoren je i popravlja mi status.
 
Negdašnji član klupskog Izvršnog odbora zaslužuje barem toliko. Hoće li Zagrepčani do kraja ugroziti liderski položaj Riječana?
 
- Gledao sam momčad Matjaža Keka u Zaprešiću, odmah po izvrsnoj prezentaciji u Osijeku. Nije me oduševila usprkos pobjedi, nisam siguran da će osvojiti naslov prvaka, pretpostavljam da se ni ljudi s Rujevice u to ne bi kladili. Makar mi se dopadaju ti „trokuti“ širom terena, Ristovski i njegov partner Vešović koji gospodare desnom stranom, dakako – i odlični Andrijašević.
 
U petak je Tuđen raportirao s meča Hrvatska - Ukrajina, impresije?
 
- Sjajne. Čega li sve nije bilo: i igre, i bodova, i uzbuđenja, i Modrićeva svjetskog slaloma u finišu, i fenomenalne atmosfere.
 
Nešto o izborniku Čačiću?
 
- Antu oduvijek pamtim po primjernoj jednostavnosti i iskrenoj susretljivosti. Svaka mu čast na svemu, hvala također.
 
Priča da ga SportNews doista obogaćuje:
 
- Paralelno i puni i prazni. Neki vele da bih se više morao posvetiti unučadi, imam ih četvero, ja i uskačem kada treba odvesti-dovesti-podvoriti, često me zamijeni supruga tj. baka. Što mogu kad ne mogu bez nogometa!
 
Djelomično žali što nije stalno s njim, što ga je na usporedni kolosijek odvukla politika. Pa sada pojačanim žarom hvata propušteno.
 
- I dalje me zanima publicistika, feljtonistika. Jednom u 12 mjeseci skoknem do Beograda, po friška izdanja knjiga, brošura i dnevnika s tom problematikom, povijesno-političkom, u nas zapostavljanom.
 
Ipak su, dakle, u fokusu treninzi, utakmice, intervjui. Sa svima redom, od Ivana Rubinića do Davora Dželalije i Tomasa Vukadina, od Gorana Ljubojevića preko Mile Buinca do Miroslava Bojka.
 
- U srijedu ću do Kranjčevićeve, pogledati hoće li Rudeš napokon zabiti...
 
Kaže da sve lige napreduju. On to stvarno zna, svjedok iz ere trećeligaške Jugokeramike, neizostavan s davnih nastupa „svoga“ Vrapča, Trešnjevke, Španskog, naravno i Vatrogasca iz Zdenaca, Jedinstva iz Jankomira, Sloge iz Podsuseda... Gasili su se klubovi, ne i Tuđenova strast.
 
- MAXtv Prva liga? Bez primjedbi, kamoli zamjerki. Katkad mi se, istina, učini da je sudac kiksao za neki gol ili penal, onda me razuvjeri kamera. Drukčije je to od onog iz Juge, kad su Dinamo varali gdjegod istrčao. I kad smo javljali da je pokraden na Čairu u Nišu; ako i nije, radilo se o iznimci.
 
Pun je hvale za Davora Šukera:
 
- Ugostio je dobitnike novinarskih priznanja 2014. u Azerbajdžanu i Norveškoj, kamo se putovalo na kvalifikacijske dvoboje, upriličio svečanu večeru. Da, on je apsolutno brend, bio i ostao. Drago mi je da Savez funkcionira primjerno, valjda i uzorno. A ne petljam se u Zakon o športu, tako da i ne komentiram.
 
Za nj je to odveć suhoparno. Nema driblinga, voleja, obrane, tunela. Svega onog zbog čega toliko voli nogomet!
 
 PRENOSIMO portal Prva HNL www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO Arhiva HNL