Kristijan Subić, prozvan Kiki Gonzales, pobijedio je u utrci na 5000 metara koje je pretrčao za 18 minuta, a najbrža žena u toj kategoriji bila je Petra Crnković – piše Petra Balija, novinarka VL.
 
Svi koji su trčali donirali su simboličan iznos za Sigurnu kuću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a mogli su donirati i gledatelji Petra Balija Ljubitelji trčanja jučer su se okupili u Samoboru na humanitarno-rekreativnoj utrci Večernjeg lista, na kojoj je sudjelovalo njih nekoliko stotina. U sklopu manifestacije i kampanje “Zdravo proljeće” trčale su cijele obitelji, a bilo ih je svih naraštaja. Svi koji su trčali donirali su simboličan iznos za Sigurnu kuću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a novac su mogli donirati i oni koji su samo pratili utrku.
 
Najbolji lijek za kralježnicu
 
Već u 9.30 sati u borbu za prvo mjesto krenuli su najmlađi od sedam, osam i devet godina pa je tako 400 metara najbrže pretrčao Niko Vlajčević. Mladi Samoborac inače trenira nogomet, a njegova sestra blizanka Ana, starija svega dvije minute, pratila ga je u stopu i završila četvrta. Na cilju su ih dočekali roditelji Marinela i Viktor.
 
– Cijela obitelj trči kad god stigne. Umjesto da svakodnevne redovne rute prelazimo pješice, mi trčimo. Najčešće od crkve do kuće, oko jedan kilometar – kažu roditelji.
 
Dječju utrku dugu 800 metara trčali su oni od deset, 11, 12 i 13 godina, a među njima je bio Vid Bartolec, strastveni boksač. Na 1500 metara okušali su se nešto stariji, od 14 do 17 godina. Među najstarijim sudionicima utrke bio je bračni par Stojević, 65-godišnja Dragica i 66-godišnji Mladen, koji su istrčali utrku od pet tisuća metara.
 
– Počela sam trčati kad sam otišla u mirovinu, a suprug trči već 35 godina. Nikad nisam bila sportašica, a sad ne mogu bez trčanja – kaže Dragica Stojević.
 
Trčanje je zavoljela i Robertina Mauzer (41) iz Male Gorice kod Svete Nedelje, i to prije godinu i pol dana.
 
– Čitav se život bavim sportom. Isprobala sam sve, od fitnessa do rukometa. No ništa nije pomoglo mojoj bolesnoj kralježnici kao trčanje. Pet kilometara bez stanke uspjela sam otrčati za dvadeset šest minuta – kaže Robertina Mauzer.
 
Utrku na 5000 metara za one starije od 18 godina trčalo je njih je 248, najbrži je s 18 minuta bio Kristijan Subić, kojeg su na utrci prozvali “Kiki Gonzales”.
 
Mogu trčati do sutra
 
– Dok trčim, ne postoje faze u kojima mislim da ne mogu više. Mogu trčati do sutra. Ovo mi je prva utrka nakon nekoliko mjeseci jer sam morao mirovati zbog bolova u nozi, no i kad ne trčim, bavim se nekom drugom fizičkom aktivnosti. Jednostavno bez toga ne mogu – kaže Kristijan Subić.
 
Iza njega u muškoj konkurenciji završio je Davor Čakanić sa 18.17 minuta, dok je treće mjesto osvojio Neven Čorko (18.37 minuta). Najbrža žena na pet kilometara bila je Petra Crnković s 22.02 minute, druga je završila Iva Stošić (22.59), a treća Ksenija Begić (23.14). Za zagrijavanje su bili zaduženi treneri iz studija Fitness OF, a klinci su se zabavljali na radionicama modeliranja Jumping Clay. Kampanja “Zdravo proljeće” nastavlja se tradicionalnom Večernjakovom biciklijadom 13. svibnja.
 
Niko Vlajčević prvi je u utrci za najmlađe na 400 metara, a četvrta je bila njegova sestra Ana Dragica Stojević, koja je trčala sa suprugom, počela je trčati kada je otišla u mirovinu.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Petra Balija FOTO arhiva VL