Dumitru Mitu (42) legenda je HNL-a, igrač koji je veliki trag ostavio u Osijeku, Dinamu i Rijeci. Ulovili smo ga u rodnoj Rumunjskoj, i to na poslu – piše Karlo Ledinski, novinar VL.
 
– Radim kao vozač u firmi svog prijatelja. Vozim sve što treba, ponekad i hitnu službu na utakmicama jednog ženskog kluba – rekao nam je Mitu te otkrio da još nije objesio kopačke o klin:
 
– Taman sam mislio prestati igrati, ali onda me nazvao prijatelj i zamolio da njegov četvrtoligaški klub spasim od ispadanja. Evo, baš sam za vikend odigrao prvu utakmicu, pobijedili smo s 3:0, a ja sam zabio gol i jednom asistirao.
 
Rijeka će do naslova
 
Inače, Mitu je do prije dvije godine igrao u drugoj ligi, bio je igrač i trener Soimii Pancote. No nije želio nastaviti baviti se trenerskim poslom.
 
– Ma nisam vam ja za to, nisam tip koji će drugima nametati stegu i disciplinu – kaže Mitu.
 
Tijekom karijere Mitua su trenirali odlični treneri poput Ćire Blaževića, Stanka Mršića, Josipa Kuže, Nikole Jurčevića, a kada smo ga pitali koji mu je bio najbolji, kao iz topa je odgovorio:
 
– Pa kakvo je to pitanje, bez ikakve dvojbe Ćiro Blažević. Ma on je za mene najbolji trener svijeta, vratio me u život 2002. u Osijeku, dok sam bio na dnu, takoreći ispod zemlje... Rekao mi je onim svojim motivirajućim glasom da sam najbolji nogometaš, a ja sam nakon toga poletio – otkrio je Mitu koji je u Hrvatskoj igrao 10 sezona te u 307 utakmica postigao 60 pogodaka.
 
Uvijek će voljeti Slavoniju
 
Dumitru iz Rumunjske prati napetu borbu koja se ove sezone odvija u HNL-u.
 
Dinamo i Rijeka moji su bivši klubovi i volim ih podjednako, tako da se ne mogu izjasniti kome želim da osvoji naslov. Ali, po onome što sam vidio, Rijeka je bolja momčad i zato je po meni favorit za naslov. Drago mi je da je i na trećem mjestu HNL-a još jedan moj bivši klub, Osijek. Lijepo je vidjeti da se opet moji Osječani bore za vrh – kaže simpatični Rumunj, koji je posebno ponosan na jedan podatak:
 
– Jedini sam igrač u povijesti koji je s tri različita hrvatska kluba osvojio kup. Prvo 1999. godine s Osijekom, pa 2004. s Dinamom, a onda 2005. s Rijekom.
 
A kada smo ga pitali je li mu ostalo što novca zarađenog tijekom karijere, samo se nasmijao.
 
– Ma ništa nije ostalo. Imam troje djece, dvojica sinova su studenti, a kći ima 11 godina, tako da se novac brzo potroši. Ali zadovoljan sam, dobro mi je na sadašnjem poslu, primanja su redovita – kazao je Mitu.
 
Od bivših suigrača u kontaktu je s Almirom Turkovićem i Edinom Mujčinom, a prije nekoliko mjeseci zaigrao je na humanitarnom turniru u Vukovaru.
 
– Pozvao me moj prijatelj i bivši menadžer Boro Ivković, nisam ga mogao odbiti. Ma uvijek mi je lijepo doći u Hrvatsku, u Slavoniju, tamo sam proveo puno lijepih godina – zaključio je Mitu.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Željko Lukunić/Pixell