Rukometaši Karlovca prije 24 godine igrali su u četvrtfinalu City kupa. Ispali su od njemačkog Essena samo za jedan pogodak. U Essenu su izgubili s osam, u uzvratu dobili sa sedam pogodaka – piše Damir Mrvec, novinar VL.
 
Bila su to vremena kada su Karlovčani nekoliko sezona zaredom igrali u europskim kupovima. Posljednji veliki uspjeh klub je imao prije točno deset godina kada su igrali finale kupa Hrvatske.
 
Zaustavila je ozljeda ramena
 
Danas klub igra u Prvoj hrvatskoj ligi – jug, ali s dobrim izgledima da se dogodine vrate u Premijer ligu. Naime, četiri kola prije kraja Karlovac vodi s tri boda prednosti u odnosu na Mladi rudar, Split i Biograd. A na putu do Premijer lige vodi ih žena. Na klupi Karlovca sjedi Tanja Rašić (38 godina), bivša rukometašica koja je prekinula igračku karijeru u 22. godini.
 
– Rukomet sam počela trenirati i igrati u Dubovcu. Potom sam igrala za virovitički TVIN, a inozemnu karijeru odradila sam u slovenskom Piranu. Početkom 2000. došla sam u Trešnjevku gdje sam teško ozlijedila rame. Ozljeda je bila takve prirode da nisam mogla više igrati na visokom nivou. Kako nisam mogla igrati, počela sam suditi u paru s Antonijom Fištrović. Bile smo dobre, sudile smo i prvu ligu. No, kako sam usporedo položila za trenera, počela sam raditi u Karlovcu u mlađim dobnim skupinama. Kad sam morala odabrati jedno ili drugo, odlučila sam se za trenerski poziv – kaže Tanja.
 
Njezina kolegica Antonija Fištrović nije nastavila suditi i danas je delegatkinja na utakmicama.
– Kada su seniori Karlovca ostali bez trenera, klub bez uprave i bez novca, ljubitelji rukometa u Karlovcu došli su do mene i pitali me bih li se prihvatila izazova. Mislila sam, zašto ne? I tako je krenula moja seniorska avantura – rekla je Tanja.
 
Odmah u prvoj sezoni smiješi vam se prelazak u viši rang?
– Nije još ništa gotovo. Imamo dva teška gostovanja, u Solinu i kod Mladog Rudara. Još je puno bodova u igri – istaknula je.
 
Zanimljivo je da nije prva žena u Hrvatskoj koja je trenirala muški klub.
 
– Da, nisam prva. Prva je bila Slavica Bonić koja je trenirala pulsku Arenu – rekla je trenerica Karlovčana.
 
Klupa Zagreba? Ma ne...
 
Općenito je malo trenerica koje trenutačno rade u seniroskom pogonu. Jedna od njih je Adrijana Prosenjak, trenerica Zameta.
 
– Koliko znam, nema ni vani puno trenerica, pogotovo onih koje treniraju muški klub. Inače, kad me pitaju tko mi je trenerski uzor, moram reći da ga nemam. Od svih boljih trenera uzela sam ponešto – istaknula je.
 
A ima li problema s rukometašima? Dečkima sigurno nije svejedno kad im naređuje žena. Povisite li kada ton?
– Ha-ha, dobro pitanje. Imam jako dobar,iskren odnos s igračima. A znate zašto? Zato što sam veliku većinu trenirala u mlađim dobnim skupinama. Dobro se poznajemo, dobro se razumijemo. Ponekad povisim ton, ali to dečki mirno prihvate. Nije da ne slušaju. Slušaju, zato smo prvi na tablici. Opet, moram istaknuti da smo puno dobili povratkom Ostarčevića i mlađeg Obranovića. Njihovo iskustvo, posebice Ostarčevića, od velikog je značaja – rekla je Tanja.
 
Vidite li se jednog dana na klupi PPD Zagreba?
– Ma ne. Iskreno, sad razmišljam samo o Karlovcu i kako se plasirati u Premijer ligu. Zagreb? Tko zna, čudni su trenerski putovi. Meni je u Karlovcu dobro.
 
Tanja privatno?
– Ništa, solo sam, živim u Karlovcu i sto posto sam u rukometu – zaključila je. 
 
Damir Mrvec PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Kristina Štedul Fabac/Pixell