Zadnjega dana 80. Kongresa AIPS-a, održanoga u olimpijskom Pjongčangu, Svjetska udruga sportskih novinara dobila je novu "vladu" za period do 2021. godine.
 
 
Predsjednik ostaje, aklamacijom, Talijan Gianni Merlo, a na jednu od najviših funkcija, rizničara AIPS-a, također aklamacijom izabran je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara i dosadašnji član Izvršnog odbora AIPS-a. 
 
Prvi dopredsjednik AIPS-a ostaje Esat Yilmaer iz Turske, nakon što su se povukli svi ostali kandidati za tu funkciju. Na pozicije 4 dopredsjednika delegati su glasovima izabrali gotovo jednoglasno Evelyn Wattu (Kenija), te po broju glasova, redom: Nikolaja Dolgopolova (Rusija),  Ioannisa Darasa (Grčka) i Hijija Alija Mohammeda (Katar). 
 
Najneizvjesnije je, kroz dva kruga glasovanja, bilo tijekom izbora za 13 predstavnika u Izvršni odbor, a na kraju su izabrani: s najvećim brojem glasova, čak 92 posto, domaćin kongresa Hee Don Jung (Koreja), Jože Zidar (Slovenija), Hiroshi Takeuchi (Japan), Juan Antonio Prieto (Španjolska), Josef Langer (Austrija), Emanuel Fantaneanu (Rumunjska), Vicente Dattoli (Brazil), Zsuzsa Csisztu (Mađarska), Ahmadi Seyed Abdolhamid (Iran), Khawari Isa Ahmad (Malezija), Morad Moutaouakkil (Maroko), te u dodatnom glasanju još Jean Paul Savart (Francuska) i Amjad Aziz Malik (Pakistan). Nova "vlada" je odmah održala sastanak, na kojem su ponovljene smjernice koje je stari saziv izvršnoga odbora locirao. I ovaj je izbor pokazao da europski sportski novinari dominiraju svjetskom udrugom, što je, realno, očekivano.
 
Statut AIPS-a predviđa profesionalnoga glavnog tajnika, njega/nju se ne bira, pa nakon ostavke Australke Roslyn Morris u što skorijem roku treba naći novu osobu za tu vrlo važnu funkciju u AIPS-u, ali i osigurati novac za plaću. 
 
Kongres održan u Seulu i Pjongčangu razotkrio je mnoge izazove s kojima će se AIPS susretati u budućnosti, a na koje sportski novinari moraju odgovoriti vrlo skoro, a na neke i vrlo žestoko. U prvom redu radi se o korupciji, zbog koje je tijekom Kongresa morao odstupiti lani izabran predsjednik AIPS Azije, čime je izazvao krizu u azijskoj sekciji, pa će njihovi izbori biti ponovljeni do kraja godine, vjerojatno u Kuala Lumpuru. 
 
Osim toga, AIPS mora, sukladno zahtjevima modernog poslovanja, ubrzati i olakšati proces plaćanja članarina, te uvesti plaćanje modernim metodama, kao i kreditnim karticama, jer se tijekom Kongresa pokazalo da čak i zemlje poput Velike Britanije duguju zajedno ogromnu sumu novaca (samo Britanci više od 3000 eura!), što ih je isključilo, sukladno Statutu AIPS-a, iz sustava glasovanja. Naime, dosadašnji sustav rada to im je omogućavao, ali se to mora promijeniti.
 
Prvi puta u povijesti se taj članak Statuta u cijelosti poštovao, na zahtjev sad već staroga Izvršnog odbora, a bjelodano je da će u budućnosti biti primjenjivan svaki put, barem kad su u pitanju izbori, a vjerojatno i tijekom neizbornih kongresa, u slučaju glasovanja za odluke bitne za rad AIPS-a. Zbog tog razloga glasalo je samo 96 predstavnika udruga sportskih novinara širom svijeta, iako je u Koreji bilo nazočno više od 100 zemalja, točnije 102. Liberija, Tonga i Fidži su novi članovi svjetske udruge, jednoglasnom odlukom svih delegata. 
 
Tijekom kongresa započeti su razgovori oko novog načina funkcioniranja dosadašnjih sportskih komisija AIPS-a, koje je zadnje 4 godine koordinirao Jura Ozmec. Ideja je, naime, da se komisije kao takve ukinu, a da posao preuzmu pojedinci, delegati AIPS-a prema svjetskim federacijama i organizatorima velikih natjecanja. Prijedlog je u načelu prihvaćen, ali kako implementacija zahtjeva promjenu dijela Statuta AIPS-a, posebna će radna skupina proći cijeli Statut, kako bi se do idućega kongresa definirale sve potrebne promjene u Statutu.
 
Prijedlog Urugvaja da ubuduće Kongresu ne može pristupiti zemlja koja nema barem 10 članova, a da se udvostruči godišnja članarina, članovi AIPS-a nazočni na Kongresu nisu usvojili. Predsjednik Merlo je posebnim zahvalnicama nagradio Mišu Deleva iz Bugarske i Guentera Pfeistlingera iz Austrije, jer im je ovaj kongres bio posljednji u dugom nizu sudjelovanja na kongresima AIPS-a. 
 
Tijekom Kongresa predstavnici svjetskih udruga obišli su olimpijsko gradilište u Pjongčangu, te poslušali mnoge prezentacije i izlaganja sportskim novinarima zanimljivih pojedinaca (npr. Sebastian Coe), svjetskih sportskih federacija i udruga koje mogu i ubuduće će surađivati s AIPS-om oko poboljšanja uvjeta rada i pristupa informacijama sportskim novinarima. Naime, više je nego očito da posljednjih godina sportsko novinarstvo ulazi u crnu fazu. 
 
Pojedini klubovi i savezi, a na kraju i svjetske federacije, uključujući i Međunarodni olimpijski odbor izbjegavaju u potpunosti priznati profesionalnost članovima AIPS-a i karticu AIPS-a, čime definitivno omalovažavaju sav trud koji AIPS ulaže u školovanje mladih novinara i razvoj sportskoga novinarstva širom svijeta. To je jedan od razloga zbog kojega pada broj članova AIPS-a, prošle godine najviše u Aziji. Projekt osposobljavanja mladih novinara baš zato dobiva na značaju, pa je dobra vijest da su FIFA i UEFA pred konačnom potvrdom da zajedno s AIPS-om organiziraju škole i tečajeve tijekom mnogih natjecanja koje organiziraju svake godine. Hrvatska zadnjih nekoliko godina redovno šalje mlade kadrove na profesionalno doškolovanje u AIPS-ovom projektu "Mladi reporteri", no problem je, ne samo hrvatski, da redakcije nemaju razumijevanja za takve projekte pa ionako malobrojne mlade novinare baš i ne šalju na izobrazbu, a da su mladi ljudi sve manje zainteresirani za takav vid obrazovanja. No, može se bolje i ide se u tom smjeru.
 
Idući će kongres biti koncem travnja 2018. u Turskoj, u Antalyji. Unatoč nelagodi nekolicine sportskih novinara zbog stanja u Turskoj i odnosa prema novinarima, opće je prihvaćen sud da upravo odlaskom u Tursku i održavanjem kongresa u Antalyji, dakle dobivanjem viza za sve sudionike i slobodnim temama na kongresu, sportski novinari učlanjeni u AIPS šalju bitnu poruku o slobodi novinarstva u cijelome svijetu.