Nakon što je s knjigom najplodonosnijeg hrvatskog sportskog publiciste Jurice Gizdića „Hrvatski olimpijci i odličnici“ zaokružen četverogodišnji olimpijski izdavački ciklus na temu hrvatski olimpijci i Olimpijske igre.
 
Hrvatski olimpijski odbor i njegova Komisija za informiranje i izdavaštvo pokrenuli su novi istraživački projekt s temom „Hrvatski sportaši u reprezentacijama do 1991. godine“ u olimpijskim i neolimpijskim sportovima.
 
I ovaj je projekt povjeren Jurici Gizdiću i njegovom logističkom timu iz HOO-a s ciljem izrade popisa svih osvajača medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te mediteranskim igrama od 1900. do 1991. godine i to na temelju dva kriterija:
 
A) da je sportaš rođen na području današnje Republike Hrvatske
B) da je u trenutku osvajanja medalje bio član hrvatskog kluba.
 
Vjerujući da nacionalni sportski savezi imaju najbolji uvid u činjenice o nastupima na međunarodnim natjecanjima prije 1991. godine i samostalnosti Republike Hrvatske, HOO ih je pozvao na suradnju kako bi činjenično zaokružili jedno poglavlje uspješnosti hrvatskog sporta i sportaša. Podaci o tome bit će javno dostupni na mrežnim stranicama HOO-a www.hoo.hr kao što su podaci o svim olimpijcima, njih 933 koliko ih je sudjelovalo na Olimpijskim igrama od Igara u Parizu 1900. godine http://www.hoo.hr/hr/sportasi/biografije-sportasa 
 
Na slici: Muška rukometna reprezentacija Jugoslavije, olimpijski pobjednik iz Los Angelesa 1984. godine.
Slijeva: Zdravko Rađenović, Zlatan Arnautović, Momir Rnić, Veselin Vuković, Milan Kalina, Jovica Elezović, Zdravko Zovko, Branko Štrbac, Pavle Jurina, Veselin Vujović, Slobodan Kuzmanovski, Mirko Bašić, Dragan Mladenović, Mile Isaković i Roland Pušnik. Knjiga Hrvatski olimpijci i odličnici; autor: Jurica Gizdić
 
Izvor HOO