Katarska izolacija pod veliki znak pitanja stavlja buduće projekte, među kojima je jedan od najznačajnijih organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva 2022 – piše Jurica Godina, novinar RTL.
 
Domaćinstvo koje je dodijeljeno Kataru praćeno je nizom korupcijskih afera oko kupovine glasova članova FIFA-ine Izvršne komisije, koja je potpuno nekonvencionalno odlučila Mundijal dodijeliti zemlji bez ikakve nogometne prošlosti.
 
Ona famozna "politike nema u sportu" samo je san vječitih idealista. Jer će politike biti uvijek i svugdje: imuna nije ni može biti najvažnija sporedna stvar svijeta - nogomet, posebice otkada je prisutan trend ulaska velikih biznis igrača u ono što "pripada navijačima". Kada se tomu pridodaju objelodanjene koruptivne radnje, kojima je Katar izabran za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva, tada je jasno zašto je ta zemlja omražena, poglavito u Europi, među nogometnim zaljubljenicima.
 
Brže - više - Katar. Bješe to naslov uglednog Die Zeita nakon što su se njemački novinari na licu mjesta uvjerili u masovnu energiju novca, koja pogoni taj gigantski projekt. Vrhuška zemlje čuda u pustinji, naime, za Svjetsko prvenstvo 2022., čiji je domaćin, planira uložiti 190 milijardi eura. Ne samo u stadione, nego i u razvoj prometne i svake druge infrastrukture.
 
Katar je u nogometnom svijetu, gledajući kroz prizmu navijača, na lošem glasu. Nogometno najegzotičnija je to zemlja koja je ikada dobila domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva. 
 
Kontroverza u svemu tomu ima napretek. Od navedene korupcije do sve samo ne ljudskih uvjeta u kojima rade jeftino plaćeni radnici čije tvrtke grade stadione i drugu infrastrukturu. Na žalost, stotine radnika već su životom platile danak. Prema procjenama Međunarodnog udruženja sindikata, do 2022. život će ih izgubiti čak 4.000. Najviše nesretnih radnika na katarskim gradilištima je iz Nepala i Indije.
 
Projekt ide dalje. Isposlovali su održavanje Prvenstva tijekom studenog i prosinca, jer strahovite vrućine u ljetnim mjesecima bile su prva velika prepreka. Bio je to - pokazat će se - samo uvod u daljnje izazove. "Ozbiljnost ove krize je znatno veći izazov od svih s kojima smo su susreli zadnjih godina", neslužbeno je kazao član katarskog organizacijskog odbora za The Guardian.
 
Bojkot Svjetskog prvenstva?
 
Katarska izolacija već sada, dakle, dovodi u pitanje održavanje jednog od najvećih sportskih događaja kugle zemaljske, Svjetskog prvenstva u nogometu. Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel prvi je, vjerojatno ne i posljednji, izrazio mogućnost bojkota. "Ne možemo igrati u zemljama koje podržavaju terorizam", kazao je. 
 
O dotičnoj temi govori se i u njemačkoj političkoj zbilji. Zastupnik CDU-a Volker Kauder ustvrdio je kako će biti potrebno dobro razmisliti o igranju ili neigranju na katarskom Mundijalu.
 
Prije kojeg desetljeća bio je to beznačajan kutak svijeta. Danas je globalni igrač. Posljedično - i u sportu. Katar, naime, ugošćuje 39 međunarodnih sportskih natjecanja u 2017. Kriza bi sve to mogla osujetiti. Uključujući najveći i najkontroverzniji projekt - Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.
 
 
PRENOSIMO RTL vijesti www.vijesti.rtl.hr PIŠE Jurica Godina FOTO/AFP/Getty Images