„Hrvatski boksački savez trebao bi od iduće sezone postati dio Svjetske boksačke lige (WSB)“, izjavili su u ponedjeljak u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i izvršni direktor WSB-a Ken Crease.
 
- Povod današnjem sastanku je mogućnost i spremnost ulaska Hrvatske u Svjetsku boksačku ligu koja je nešto kao Liga prvaka u nogometu. To će biti daljnji iskorak u razvoju hrvatskog boksa koji nam može donijeti puno toga, otvoriti nova vrata i donijeti nova odličja - kazao je Mateša na konferenciji za novinare.
 
- Već neko vrijeme pregovaramo s Hrvatskim boksačkim savezom da dovedemo Hrvatsku u Svjetsku boksačku ligu i sretni smo što smo stigli gotovo do kraja s tim pregovorima. Vjerujemo da ćemo uz pomoć HOO i gradova domaćina diljem Hrvatske to ostvariti u siječnju 2018. kada starta nova sezona WSB-a - kazao je Crease koji je ujedno i marketinški direktor WSB-a.
 
- Ovo je već osma godina WSB-a i od iduće godine će u njoj biti 16 natjecateljskih timova, a svake godine kvaliteta natjecanja raste. Zato nam je bitno koji će timovi sudjelovati i mogu li se natjecati na visokom nivou WSB-a - dodao je Crease.
 
Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak izrazio je zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u WSB, istaknuvši kako je njegov san zadnjih šest-sedam godina bio da i Hrvatski boksački savez postane dio tog natjecanja iako se već neki hrvatski boksači natječu unutar Lige.
 
- Pregovori su počeli prije godinu dana. Mnogi su prepoznali HBS izvan naše zemlje po rezultatima i po našem radu. Ne ulazimo u ovo natjecanje s ogromnim ambicijama da budemo prvi, bit ćemo sretni ako budemo peti, a siguran sam da nećemo ostati samo jednu godinu - kazao je Bošnjak naglasivši kako će i to pridonijeti razvoju i dobrobiti boksa. 
 
Damir Plantić, jedan od boksača koji je nastupao u WSB-u uz Filipa Hrgovića, Hrvoja Sepa, Marka Čalića, Josipa Bepa Filipija, Marina Mandoljevića i Alena Babića, govorio je o svom nastupu na Europskom prvenstvu u Ukrajini gdje je u petak osvojio brončanu medalju u kategoriji do 81 kilogram.
 
- U Ukrajini je bilo teško natjecanje, na kojem se okupilo 234 boksača iz 39 zemalja. U mojoj kategoriji ih je bilo 27 i sretan sam da sam stigao do polufinala, tim više što sam bio pod suspenzijom jer sam istovremeno bio europski prvak u savateu - rekao je Plantić.
 
Kako je rečeno na konferenciji za novinare, o sastavu tima koji će nastupiti u WSB-u se još ne razmišlja, a ne zna se niti koliko će boksača biti u sastavu niti hoće li biti potrebe za uključivanjem stranih boksača. No, istaknuto je da će sve pojedinosti biti finalizirane i poznate do rujna.
 
Predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza Nenad Ivanković najavio je gradnju boksačkog centra na jesen, izrazivši nadu da će biti gotova do početka sezone.
 
Bivši prvak Europe i savjetnik u Hrvatskom boksačkom savezu Željko Mavrović je dodao da se nada da će u hrvatskom timu biti boksači s područja Hrvatske i da neće biti potrebe za dovođenjem nekog sa strane jer u WSB-u uglavnom nastupaju nacionalni timovi.
 
- Za jednu tako malu zemlju kao što je Hrvatska, velika je stvar biti dio WSB-a. Iz WSB-a će se lakše odlaziti na olimpijske igre i u profesionalni boks jer će menadžeri i promotori imati priliku vidjeti boksače - zaključio je Mavrović.
 
Izvor HINA (Hina)