Prije 30 godina Zagreb je bio domaćin Univerzijade, sportskih igara studenata sportaša iz cijeloga svijeta. Bila je to najveća, najljepša, stanovnicima Zagreba i najsportskija manifestacija ikada. Bezbrojni sportski objekti, mali i veliki, nikli su ili su se preuredili za potrebe Univerzijade - piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.
 
Ne samo u Zagrebu, nego i u gradovima u okolici. Uspomene na te godine nedavno smo imali prilike čitati ili gledati kroz prisjećanja objavljena oko 8. srpnja, na 30. godišnjicu početka Univerzijade i “vladavine Zagija”.
 
No, kao da smo nakon toga u potpunosti zaboravili na taj sportski vrhunac 20. stoljeća u glavnom gradu Hrvatske. Dobro, djelomičan pokušaj oživljavanja “duha iz boce” imali su organizatori Europskih studentskih igara, prošle godine, u Zagrebu i Rijeci, no - niti je to slična priredba, niti je “oživljavanje” uspjelo. U svakom slučaju u Hrvatskoj se gotovo nikako ne prate natjecanja koja su pod istim imenom organizirana poslije Zagreba, pa čak ni krovna hrvatska organizacija (HASS) ne piše baš ništa o natjecanju na svojim web stranicama? 
 
U subotu je, naime, počela još jedna Univerzijada, u Kineskom Tajpeju, 29. po redu. Iz Hrvatske su u Tajpej otputovali 2 tenisača, 7 atletičarki i atletičara, 5 predstavnica i predstavnika iz stolnoga tenisa, 2 skokova u vodu, čak 12 iz džuda i isto toliko iz tekvondoa, 8 iz gimnastike, 2 iz streličarstva. Velika je to ekspedicija, a otišli su kao da se srame da sudjeluju.
 
Igre su počele 19. kolovoza, zadnji je dan 30. kolovoz, natječe se u 16 sportova, od čega su 14 obaveznih i 2 izborna, a grad domaćin ima većinu objekata gotovo sasvim nove. Nakon olimpijskih igara, ovo je najveće multisportsko natjecanje u svijetu. U Tajpeju je svečano otvaranje u subotu navečer (po lokalnom vremenu) kasnilo zbog štrajka ispred velikog stadiona, u kojem su se tražile veće mirovine, no na kraju je gotovo 7500 sportašica i sportaša iz 143 zemlje promarširalo glavnim stadionom, pred 23 tisuće gledatelja. Kinezi nisu, oni sudjeluju, ali nisu htjeli pozdraviti dužnosnike Kineskog Tajpeja. Politika je i ove sportaše okrenula u krivom smjeru. Na otvaranju se, osim predsjednika FISU (Međunarodne organizacije studenata sportaša) Olega Maticina pojavio i Thomas Bach, predsjednik MOO, ali samo u snimljenom video pozdravu. 
 
Zanimljivo, on je bio sudionik čak 2 Univerzijade - 1973. u Moskvi i 1979. u Mexico Cityju. Njezina Visost, Tsai Ing-wen otvorila je potom Univerzijadu 2017. I, zanimljiv su način odabrali za paljenje svečanoga plamena. Naime, Chen Chin-Feng, najpoznatiji tajpeški igrač bejzbola i sudionik američke MLB lige lopticu je palicom lansirao prema velikom nosaču plamena i - igre su mogle početi!
 
 Prenosimo SPTV www.sptv.hr PIŠE Jura Ozmec, glavni urednik