Nakon nogometaša, rukometaša, gimnastičara i karataša desetodnevni sportski kamp u Hostelu Karlovac u Selcu završavaju i judaši - piše  Dario Smojver, novinar KAŠonline.
 
Njih preko 500 iz 18 država svijeta marljivo su trenirali dva puta dnevno pod vodstvom 45 trenera s međunarodnim iskustvom. Kad im i to nije bilo dovoljno sve su pojačavali dodatnim futinzima i individualnim treninzima.
 
Zadovoljstvo i sportski duh izviru sa svih strana, a u šatoru u kojem su vrijedno trenirali još uvijek stoji veliki natpis “Tamo gdje prestaje težak fizički rad počinje sportski trening“. 
 
No, svega ovog ne bi bilo da nema ukrajinskog majstora juda Ruslana Yankovskyyog, 4. DAN, koji je prije 20 godina svoju ukrajinsku adresu prebivališta zamijenio slovenskom i postao trener u JK Slovenjgradec, slovenskog gradića na granici s Austrijom, u kojemu je ostavio neizbrisiv sportski – judo trag. Zajedno sa svojim suradnicima Borutom Marušekom, Tomažom Pečolerom i Stojanom Železnikom te ostalima ovaj 44-godišnji Ukrajinac je dosad osam puta organizirao judaški kamp u Selcu pored Crikvenice, a ovogodišnji je nadmašio sva očekivanja.
 
- Treniralo se punom snagom dva puta na dan u skupinama do i iznad 18 godina starosti. Oko 70 posto sudionika bili su muški natjecatelji što potvrđuje da je i kod ženske populacije judo sve popularniji. Ujedno je ovo bila idealna prilika i za izmjenu iskustva i sparing partnera, a o kvaliteti mislim da je bespotrebno govoriti jer smo imali preko stotinu reprezentativaca – započeo je razgovor ukrajinski majstor i nastavio – Vidjet će te što ćemo napraviti sljedeće godine. Bit će nas još više a spremamo i dodatni program kroz brazilsku jiu jitsu. Na kraju bih se htio posebno zahvaliti na prijateljskom odnosu i toplom gostoprimstvu. Ovakvi uvjeti, vježbalište, more i osoblje ne mogu se platiti novcem - završio je tvorac judo čuda u europskom Selcu na jadranskoj obali hrvatskoga mora, Ruslan Yankovskyy, Ukrajinac sa slovenskom boravišnom adresom.
 
 PRENOSIMO KAportal/KAŠonline www.kaportal.rtl.hr TEKST i FOTO Dario Smojver