Kovanicu play-off trebalo bi izbaciti iz upotrebe na prostoru sportske, a napose nogometne Hrvatske. Uništila nas je, zaustavila fantastičan niz velike četvorke i prisilila da u potiljak gledamo čak i lošijima. Famozno „doigravanje“ koje te doista ubije u pojam. No sad se moramo pomiriti sa sudbinom ma kakva bila te se prepustiti novoj sintagmi: play-on. Jer „igramo dalje“! – piše Branko Stipković, novinar portal Prva HNL.
 
Barem dva naša kluba mogla su i morala slaviti u tjednu na izmaku. Recimo Rijeka i Osijek. Gotovo ničim momci s Rujevice nisu zaostajali za vedetama iz Pireja, ali presudilo je to što su u odlučujućim trenucima prednjačili u neforsiranim pogreškama. Pritom je važno spomenuti onaj drugi pogodak Olympiakosa u prvoj utakmici, mat iz 94. minute koji je štošta poremetio. Na uzvratu je pak u malo produženoj frakciji sekunde umjesto 1:0 semafor bilježio 0:1 i nada je definitivno potkopana. Premda se to nije očitovalo iz nastojanja igrača u bijelom koji su u nastavku gostima dali misliti. Čak i tada smiješila se Liga prvaka, šteta što lopta nije htjela u mrežu… Osijek je u St. Pöltenu držao Austriju na konopcima, spreman i sposoban anulirati 1:2 s vlastita terena,  poraz kakav se ne bi reprizirao u tko zna koliko novih susreta. Stoga ne čudi što je momčad koja je izborila Europsku ligu slavila kao da je uhvatila Boga za bradu.
 
Posebna priča su Hajduk i Dinamo. Splićani su nadvisili sami sebe, Zagrepčani nehotice poduzeli sve da podbace, podmećući klipove u vlastite kotače. Dakako da je Everton bolji i da su se isprva izgledi Majstora s mora mjerili u promilima, ali je igralište skrojilo drukčiju sliku. Nije li u Liverpoolu jednoj lopti, najmanje jednoj, bilo utočište iza Pickfordovih leđa. Da se ne spominje Poljud s Radoševićevom bombetinom, Stipičinim kiksom i Saidovim lakomislenim pucanjem kaznenog udarca… Analiza Modrih je zapravo nepotrebna; iskazati toliko slabosti, površnosti i dekoncentriranosti, neke čudne odsutnosti te nepojmljive ravnodušnosti zabranjeno je i amaterima, kamoli trenutačno najboljem timu nacionalnog prvenstva. Teško treneru s takvim ansamblom, još teže upravi sa svima njima! 
 
To je dakle prošlost.
 
Budućnost koja je već počela donosi okršaje HT Prve HNL u kojoj se aspirantima za prvaka Dinamu i Rijeci argumentirano priključuje Hajduk. Ne smije se zanemariti ni Osijek. Play-on podrazumijeva i skoru šesnaestinu finala državnoga kupa u kojoj će poneki autsajder na vlastitom travnjaku vrebati skalp favorita, jasno je da nikome ništa nije zabranjeno. Jasno da ćemo se u punoj mjeri posvetiti „posljednjem Mohikancu“ s inozemnih stadiona, Rijeci, koja u konkurenciji Milana, Austrije Beč i AEK-a traži prolaz u sljedeću rundu. 
 
Da ne govorimo o kvalifikacijskim nastupima reprezentativaca. Oni najbolji, pripadnici A-selekcije, baš se okupljaju za derbi u Turskoj i maksimirsko ugošćavanje Kosova, u – nadajmo se – žetvi bodova koja bi ih i te kako približila ruskom SP-u 2018. godine. Predstoje i partije s Finskom (kod kuće) pa s Ukrajinom (u gostima). Mladi „do 21“ odlaze u Moldaviju po prvu pobjedu za završnicu kontinentalnog prvenstva 2019. u Italiji i San Marinu, na toj trasi ispriječit će se i Češka, Grčka, Bjelorusija, San Marino. Uskoro će na scenu i postava U-19, na uvodni izlučni turnir s Danskom, Latvijom i San Marinom za EP dogodine u Finskoj, dočim U-17 ples za finalni dio idućeg proljeća u Engleskoj počinje sa Španjolskom, Albanijom i Lihtenštajnom.
 
Toliko o velikom nogometu.
 
U malom opet stanovite turbulencije, neki bi htjeli u cipelu mnogo veću no što im je noga pa se poput ježa postavljaju na svaki prijedlog, osobito na svaku odluku nadležne komisije HNS-a. Bitno im je da se ne slažu, da su protiv. Ipak je usvojeno da na završnici kupa sudjeluje dvostruko manje squadri, četiri umjesto osam. Međutim, iz „južne hemisfere“ energično se protive ukidanju ligaškog play-offa (opet on!) na tri dobivene utakmice, što znači da ih i dalje može biti ukupno pet. Komisionari su za tri finalna meča, to jest da se igra na dvije pobjede. Zato što se uvažava potreba o racionalizaciji troškova, što je odljev kvalitete evidentan i što, kažu, nema smisla pretjerivati. Dobro je što centrala osluškuje glas sa svih strana, ne radeći „pod mus“. Važno je usuglasiti stavove. Još važnije da pritom ničija figa nije u džepu. S naznakom da mjerodavni organ valjda smije vući poteze koje smatra korisnim, svrsishodnim, zajednički prihvatljivim!  
 
 PRENOSIMO portal Prva HNL www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO www.nk-rijeka.hr