Aco Petrović uoči odlaska za Cluj precrtao Dominika Mavru – piše Tvrtko Puljić, novinar SN.
 
Aco Petrović odradio je posljednji trening u Svetom Martinu, zahvalio se nakon njega Dominiku Mavri (vidjet će se ionako na kvalifikacijama za SP u studenom) te se u Zagrebu ukazao ispred novinara.
 
- U dobrom sam raspoloženju, to možete i sami vidjeti. Ove pripreme su bile koncipirane u dva dijela. U prva dva tjedna odradili smo šest uvodnih dana, odigrali turnire u Orleansu i Opatiji. Nakon toga smo se, za razliku od ostalih reprezentacija, zatvorili u dvoranu, odigrali samo sa Slovenijom i radili kao životinje. Bilo teško, bilo nervoze, bilo je svega, ali kad smo počeli posljednih dana dobivati na svježini, počeli smo izgledati na pravi način.
 
Ipak, jedan je morao otpasti.
 
- Startali smo sa 14 igrača, a kako su Šarić i Bender na visokom krilu, tako sam se zahvalio na pola priprema Zubčiču, koji je odradio Kinu jako dobro. Ostao je još jedan. Sve što su do sada odigrali Ivan Ramljak i Filip Krušlin bilo je točno ono što sam od njih tražio, pa je dvojba bila Dominik Mavra i Ivan Buva. Nakon što me u posljednjih pet dana Roko Ukić uvjerio kako je u besprijekornom fizičkom stanju, a ubrzo će doći i do takvog igračkog stanja, odlučio sam da ide Ivan Buva, odnosno da idemo s tri centra, jer sam s tom pozicijom ionako do sada najmanje zadovoljan.
 
Tu se dotaknuo i igre Hrvatske u odnosu na lani.
 
- Napadački smo nemjerljivo bolji nego smo to bili lani, ali defanzivno još nismo na toj razini, posebno u branjenju pick igre. Postavili smo neke alternativne obrane ovih dana, radili i s različitim profilima petorke, ali neke od tih stvari čuvat ćemo što je duže moguće. Uostalom, ja sam i koncipirao pripreme s pet utakmica, a pet nam slijede u Cluju. To je deset. Kako bi 10. rujna, na nešem danu D u osmini finala, bili taktički i mentalno spremni. I bit ćemo. Dobri smo, baš smo dobri.
 
I još impresija za kraj.
 
- Bojan je bio malo potonuo, ali se u zadnjim danima vratio, na treningu u ponedjeljak izgledao je kao na Igrama, nezadrživo. A što se Darija tiče, pa ja nisam u životu radio s čovjekom koji može igrati na pozicijama od jedan do pet. I odigrao sve bez amplituda. Moja rotacija će biti šira nego u Riju, ali kad dođu nokaut utakmice iznijet će ih oni koji nose rezultat.
 
A što će se događati u toj skupini D, hoćemo li gledati prema tome, hoće li oni prema Cluju?
 
- Tamo će biti vatromet, jer Latvija nije ista s Porzingisom i bez njega, a on možda neće igrati prve dvije, tri utakmice. Sve je tamo otvoreno, tamo je Belgija, koja je dobila 20 razlike Španjolsku. Gledat ćemo krajičkom oka što se tamo događa svakako, no naša je skupina drugačija. Ovaj je put lakša nego u Riju, što je onda omogućavalo protivnicima iz druge skupine da uđu svježiji u nokaut utakmice. Sada bi to trebala biti naša prednost - u jednom dahu ispričao je Aco Petrović.
 
I da, put Eurbasketa odlaze: Roko Ukić, Marko Popović, Kruno Simon, Filip Krušlin, Bojan Bogdanović, Marko Tomas, Ivan Ramljak, Dario Šarić, Dragan Bender, Darko Planinić, Luka Žorić i Ivan Buva.
 
A ispred hotela su dresove razmijenili ozlijeđeni nogometni reprezentativac Marko Pjaca i Dario Šarić. I slikali se usput. A Pjaca će navijati, obećao je...
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Tvrtko Puljić FOTO Jaki Franja/Cropix