Kineska stolnotenisačica Sun Jiayi nije pošteno ni kročila u Lijepu našu, a već je počela osvajati jake turnire u hrvatskom dresu – piše Robert Šola, novinar SN.
 
 
Po svim procjenama može nam donijeti i europsko zlato, toliko je dobra. Službeno, doduše, Sun još uvijek nije hrvatska državljanka, ali postat će to jako brzo, po hitnoj proceduri. I koliko god se znaju javljati oni koji dvoje o moralnosti takvog čina, Hrvatska se samo ukrcala na brod kojim već dugo godina plovi većina europskih zemalja. Stranac koji će donijeti kvalitetu više, poželjan je u svakoj reprezentaciji.
 
U konačnici, koliko god cijeli svijet veličao fenomenalni tandem Dragić - Dončić, Slovenija sigurno ne bi osvojila povijesno zlato na Europskom prvenstvu u košarci da na parketu nije zaigrao i Amerikanac Anthony Randolph. U Sloveniju je prvi puta u životu ušao ljetos, bez toga nije mogao dobiti putovnicu...
 
Hrvatska svakako može reći da ide u krug zemalja koje imaju fantastična iskustva s naturaliziranim igračima u svojim reprezentacijama. Mnogi od njih donijeli su nam najsjajnija odličja s velikih natjecanja, zahvaljujući njima slušala se Lijepa naša i na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima. Tko može zaboraviti Nikolaja Pešalova i njegovo zlato iz Sydneya? Ili nezaboravne golove i utakmice Iztoka Puca za rukometaše, ili Eduarda da Silve za rukometaše?
 
Nije li hrvatska odbojka ‘90-ih godina postala europska sila zahvaljujući Ruskinjama Kirilovoj, Čebukinoj i Sidorenko? A još nam je svježe vaterpolsko svjetsko zlato u kojem je neprocjenjiv bio obol Španjolca Xavija Garcije.
 
Naravno da nisu svi naturalizirani stranci sa sobom donosili uspjeh, ali ne možemo se sjetiti nekoga tko je svojim ponašanjem ili izvedbom na sportskom terenu na bilo koji način nagrdio grb koji je nosio na dresu. Što sugerira da je hrvatski sport ipak pažljivo birao strance koji će nas predstavljati. S druge strane, takav odnos je i dokaz da su ti stranci respektirali ono što su dobili od Hrvatske, kao i činjenicu da im je kod nas uvijek bilo lijepo. 
 
Kineskinja Sun tek treba upoznati život u Hrvatskoj, kao i nove sunarodnjake po putovnici, ali kako god njezin sportski put u Hrvatskoj završio, nemojte dvojiti da će nas pamtiti po dobrome. Hrvatska je uvijek bila zemlja koja je raširenih ruku dočekivala strane. I nikada nije bilo bitno jesu li oni turisti ili sportaši...
 
Svi to rade
 
E sada, je li to doista najbolji put za promociju države i sporta? Sigurno je najljepše kada slaviš pobjedu svoje djece, u koju si sam ulagao, koju si stvorio svojim rukama, radom i znanjem. Međutim, katkad vrijedi odstupiti od te ideje. I definitivno se toga ne treba sramiti jer to radi cijeli svijet. Sun Jiayi jedina je Kineskinja u Hrvatskoj, ali u europskim reprezentacijama na desetke je njezinih zemljakinja...
 
------------------------------------------------------------------------------------------
 
Neki od poznatijih primjera naturaliziranih sportaša u Hrvatskoj
 
NIKOLAJ PEŠALOV
U Sydneyu 2000. godine ovaj je Bugarin osvojio olimpijsko zlato za Hrvatsku u dizanju utega. Dugo je kao takav i bio simbol sportaša kojeg smo doveli isključivo zbog olimpijske medalje. Jedini koji nam je donio veliku medalju u sportovima u kojima nismo imali ozbiljnu klasu.
 
KIRILOVA, ČEBUKINA, SIDORENKO
Njih tri moraju u paket jer zajedno su stigle iz Rusije i tri su puta kao dio hrvatske odbojkaške reprezentacije bile europske viceprvakinje. Odvele su i Dubrovnik do naslova prvaka Europe.
 
IZTOK PUC
Slovenac koji se odlučio igrati za Hrvatsku predvodio nas je na Igrama u Atlanti 1996. godine kada smo osvojili zlato. Rukometaše Zagreba vodio je do dva naslova klupskog prvaka Europe. Briljantan rukometaš.
 
EDUARDO DA SILVA
Iz Brazila je u Hrvatsku došao sa 15 godina, a nekoliko godina kasnije bio je prvi hrvatski strijelac u kvalifikacijama za Euro 2008. godine. Teška ozljeda ga je zaustavila u trenutku kad je trebao igrati najbolji nogomet karijere.
 
XAVI GARCIA
Španjolski vaterpolist nekoliko je godina igrao za riječko Primorje, a u reprezentaciju je stigao kao igrač Juga. Bio je fantastičan na posljednjem svjetskom prvenstvu, na kojem smo uzeli zlato.
 
NOGOMET
Eduardo da Silva, Sammir
 
KOŠARKA
Dontaye Draper, Oliver Lafayette, Shavonte Zellous
 
RUKOMET
Iztok Puc, Svitlana Pasičnik, Elena Nemaškalo
 
VATERPOLO
Xavi Garcia, Sergej Bjelofastov
 
ODBOJKA
Irina Kirilova, Jelena
Čebukina, Tatjana Sidorenko
 
GIMNASTIKA
Aleksej Demjanov
 
DIZANJE UTEGA
Nikolaj Pešalov
 
STOLNI TENIS
Tan Ruiwu
 
----------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Robert Šola FOTO R. Goršić, D. Krajač, J. Prkić/CROPIX