Prvih 30 km nisam imao krizu, no onda je počelo...Imao sam grčeve i sve me boljelo. Bio sam skeptičan jer nikad nisam u komadu istrčao 42.156 kilometara, kaže Igor Boraska – piše Ivan Radnić, novinar 24 sata.
 
- Prvi mi je ovo maraton u životu, dosad sam istrčao samo dva polumaratona. Imao sam i grčeve, boljelo me sve, ali nisam htio odustati. Pa to je Njujorški maraton . rekao je Igor Boraska.
 
Naš proslavljeni veslač i nije baš tipičan sportaš. Veslao je do 40., može se pohvaliti da je tek jedan od petero Hrvata koji su nastupali i na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama. S osmercem je 2000. osvojio broncu na OI-ju u Syndeyju, a 2002. u Salt Lake Cityju spuštao se u bobu. I sad je s 47 godina na leđima istrčao najpoznatiji maraton na svijetu. Odnosno njujorških 42.156 km.
 
- Rekli su mi svi da će biti vrlo teško, a priznajem i da sam ja bio skeptičan jer nisam imao vremena za prave pripreme. Prvih 30 km nisam imao krizu, no onda je počelo... Na svakoj okrepnoj stanici uzimao sam tekućinu i elektrolite za oporavak tijela - kaže Boraska.
 
Najteže mu je bilo u posljednjih šest-sedam kilometara.
 
- Da, vidio sam tada da su mnogi trkači stali, ja sam se tad zaista borio s grčevima, bolovima... No znao sam da ne smijem stati ako želim utrku završiti za manje od četiri sata - istaknuo je.
 
I nije odustao. Kad je prošao kroz cilj, na semaforu je pisalo 3:57:48. Isto vrijeme imao je s još sedam trkača.
 
- Ma prekrasno iskustvo. Uza stazu se nalazi više od milijun ljudi, svi vas bodre. Na svakih nekoliko stotina metara sviraju bendovi, bilo ih je valjda 30 ili 40. To ozračje me i nosilo do cilja - istaknuo je Boraska.
 
Njegovo ime izašlo je i u New York Timesu. Ondje su naveli sve one koji su utrku istrčali za manje od četiri sata.
 
- Novine sam, naravno, uzeo. Međutim, objavili su imena svih koji su utrku završili za manje od pet sati - kaže Boraska, koji nije siguran da mu je ovo posljednji izlet u maraton.
 
- Nikad ne reci nikad, lako je moguće da to ponovim. Uostalom, i tijekom karijere puno sam trčao, tako da to volim.
 
Na startu maratona bilo je 54.000 trkača, a Boraska je u cilj ušao kao 12.963.
 
- Utrku završava otprilike 75 posto trkača, a kotizacija je 350 dolara. Inače, prijavljuje se više od pola milijuna ljudi, no onda se ždrijebom izvlače sretnici. Baš sam upoznao jednog čovjeka iz Zagreba koji je izvučen tek iz petog puta. Ja sam dobio svoje mjesto preko Maratonskoga kluba Marjan - rekao je Boraska.
I još jedan detalj koji će ilustrirati veličinu Boraskina pothvata. Uobičajena masa trkača maratona je između 60 kg i 70 kg, a Igor je prilično iznad tog prosjeka.
 
- Da, moja masa je 100 kilograma i nije baš da imam dobre predispozicije za maraton. Srećom, s koljenima tijekom utrke nisam imao problema - istaknuo je Boraska.
 
PRENOSIMO 24sata www.24sata.hr PIŠE Ivan Radnić FOTO Privatni album/Siniša Hančić/Pixsell/Reuters/Pixsell