Peticiju su potpisali parlamentarci iz devet europskih zemalja, a Ivana Maletić to je pismo poslala na četiri adrese – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Devetero hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, sveukupno 31 europarlamentarac, potpisalo je pisanu inicijativu u kojoj se traži od Europske komisije da disciplinira košarkašku Euroligu i da ona izradi takav kalendar natjecanja po kojem bi najbolji europski igrači mogli igrati za svoje reprezentacije i u studenom i veljači, a ne samo u lipnju i rujnu.
 
HKS pokrenuo akciju
 
Inicijativa je krenula iz ureda zastupnice Ivane Maletić koja nam je kazala: 
 
– Na problem koji se događa na košarkaškom tržištu Europe ukazao nam je Hrvatski košarkaški savez. Uostalom, Europski parlament donio je rezoluciju u kojoj je naglašeno da su nacionalne reprezentacije posebna vrijednost i način čuvanja europskog sporta i da privatni klubovi ne bi smjeli svoj kalendar natjecanja preklapati s natjecanjima reprezentacija. Čim smo to pokrenuli, javili su nam se i Slovenci jer i njih pogađa takvo ponašanje Eurolige, baš kao i sve manje zemlje koje imaju manji bazen igrača za izbor.
 
Peticiju su potpisali parlamentarci iz devet europskih zemalja, a Ivana Maletić to je pismo poslala na četiri adrese.
 
 – Osim predsjedniku Komisije Junckeru, poslala sam još i gospođi Margrethe Vestager koja je povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, gospodinu Tiboru Navracsicsu, povjereniku za obrazovanje, kulturu, mladež i sport, te na adresu tvrtke ECA, osnovane od najbogatijih europskih klubova. A ta ista ECA lani se obvezala da će poštovati Fibin kalendar natjecanja, a obvezala se jer je bila svjesna regulative, no sada to krši.
 
Inicijativu hrvatskih zastupnika pokušao je sabotirati jedan zastupnik iz zemlje koja ima dva euroligaša. 
 
Skupili bismo i 300 potpisa 
 
– Upetljao se jedan grčki parlamentarac koji je mnogima poslao mail da se Europska komisija u to ne bi smjela miješati, kako je to privatno pitanje klubova i kako su igrači pod ugovorima s njima. Poslije sam saznala da taj čovjek ima dionice u nekom od grčkih euroligaša pa mu je bio cilj da skupimo što manje potpisa. Skupili bismo ih mi i 300 da smo imali vremena ići od ureda do ureda, no imali smo samo dva dana na raspolaganju – kazala je Maletić dodavši da odgovor Europske komisije još nisu dobili: 
 
– Rok za zastupnička pitanja obično je 30-60 dana, no kako ovo nije formulirano kao pitanje, već pisana inicijativa, očekujemo odgovor u kraćem roku
 
Ako i dođe do povoljnog rješenja za FIBA-u, ono neće biti provedivo za prve dvije utakmice kvalifikacija, ali u veljači možda već da. 
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Sanjin Strukić/Pixell