Predsjednik HOO-a prati sve što se događa u HNS-u. Interes većine trebala bi biti njegova dominantna odrednica – piše Dražen Brajdić, novinar VL.
 
Proteklih dana Hrvatski olimpijski odbor i Zagreb bili su uspješni domaćini 46. skupštini Europskih olimpijskih odbora. Hotelom Westin prodefiliralo je oko 300 sudionika, odreda vrlo važnih ljudi u europskoj sportsko-dužnosničkoj hijerarhiji. 
 
– Ovdje su svi glavni tajnici i mnogi predsjednici europskih nacionalnih olimpijskih odbora, ali i predstavnici europskih i svjetskih sportskih federacija i nama je veliko priznanje što smo dobili povjerenje da to organiziramo – kazao je 68-godišnji predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i potom dodao da nema osobnih ambicija vezanih za ulazak u Međunarodni olimpijski odbor.
 
Teško je malim nacijama
 
– Ja sigurno već i po godinama ne bih došao u taj krug ljudi. No, s hrvatskog motrišta gledano, ima tu bivših sportaša i sportašica koji bi bili puno bolji izbor za MOO. 
 
A mi smo zapravo pitali ima li Hrvatska izgleda da bude domaćin nekoj skupštini MOO-a, na kojima se donose vrlo važne odluke kao što su dodjela domaćinstva Olimpijskih igara ili izbor čelnika MOO-a. 
 
– Mislim da smo za to ipak premali. 
 
No, zato ne bismo trebali biti nesposobni da nam izbori u Hrvatskom nogometnom savezu prođu neregularno. 
 
- Ti bi izbori trebali biti demokratični, transparentni i ono što je interes većine treba biti njegova dominantna sastavnica. Eto, i na primjeru ovih izbora vidi se da nogomet, svojom popularnošću, opterećuje hrvatski sport i svi su u sjeni izbora u HNS-u. 
 
Nogomet je ipak sport broj 1, njegovu je popularnost nemoguće mjeriti s bilo kojim sportom. 
 
Nije to samo hrvatski slučaj. A interes većine delegata na skupštini EOC-a bio je da se za predsjednika izabere 76-godišnji Slovenac Janez Kocijančić, doduše, i jedini kandidat. Ako pak ustvrdimo da je Aleksander Čeferin predsjednik Uefe, ispada da dvije najvažnije dužnosti u europskim sportskim asocijacijama drže Slovenci. 
 
Slovenci vladaju
 
U čemu je tajna uspjeha Slovenaca na razini sportske politike?
 
– To je složeno pitanje. Kao mala zemlja prilično smo uspješni i ovo je vjerojatno i posljedica toga – kazao je Kocijančić, sretan što će u Zlatku Mateši, članu Izvršnog odbora EOC-a, imati bliskog suradnika.  
 
- Suradnja sportskih dužnosnika Slovenije i Hrvatske mogla bi biti primjer političarima i slovenskim političarima. Nas dvojica slažemo se u gotovo svemu, razgovaramo o mnogočemu i trebali bi neki od naših prijatelja političara to shvatiti kao poticaj da i oni tako komuniciraju. 
 
Kocijančić je 20 godina bio predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora (1994.-2014.), a prije toga dugi je niz godina vodio Slovenski skijaški savez. 
 
Je li zlato košarkaša na Eurobasketu ipak bilo najveće slovensko sportsko čudo kojem je svjedočio? 
 
– Košarka je igra s nokaut sustavom i, ako ste u usponu, ako stvari idu dobro, može sve jako dobro završiti. A samo jedan poraz može vas od svega udaljiti. Često imate samo jednu veliku priliku, a naši su je dečki iskoristili. No, ne zaboravite da je za nas male nacije jako teško održati kvalitetu na europskoj i svjetskoj razini.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO HRT sport