Judašice Vinkovaca na nedavnom europskom klupskom prvenstvu održanom u njemačkom Wuppertalu ostvarile su izniman uspjeh. Osvojile su brončano odličje, što predstavlja najveći uspjeh u 45-godišnjoj klupskoj povijesti.
 
Tijekom 45 godina postojanja vinkovačke judašice su u nekoliko navrata nastupale na europskim smotrama. Prošle godine u Beogradu osvojile su 5. mjesto, a upravo je beogradski nastup probudio novu ambiciju u uzorno organiziranom vinkovačkom kolektivu.
 
- Osjetili smo da se možemo uključiti u borbu za postolje i zajedno s Hrvatskim judo savezom krenuli u taj projekt. Svoje redove osnažili smo ponajboljim hrvatskim judašicama Tenom Šikić, Tiheom Topolovec, Lucijom Babić, Barbarom Matić i IvanomŠutalo, koje su dale veliki doprinos ovom uspjehu. Hvala im na tome, kao i njihovim klubovima te HJS-u na potpori ovom projektu - rekao je Tomislav Čuljak, predsjednik Judo kluba Vinkovci.
 
‘Popusti da bi pobijedio’
 
Ovim rezultatom klub se kvalificirao za nastup u Golden Leagueu (Zlatna liga) u 2018, što predstavlja novi veliki izazov za ovaj kolektiv, čija se nedavna europska bronca izvrsno poklopila s obilježavanjem 45. godišnjice klupske opstojnosti. JK Vinkovci osnovan je 1972. i tijekom četiri i pol desetljeća djelovanja ostvarivao je sjajna rezultatska postignuća, promovirajući na taj način Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju, a na brojnim međunarodnim natjecanjima i Hrvatsku. 
 
- Od 1993. do 2017. na pojedinačnim državnim prvenstvima Hrvatske u svim uzrastima osvojeno je 420 odličja, od toga 108 zlatnih, 87 srebrnih i 225 brončanih. Kad se tom broju dodaju i ostala natjecanja, dolazimo do gotovo 5.000 osvojenih odličja. Na ekipnim prvenstvima Hrvatske naše su seniorke osvojile pet naslova, juniorke četiri, a seniori jednu - naglasio je Čuljak, koji je uz vinkovački klub vezan svih proteklih 45 godina, prvo kao natjecatelj (nositelj crnog pojasa V. Dan), a od 1993. do danas i kao klupski čelnik.
 
Uz to, Čuljak je član Upravnog odbora Hrvatskog judo saveza te od prošle godine i počasni predsjednik.
 
- Za mene judo nije samo borilački sport, već predstavlja način života i životnu filozofiju. Judo mi je u krvi, živim judo. U judu postoji načelo “popusti da bi pobijedio”, koje sam često primjenjivao ne samo na tatamiju kao natjecatelj, već i svakodnevno u poslu i politici. Inače, koristim prigodu izraziti zadovoljstvo razvojem judo sporta u Hrvatskoj, zahvaljujući predanom radu predsjednice HJS-a Sandre Ćorak i svih članova Upravnog odbora, izvrsnom glavnom tajniku Hrvoju Lindiju i svima koji djeluju u Savezu, kao i vodstvima svih klubova širom Hrvatske. Za budućnost hrvatskog juda doista ne treba strahovati jer HJS veliku pažnju poklanja najmlađim naraštajima i promociji juda među djecom u školama. U konačnici, o kvalitetnom radu Saveza dovoljno govori posebna nagrada za Najbolji razvoj nacionalnog saveza, koju je HJS-u u kolovozu uručila Međunarodna judo federacija - zaključio je Čuljak.
 
PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Damir Krajač/Cropix