Dosadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker i iduće četiri godine vodit će hrvatski nogomet, a izabrani su i njegovi prvi 'pomoćnici'.
 
Na Izbornoj skupštini održanoj u Hotelu Sheraton Šuker je pobijedio sa 47 glasova za, Dario Šimić je bio protiv, a trojica su bila suzdržana. Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza su napustili sjednicu prije glasovanja.
 
U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.
 
Nakon predsjednika, izabrani su i članovi Izvršnog odbora. Otpali su Marko Erceg iz Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza (dobio je 9 glasova) i Viktor Prtenjača iz zadarskog ŽNS-a (8 glasova), a Stjepan Merkaš (ŽNS Krapinsko-zagorski) sam je odustao.
 
Tako su u Izvršni odbor HNS-a ušli: Željko Biondić (ŽNS Ličko-senjski), Đuro Bukvić (ŽNS Virovitičko-podravski), Nenad Črnko (ŽNS Zagrebački), Dubravko Galović (ŽNS Brodsko-posavski), Nenad Horvatić (ŽNS Varaždinski), Davor Ivić (ŽNS Sisačko-moslavački), Mato Kljajić (ŽNS Međimurski), Ante Kulušić (ŽNS Šibensko-kninski), Josip Kuterovac (ŽNS Vukovarsko-srijemski), Drago Lucić (ŽNS Požeško-slavonski), Robert Markulin (ŽNS Koprivničko-križevački), , Damir Mišković (ŽNS Primosko-goranski), Slavko Prišćan (ŽNS Bjelovarsko-bilogorski), Tomislav Svetina (ZNS), Ile Topuzović (ŽNS Dubravko-neretvanski) i Ante Vučemilović-Šimunović (ŽNS Osječko-baranjski).
 
Na prijedlog Davora Šukera, dopredsjednicima HNS-a imenovani su: Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Robert Markulin, Damir Mišković i Tomislav Svetina.
 
Svi predsjednici Hrvatskog nogometnog saveza
 
Mladen Vedriš 1990.-1994.
Damir Matovinović (v.d.) 1994.-1995.
Đuro Brodarac 1995.
Nadan Vidošević 1995.-1996.
Josip Šoić 1996.-1997.
Branko Mikša 1997.-1998.
Vlatko Marković 1998.-2012.
Davor Šuker 2012.-
 
PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Marko Todorov/Cropix
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
VATRENA POBJEDNIČKA PRESSICA Šuker se zahvalio Šimiću, poslao poruku Plenkoviću, pa se žestoko obrušio na Novu TV
 
 Glasovi i napori opozicije pali su u vodu, jer Davor Šuker je u hotelu Sheraton sa 47 glasova za,   jednim protiv te tri suzdržana podržan kao stari/novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.
 
 - Nije to prvi put, kad bismo god tražili sastanke i dijalog, uvijek bi ista strana odbijala razgovor.   Zahvaljujem Dariju Šimiću koji poziva na priču, razgovor i jedinstvo. Znali smo što će se dogoditi, ali   zahvaljujem se ostalima, jer bi HNS mogao biti ponosan. Najvažnije je da je sportska obitelj   zadovoljna. Tražim iskorak prema navijačkim grupama, da napravimo festival nogometa gdje bismo   kazali i ukazali, jer jasno je da ne znamo sve. Napravit ćemo reorganizaciju, ali to nije lako učiniti -   započeo je pobjednički govor pred medijima Šuker.
 
 Govorio je Šuker i o Plenkovićevim izjavama: 
 
 - Politika se ne bi trebala miješati u nogomet, a preko 200-tinjak milijuna koje Savez ostvaruje daje mu   moć da radi po Statutu onako kako želi. No, ne bih volio pričati o politici, da ne završimo poput Perua. Naš Statut ćemo možda i mijenjati, ali nije to baš tako lako. Interes hrvatskog nogometa nisu samo ova dva pitanja, ali imam ja velika leđa pa vi slobodno možete zabijati - završio je Šuker uz novu utakmicu s novinarima:
 
- Što bi to loše trebala otkriti sportska inspekcija? Koliko je sportska inspekcija bila u drugim sportovima? Dajte to istražite. Gledao sam dokle to može otići da jedna Nova TV toliko potroši, a onda protivnici dobiju dva glasa, prenosi Gol.hr.
 
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Tomislav Juranović FOTO Ronald Goršić/Cropix
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
ŠIMIĆ NAKON SKUPŠTINE: 'Tražim ransparentnost u HNS-u, Dijalog nema alternativu, Nisam izgubio utakmicu jer do nje nije niti došlo'
 
 Predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat i član Skupštine HNS a Dario Šimić istaknuo je kako   nije izgubio utrku za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) jer do nje nije niti došlo.
 
 Bivši hrvatski reprezentativac se pokušao kandidirati za predsjednika HNS-a, ali nije uspio prikupiti   dovoljan broj potpisa Županijskih nogometnih saveza, pa je Šuker bio jedini kandidat.
 
 - Nisam izgubio utakmicu jer do nje nije niti došlo. HNS treba otvoriti izborni proces za više kandidata.   Kod izbora za predsjednika FIFA-e je potrebno prikupiti pet potpisa nacionalnih saveza, a Fifa ima 211   članica.
 
 - Za HNS je trebalo sakupiti devet potpisa od 21 županije - kazao je Šimić koji je sudjelovao u radu   Izborne skupštine i jedini je glasovao protiv Šukera.
 
 Šimić je naglasio kako želi HNS koji je transparentan i dobrodošao u svim krajevima zemlje.
 
- U budućnosti želim savez koji ima širom otvorena vrata, koji je transparentan, koji je dobrodošao u svim dijelovima Hrvatske i koji ima dobre odnose s navijačima.
Šimić je naglasio kako se ne slaže s mnogo stvari, ali i dodao kako dijalog nema alternativu.
 
- Iako se s puno stvari ne slažem, dijalog nema alternativu. Jedino se za stolom mogu predlagati i nuditi rješenja.
 
Šimić je naglasio kako u ovom trenutku 67 nogometaša ima blokirane račune, kako nogometaši Istre 1961 nisu šest mjeseci dobili plaću, a Split je u predstečajnoj nagodbi.
 
- Sve ovo govori kako ćemo i iduće godine imati još više blokiranih računa. Ja se nisam skrivao, kao čelnik sindikata nogometaša radio sam na terenu, radili smo ankete i istraživanja. Upoznat sam sa stanjem u nogometu. Alarmantan je podatak kako je proteklih godina čak sedam klubova proglasilo bankrot. Većina naših klubova jedva preživljava, prihodi od tv prava i sponzora gotovo i nema. Oni koji su nas trebali pokrenuti izgubili su povjerenje navijača, klubova i institucija - naglasio je Šimić.
 
OGORČENI ŠEF HAJDUKA NAKON DEMONSTRATIVNOG NAPUŠTANJA SKUPŠTINE HNS-A OPLEO PO ŠUKERU I DRUŠTVU: 'Ove ljude treba odnijeti orkanskom burom!'
 
 - Ove ljude iz HNS-a treba odnijeti orkanskom burom - kazao je predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos   nakon što su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog nogometnog saveza napustili Izbornu   skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, koja se u petak održava u hotelu Sheraton, uz tvrdnju kako   nije legalna.
 
 - Nadam se boljem sutra hrvatskog nogometa, ali ne s ovim ljudima - dodao je Kos koji tvrdi kako ova   Skupština nije legalna.
 
 - Skupština je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom poslovniku. Stari poslovnik nije u   skladu sa Zakonom o sportu, a sada ga na ovoj Skupštini žele promijeniti, zbog čega je ova Skupština   nelegalna. Ovaj dan je pokazao njihovu netransparentnost. Ne možemo sudjelovati u ovom načinu   rada, ovdje mora zakon pokazati što se radi.
 
 - Donijeli smo puno prijedloga, ali nismo došli do riječi i napustili smo Skupštinu jer je ovo dokaz nelegitimnosti. Želimo savez jednak za sve, ne samo za neke klubove. Nastavit ćemo se boriti, nogomet ima prosperiteta, vjerujem u domovinu i da možemo krenuti prema naprijed i nadam se boljem sutra - kazao je Kos.
 
 Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović, kojem je za vrijeme izlaganja isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona, kazao kako taj potez više govori o njima.
 
- To sve govori o njima. Oni su me čuli... Govorio sam o njihovim propustima unazad 20 godina. Nisu napravili nikakav plan, niti analizu. Mi želimo da HNS bude baš HNS! Da bude kvalitetan, to mi želimo i pokazujemo kamo želimo ići - kazao je Marasović dodavši: 
 
- Neću čestitati Šukeru jer smatramo da je ovo nelegalno.
 
Nekoliko dana uoči Izborne skupštine Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a. Sportska inspekcija navodno je to napravila po službenoj dužnosti na osnovi prijave koju je dobila, a po kojoj se očito sumnja da neke stvari u HNS-u nisu u skladu sa zakonom. Nagađa se kako je razlog postupka upravo bila neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.
 
U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji u članku 97.  da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je još 25. studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.
 
Međutim, iz HNS-a su poručili kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. U HNS-u smatraju kako je neprimjereno dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine te da za to ne postoji niti jedan pravni argument.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Izvor HINA Foto Ronald Goršić/Cropix