Image_1Više od 270 delegata iz 106 zemalja sudjelovalo je na ovogodišnjem Kongresu AIPS-a u Innsbrucku, u Austriji. Zadnji je dan obilježila temperatura od -21 stupanj, no nije bitno ugrozila ovaj trodnevni sastanak u gradu domaćinu Zimskih olimpijskih igara mladih. Upravo činjenica da se kongres održavao paralelno s Igrama omogućio je gostovanje mnogih bitnih članova olimpijske obitelji na kongresu. Jane Pierce pojasnila je najnovije detalje oko OI London, Aleksander Vronski približio je stanje u Sočiju, vodeći ljudi press službi iz FIFA i UEFA bili su sadržajni glede buduće suradnje s medijima. Kako sponzori ovih dana napadaju i MOO, želeći iskoristiti priliku i ući kroz " vrata" igara mladih u olimpijsku obitelj, delegati AIPS- a saznali su podosta i o akciji "Hvala ti, mama", koja veliča majke koje većinom podnose prve sportske korake budućih olimpijaca.

Vezano uz novinarske teme, AIPS Europa osudio je, ponovo, Dejana Savičevića, predsjednika crnogorskog nogometnog saveza zbog uskraćivanja akreditacija opozicijskim novinarima dnevnika "Dan" iz Podgorice, ali i najavio znatne povlastice vlasnicima AIPS iskaznice kroz idućih nekoliko mjeseci. Zajedno s Anthonyjem Edgarom, šefom presa u MOO-u, odano je veliko priznanje mladim novinarima, koji su prošli programe usavršavanja tijekom igara mladih u Singapuru, te na Univerzijadi u Šenzenu, te je iskazana želja za zajedničkim naporom u pomaganju mladih novinara. Zanimljivo je bilo čuti i detalje o rastu crne zone u sferi online kladjenja. Zanimljivo je da 40% online prometa ostvare Azijati, otprilike 30% Europljani, a više od 20% se dogodi u SAD-u, gdje je to zabranjeno zakonom!

Novi mediji i dalje su osnova razgovora i djelovanja unutar AIPS-a. Kriteriji je nemoguće ujediniti za sve zemlje, pa niti za sve kontinente, prvenstveno zbog razlike u razvoju i načinu primjene novih tehnologija. S druge strane, internetski mediji i brzina informacija postaju izazov budućim press centrima i tribinama velikih natjecanja, jer je nemoguće unedogled povećavati broj novinarskih akreditacija. Web stranice, ipak, zbog silne želje AIPS-a da ih kategorizira dobit će do idućeg kongresa jasne granice, smjernice i upute.


Hrvatski predstavnici, predsjednik i glavni tajnik HZSN-a, Jura Ozmec i Marijan Bakić, ponovno su bili vrlo aktivni. Tijekom sastanaka pokrenuta je inicijativa za što skorije registriranje europskog ogranka, na prijedlog AIPS-a u Laussanei, što je od 2003. bila stalna inicijativa HZSN-a, a ponovo je pokrenuta i ideja o jugoistočnoj udruzi Europe kao učinkovitijem načinu izražavanja prema AIPS-u, ali i bržem djelovanju te medjusobnom pomaganju zemalja u regiji.

Idući kongres AIPS-a održat će se u Sočiju u proljeće 2013.

FOTOGALERIJU IZ INNSBRUCKA POGLEDAJTE OVDJE.