skansi_rivettiNovinar Novog lista Orlando Rivetti dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) na tradicionalnoj svečanosti, 21. saboru Zbora sportskih novinara održanom u ponedjeljak, 27. veljače, u zagrebačkome Novinarskome domu.
U svojih 40 godina bavljenja novinarstvom Rivetti se etablirao kao kroničar zbivanja u Rijeci i na Kvarneru, a jedan je od vodećih nogometnih i košarkaških novinara na nacionalnoj razini koji je izvještavao s brojnih europskih i svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, stoji u obrazloženju nagrade, koju je Rivettiju uručio pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi.
Priznanje HZSN-a za najbolju kolumnu dobio je Bernard Jurišić iz Sportneta, priznanje za radijsko novinarstvo pripala je Ogulincu Lovorku Magdiću s Hrvatskoga radija, a za fotoreportera godine je priznanje zaslužio Sanjin Strukić iz Pixsella. Priznanje za press-službu dobio je Zlatko Škrinjar, glasnogovornik Hrvatskoga rukometnoga saveza, a posebno priznanje HZSN-a dobila je i Sportska televizija.

Na samom početku svečanog dijela Sabora predsjednik HZSN-a Jura Ozmec potpisao je nove ugovore o poslovnoj suradnji s Atlantic Grupom, Grawe osiguranjem, Oryx renta carom i tvrtkom Vagor koja je zastupnik za Hrvatsku svjetski poznatih brandova sportske opreme. Ovim ugovorima svi članovi HZSN-a ostvarili su povlastice za korištenje osiguranja, renta cara i kupovine sportske marke Northland i HI-TEC.

Prije tradicionalnih dodjela novinarskih nagrada i priznanja održan je i radni dio Sabora na kojemu su prihvaćene izmjene Pravilnika o nagradama i priznanjima, novi član Izvršnog odbora HZSN-a je Ante Župan iz Mediaservisa, a sportski novinari odali su minutom šutnje počast nedavno preminulome Miloradu Bibiću Mosoru, dobitniku nagrade za životno djelo HZSN-a 2008. godine.
Dodjeli nagrada HZSN-a su nazočili i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Nada Senčar, glavni tajnik HOO-a Josip Čop, legende hrvatskog sportskog novinarstva Milka Babović, Jovan Kosjer, Stanko Kučan i Branko Vukina te brojni drugi uglednici.

 

Dobitnici godišnjih priznanja i nagrada za životno djelo uz obrazloženje Komisije za priznanja HZSN-a:

Nagrada za životno djelo: {tip::Orlando Rivetti rođen je 19.11.1951. godine u Rijeci.
U 44 godina bavljenja novinarstvom etablirao se kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan od najvažnijih komentatora nogometa i košarke na nacionalnoj razini. Zapravo, postao je svojevrsni sportski i novinarski brend.
Radio je u Novom listu, Jutarnjem listu i Sportplusu, a krajem prošle godine proslavio je i 200. izdanje emisije „Orlando“, koja se od 2006. godine emitira na riječkom Kanalu Ri. U tom svojem talk-showu ugostio je sve najvažnije i one manje važne sportaše i sportske djelatnike s ovih prostora.
Rivetti je izvještavao je s brojnih europskih i svjetskih prvenstava u nogometu i košarci, s pet Olimpijskih igara, ali i brojnih boćarskih utakmica i lokalnih sportskih priredbi.
Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom.
Rivetti je 1996. nagrađen i godišnjom nagradom Hrvatskog zbora sportskih novinara za pisano novinarstvo.
}ORLANDO RIVETTI{/tip}

Godišnje priznanje za fotografiju: {tip::Čitatelji Večernjeg lista i 24 sata već godinama svjedoče visokoj kvaliteti fotografija Sanjina Strukića, posebice onima sa sportskih borilišta. Prošle godine svakako se mogu izdvojiti fotografije s. 39. plivačkog mitinga Mladosti, na kojima se ističe proboj ljudskog tijela kroz vodeni medij. 
Sanjin Strukić prati događaje pokazujući emotivne strane sudionika te hvatajući trenutke koji su sukus cijelog događaja. Primjer za to je slika iz Madrida na kojoj dinamovac Mateo Kovačić bespomoćno ide prema centru igrališta, dok se u drugom planu vidi veseli buket Realovih igrača nakon postignutog pogotka.}SANJIN STRUKIĆ{/tip} 

Godišnje priznanje za kolumnu: {tip::Bernard Jurišić je i u 2011. godini svakog tjedna pisao svoju kolumnu Juriš na Sportnetu. Obrađivao je aktualne teme iz domaćeg i svjetskog sporta na objektivan i nesenzacionalistički način, što danas nije pravilo, a nije ni lako. Posebice se izdvajaju njegovi tekstovi o košarci, kroz koje je pokazao vrhunsko poznavanje tematike i odnosa u tom sportu. Košarka je kod nas u mnogim medijima u svojevrsnoj blokadi, pa je Jurišić svoju vrlo čitanu kolumnu nerijetko koristio i za promociju košarke i domaćih košarkaških natjecanja.
Čitatelji, pokazuju to i reakcije, prepoznaju i cijene njegovu težnju da uvijek piše kritički ali ne i senzacionalistički.}BERNARD JURIŠIĆ{/tip}

Godišnje priznanje za radijsko novinarstvo: {tip::Lovorko Magdić prošle se godine istaknuo prijenosima skijaških utrka te posebice onima s Europskog  prvenstva za košarkašice. Iz Poljske smo uvijek mogli dobiti pravovremene, točne i zanimljive informacije o sportašicama koje u našim medijima nisu uvijek u prvom planu. Uvijek kad u eteru čujemo Lovorkov glas znamo da s druge strane stiže prava informacija, bez euforije i suvišnih decibela.
Kad je riječ o utrkama Svjetskog skijaškog kupa, bez obzira na trenutak uključenja u radio prijenos , uvijek znamo na kojem je mjestu Ivica Kostelić, a na kojem njegovi glavni suparnici, što se događa u utrci i koji su ključni detalji. Mirno slušamo jer znamo da će nam prava informacija od Lovorka uvijek doći.}LOVORKO MAGDIĆ{/tip}

Priznanje za press službu: {tip::Zlatko Škrinjar je glasnogovornik Hrvatskog rukometnog saveza od 1. prosinca 2008. godine. Primijetivši da je redakcijama sve teže slati izvjestitelje na velike natjecanja s Europskog prvenstva rukometašica u Danskoj 2010. redovito slao tonske zapise izjava izbornika i igračica, čime je uvelike olakšao posao kolegama u Hrvatskoj. Tonove su mogli koristiti svi, a radijske postaje su na taj način, zapravo, dobile reportera na terenu.
Tu je praksu Škrinjar nastavio i na Svjetskom prvenstvu rukometaša u Švedskoj te onom rukometašica u Brazilu prošle godine. Osim tonova slao je i fotografije visoke rezolucije koje su bile vrlo korisne tiskanim medijima i web-portalima.
Čekamo da Zlatkov primjer počnu slijediti i u ostalim nacionalnim sportskim savezima.}ZLATKO ŠKRINJAR{/tip}

Posebno priznanje: {tip::Sportska televizija je prva i za sada jedina televizija u vlasništvu nekog nacionalnog olimpijskog odbora. Hrvatski olimpijski odbor 15-godišnju koncesiju dobio je 16. prosinca 2010., a SPTV je s emitiranjem započela 4. travnja 2011. godine. Do kraja godine je u formi izravnih prijenosa, reportaža, magazina i studijskih emisija predstavila čak 77 sportova, od kojih neki nikad nisu bili na televizijskim ekranima. U prvoj godini emitiranja studio SPTV-a je ugostio i više od stotinu gostiju, a realizirano je više od 150 domaćih i stranih prijenosa.
Nije nevažno ni to da je Sportska televizija našem televizijskom novinarstvu donijela desetak sasvim novih i svježih lica, mladih novinara koji su u svega nekoliko mjeseci morali naučiti sve ili skoro sve o televiziji.}SPORTSKA TELEVIZIJA{/tip}

Pogledajte IZDVOJENU FOTOGALERIJU Sanjina Strukića.