hzsn_karlovacPomalo kontradiktoran zaključak iz naslova svojevrsni je sukus predavanja o fair-playu koje je u organizaciji karlovačke Sekcije Hrvatskog zbora sportskih novinara održano u maloj dvorani ŠSD Mladost na Rakovcu. O fair playu je govorio član izvršnog odbora HZSN i zamjenik urednika Sportske televizije Marin Šarec (na slici s predsjednikom karlovačke Sekcije HZSN Darkom Liscem).
- Kada govorimo o slaboj prepoznatljivosti fair-playa, tu ulogu ima i struka, nažalost. Kako novinarska, tako i sportska. Događalo se da vrijedne nagrade dobivaju ljudi koji su napravili neke lijepe geste, koje međutim nemaju apsolutno nikakve veze s pojmom fair-playa - pojasnio je Šarec i dao nekoliko primjera. Najindikativniji su oni koji su zadobili ogroman publicitet u medijima i osvojili godišnje nagrade, poput geste Gorana Ivaniševića koji je dobio godišnju nagradu Sportskih novosti za fair-play za kupnju ulaznica hrvatskim navijačima na Olimpijskim igrama u Sydneyu, ili primjer poznatog alpinista Stipe Božića koji je godišnju nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora dobio za spašavanje turista!
- Ivaniševićeva gesta je lijepa, Božićev poduhvat, naravno, za svaku pohvalu, ali niti jedno niti drugo nisu fair-play - kazao je Šarec i odmah dao nekoliko suprotnih primjera, kao što je izniman fair-play potez koji je učinio direktor stolnoteniske reprezentacije Hrvatske Ante Bućo, koji je vlastitim automobilom otišao po igračice ruske reprezentacije koje su zadržane na granici zbog problema s vizama, i tako "uskratio" našu reprezentaciju za pobjedu, no pobjedu na način koji nitko nije želio.
- No, u medijima je ta gesta nažalost dobila jako malo prostora - kazao je Šarec.
Možda najbolji primjer teze da hrvatski sportaši često igraju i djeluju pošteno i u skladu s fair-play orijentacijom, ali da hrvatska javnost istovremeno ili ne zna ili nije zainteresirana za fair-play, onaj je hrvatskih jedriličara s Olimpijskih igara u Pekingu. Hrvatski jedriličari u klasi 49er Pavle Kostov, Petar Cupač i njihov trener Ivan Bulaja, dobili su te 2008. godine i prestižnu svjetsku nagradu 'Trophy Pierre de Coubertin' za ustupanje svoje jedrilice danskoj posadi u finalnom plovu olimpijskih igara. Taj potez zadarskih jedriličara omogućio Dancima, kojima je vjetar slomio jarbol, da s posuđenim brodom osvoje zlatno olimpijsko odličje. U hrvatskim medijima, pak, vrlo je malo prostora posvećeno samom fair-play činu, a umjesto toga obilovali su tekstovima o tome kako je time "i Hrvatska osvojila olimpijsko zlato"!
Prije tribine o fair playu u ŠSD je održana 10. sjednica Izvršnog odbora HZSN a nakon koje su svi članovi Izvršnog odbora bili nazočni i tribini.
Izvor/ KAŠonline