banskoNa inicijativu Bugarskog udruženja sportskih novinara u poznatom skijalištu Bansko u Bugarskoj održan je sastanak predstavnika udruga sportskih novinara iz regije. Skup je iskorišten za vrlo plodonosan razgovor o obnavljanju zajedničkog udruženja istočnoeuropskih zemalja i Balkana, ali i za Tribinu o nasilju u sportu i namještanju rezultata. Osim domaćina, skupu su nazočili predstavnici Moldove, Rumunjske, Grčke, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te u ime HZSN-a predsjednik i glavni tajnik, Jura Ozmec i Marijan Bakić.

Inicijativa o obnovi rada zajedničke regionalne udruge podijeljena je u dvije faze: prva, u kojoj će se zemlje sudionice izjasniti žele li da to bude regionalno udruženje strogo geografski vezano za Balkan, ili šire, na jugoistočnu, pa i djelomice središnju Europu. U drugoj fazi će zemlje sudionice izglasati koordinacijski tim koji će se pomnije baviti problemima, za koje su se sudionici složili da su slični, ali i unapređenjem rada novinarskog posla. Sve veći broj regionalnih sportskih liga dobra je podloga da se sa savezima, uključenim u njih, što prije uspostavi ravnopravni odnos u stvaranju zajdničkog nastupa prema medijima u zemljama regije. Kao poticaj za intenzivnije druženje sportskih novinara regije, predloženo je i da se – po uzoru na Bansko – odigrava nogometni, ali i moguć košarkaški ili bilo koji drugi sportski turnir u zemljama domaćinima sličnih skupova širom regije. Ideja o izboru balkanskog sportaša godine ostala je nedorečena, ali vjerojatno i zbog niza sličnih nagrada koje već postoje u svijetu sporta i sportskog novinarstva, te zbog problema s organizacijom predaje pokala ili obilježja izabranom sportašu/sportašici.

U raspravi o nasilju na sportskim terenima većina je govornika izražavala različite stavove, posebno u sferi pitanja treba li medij, a npose televizijski, pokazivati bakljade, utrčavanje u teren i policijske intervencije ili ne. No, očito je da je tema pogođena, baš kao i saznanje da u svim zemljama regije novinari trpe velike pritiske sportskih struktura, pojedinaca, a u konačnici i vlastitih urednika oko „friziranja“ pojedinih ekscesa ili lošeg poslovanja. Zanimljivo je da se u dosta zemalja regije vrlo aktivno razmišlja o uvođenju licenci za novinare, no svugdje postoje ogromni otpori tome, a i pravni sustav ponegdje još ne ide na ruku takvim rezovima.

Kako su na tribini u njezinom završnom dijelu nazočili i predstavnici Bugarskog nogometnog saveza, Ministarstva sporta i gradski oci, teme su na žalost ostale nedorečene, a sam kraj se pretvorio u razgovore o bugarskim oblicima borbe protiv nasilja na prvenstveno nogometnim terenima, ali i o „crnim“ kladionicama.

Sve u svemu, inicijativa je odlično pogođena i predstavnici HZSN-a su izrazili želju biti aktivni u svim ostalim druženjima na istu temu, prvenstveno prilikom osnivanja regionalne udruge, na čemu je HZSN inzistirao još od 2008.