sviHrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) obilježio je u ponedjeljak, 18. veljače, u Novinarskom domu u Zagrebu uspješnu godinu radnom i svečanom sjednicom Sabora te dodjelom nagrada i priznanja za 2012. godinu.

FOTOGALERIJA by Robert Valai

Sportskim novinarom godine proglašen je Srđan Fabijanac s Hrvatskog radija. Fabijanac je dugogodišnji kroničar splitskog i hrvatskog sporta, a u protekloj godini istakao se izvještavajući s Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini te s Olimpijskih igara u Londonu, kao i slikovitim radijskim prijenosima utakmica Hajduka.
Iva Milanović -Litre sa Sportske televizije dobila je godišnje priznanje za TV-emisiju Paraolimpijac, koja se bavi sportašima s invaliditetom.
Priznanje HZSN-a za lokalno novinarstvo otišlo je u ruke Marinu Mrduljašu s Radio Dalmacije.
Blaž Duplančić dobitnik je priznanja za publicistiku i to za knjigu "1950 - godina Torcide i Hajduka".
Posebno priznanje HZSN-a dobio je projekt HOO-a Sportska Hrvatska, a primili su ga Radica Jurkin iz HOO-a i Splićanin Željko Erceg.
Košarkaški klub Cedevita i Igor Jagić primili su priznanje za najbolju press-službu.
HZSN je posebnim priznanjem za suradnju s medijima nagradio najtrofejnijeg vaterpolskog trenera na svijetu Ratka Rudića, koji je istaknut kao primjer poželjnog ophođenja s medijima.
Nagrade i priznanja dobitnicima su uručili pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Petar Skansi, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza Tomislav Karlo, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Sandi Šola, zamjenik predsjednika Hrvatskog kluba olimpijaca Tomislav Paškvalin i doajenka sportskog novinarstva Milka Babović.
U pozdravnoj riječi ministar Željko Jovanović je između ostalog objavio da će njegov posebni savjetnik za izradu strategije hrvatskog sporta biti Ratko Rudić. On će sastaviti i ekipu s kojom će raditi na strategiji koja bi trebala biti završena do kraja ove godine.
Na samom početku svečanog dijela Sabora potpisani su novi sponzorski ugovori s tvrtkom ZAK d.o.o. iz Karlovca (koncesionarom za Renault, Nissan i Dacia), najpoznatijim zagrebačkim urarskim obrtom „Lebarović“, tvrtkom Europatrade d.o.o. iz Sesveta (zastupnik Samsunga za Hrvatsku) i tvrtkom Colapis d.o.o. (zastupnik za Hrvatsku sportske opreme Li-Ning). Glavni sponzor Sabora i ove godine je bila Atlantic Grupa d.d.
Prije svečanosti dodjele nagrade i priznanja održan radni dio Sabora HZSN-a na kojem je predsjednik Jura Ozmec posebno istaknuo sve teže uvjete s kojima se svakodnevno suočavaju sportski novinari, od smanjivanja radnih prava, do nemogućnosti naplate svojih potraživanja.


Obrazloženja za nagrade i priznanja HZSN-a za 2012. godinu

Nagrada za novinara godine: {tip::Srđan Fabijanac istaknuo se tijekom prošle godine prijenosima s Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini te osobito onima s Olimpijskih igara u Londonu. Svojim je prijenosima dao velik doprinos činjenici da je Hrvatski radio za vrijeme OIimpijskih igara bio daleko najslušanija radijska postaja u Hrvatskoj. Temperamentnim pristupom i vrlo dobrom pripremom na najbolji radijski način slušateljima je dočarao veslačku utrku četverca na pariće te finale u streljaštvu, disciplina trap. Ti su sportovi inače vrlo rijetko u radijskom prijenosu, pa su samim time iznimno složeni i potpuno drugačiji od uobičajenih zadataka u radijskom poslu. 
Bilo da je riječ o Olimpijskim igrama ili tek prijenosu neke utakmice nacionalnog prvenstva, sa Srđanom Fabijancem slušatelji Hrvatskog radija uvijek dobivaju brzu, točnu i zanimljivu informaciju. Baš kao što se to i očekuje od još uvijek najbržeg medija…}SRĐAN FABIJANAC{/tip}

Priznanje za lokalno novinarstvo: {tip::Marin Mrduljaš, svima poznati Babo, jedan je od zaštitnih znakova sportskog Splita, što u toj sredini nije lako postati. Na Radio Dalmaciji radi od osnutka 1995. godine. S kolegom Marinom Maljkovićem uređuje i vodi Štopericu, jednu od najslušanijih sportskih emisija u Dalmaciji. Gotovo da nema utakmice Hajduka, košarkaša Splita i brojnih drugih klubova u gradu pod Marjanom na kojoj nije prisutan mikrofon Radio Dalmacije. Babo je radio i na lokalnim televizijama, a sada na Sportklubu  prenosi  utakmice košarke, sporta u kojemu rado od njega traže savjet i hrvatski treneri. Iako mu je košarka najdraži sport, najdraži predmet mu ipak nije lopta već mikrofon.}MARIN MRDULJAŠ{/tip}

Priznanje za suradnju s medijima: {tip::Ratko Rudić najpriznatiji je stručnjak u svijetu vaterpola.  U svojoj karijeri osvojio je deset zlatnih olimpijskih, svjetskih i europskih medalja, a zlata na svim velikim natjecanjima osvojio je i s hrvatskom reprezentacijom. Iako uspjeh mnogima zna „udariti u glavu“, Rudić je kao vrhunski profesionalac ostao čvrsto na zemlji, uvijek dostupan medijima. Novinarska pitanja nije odbijao ni u teškim trenucima, ni u trenucima slavlja. I nakon odlaska s mjesta izbornika, kao sportski direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza i dalje je zahvalan sugovornik za sve sportske teme. Od Ratka Rudića uvijek se može nešto naučiti, čak i kad se ne razgovara o vaterpolu.}RATKO RUDIĆ{/tip}

Posebno priznanje za projekt Sportska Hrvatska: {tip::Sportska Hrvatska jedan je od službenih servisa vijesti Hrvatskog olimpijskog odbora. Inovativni proizvod djelo je hrvatskih stručnjaka predvođenih Željkom Ercegom, koje objedinjuje informativne kanale članica HOO-a te dnevno prikuplja i objavljuje informacije raznih hrvatskih sportskih saveza, Kineziološkog fakulteta, HZSN-a, Sportske televizije... Odlika ovih informativnih kanala vijesti jest potpuno poštivanje olimpijskog duha ravnopravnosti svih natjecatelja i sportova bez obzira na komercijalni značaj, veličinu borilišta ili doseg uspjeha..}ŽELJKO ERCEG  & RADICA JURKIN{/tip}

Priznanje za najbolju press službu: {tip::Cedevita je prošle godine debitirala u Euroligi, a svojevrstan debi imala je i njihova press služba. Za razliku od košarkaša, oni su imali bolje rezultate. Glasnogovornik Igor Jagić i njegova ekipa odradili su euroligašku sezonu na visokoj razini, na koju su nas i navikli posljednjih nekoliko sezona u hrvatskom prvenstvu i regionalnoj ligi. Uz vrlo ažurno održavanje klupske internetske stranice,  uoči i nakon svake utakmice, u kratkom roku stižu tonovi. Na svaki novinarski zahtjev za razgovorom s pojedinim igračem ili trenera, Igor Jagić uvijek pronalazi termin i rješenje.}KK CEDEVITA I IGOR JAGIĆ{/tip}

Priznanje za televizijsku emisiju Paraolimpijac: {tip::Paraolimpijac je jedina televizijska emisija u Hrvatskoj koja se redovito bavi sportom osoba s invaliditetom. Jednom mjesečno urednica Iva Milanović-Litre na Sportskoj televiziji predstavlja nam vrhunske sportašice i sportaše koji su, osim u vrijeme Paraolimpijskih igara, uglavnom zapostavljeni u našem medijskom prostoru. Ni u jednom trenutku, međutim, Iva i njezini suradnici ne upadaju u klopku koja se zove – patetika.
Emisija Paraolimpijac ne bavi se samo osvajačima odličja na Paraolimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima sportaša s invaliditetom, već i svim ostalim  svakodnevnim problemima, uspjesima i zanimljivim pričama tih iznimnih sportaša.  Uostalom, ako ne vjerujete, svakako na SPTV-u pogledajte emisiju Paraolimpijac i postat ćete navijač sportskih junaka koje vam predstavlja Iva Milanović-Litre.}IVA MILANOVIĆ LITRE{/tip}

Za knjigu „1950. - godina Hajduka i Torcide“: {tip::Na 255 stranica knjige „1950. – godina Hajduka i Torcide“ autor Blaž Duplančić podsjeća nas na davnu 1950. godinu, u kojoj je momčad Hajduka osvojila prvenstvo bez poraza.
Retro izvještaji sa svih utakmica spomenutog prvenstva su, međutim, tek manji dio knjige. Duplančić nam, naime, daje puno širi sportski i društveni kontekst Splita i Dalmacije toga vremena.  Svjedoče o tome već i prve rečenice knjige:
„Te su godine grad Split i okolica patili od jada i nevolje, od posljedica II. svjetskog rata. TeBeCe i DiDiTi, tuberkuloza i raznolika gamad bili su svakodnevna tema, čak jača i od Hajduka.“
Duplančićeva knjiga, stoga, usprkos naslovu, neće biti zanimljivo štivo samo Splićanima i navijačima Hajduka. }BLAŽ DUPLANČIĆ{/tip}