izbor sportasa2Sandra Perković, Mario Mandžukić, ženska karate reprezentacija i četverac na pariće proglašeni su najboljim sportašima u Hrvatskoj u 62. izboru Sportskih novosti u kojemu je sudjelovalo 329 novinara.

Na svečanosti dodjele nagrada koja je održana u studiju 7 Hrvatske radiotelevizije nazočni su bili i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik ZagrebaMilan Bandić i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Ekipom godine proglašena je karate reprezentacija u sastavu Ana-Marija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleši Ivona Tubić, koja je na europskom prvenstvu osvojila ekipno zlato. Karatistice su sa 184 glasa iza sebe ostavile reprezentaciju u samostrelu i odbojkašku reprezentaciju.

Ove su nam nagrade dodatni motiv za iduću godinu kada nas čekaju svjetsko i europsko prvenstvo na kojima ćemo dati sve od sebe, izjavila je Ana-Marija Čelan Bujas primajući nagradu.

Momčad godine je veslački četverac na pariće u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, koji je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Godina na izmaku bila je gotovo savršena. Kažem gotovo savršena zbog kiksa na europskom prvenstvu što nam daje dodatni motiv za iduću godinu kada nas čeka europsko prvenstvo u Beogradu gdje će biti dosta naših navijača i tamo želimo čuti Lijepu našu, rekao je Valent Sinković. Veslači su u ovoj kategoriji pobijedili sa čak 270 glasova ispred vaterpolske i rukometne reprezentacije, reprezentacije u trapu te jedriličarskog tandema Šime Fantela/Igor Marenić.

Nagrada za najboljeg sportaša otišla je u ruke hrvatskom nogometnom reprezentativcu i članu Bayerna Mariju Mandžukiću koji je sa samo devet glasova više pobijedio rukometaša Domagoja Duvnjaka. U konkurenciji su bili i Ivica Kostelić, Tonči Stipanović, Bojan Bogdanović, Anton Glasnović i Tomo Marjanović.

Sretan sam i ponosan na ovu nagradu. Iza mene je nevjerojatna sezona. Nastavit ću tako i dalje i nadam se da će sljedeći trofeji biti s reprezentacijom, rekao je Mandžukić koji je s Bayernom postao europski i svjetski prvak, uzeo sva tri njemačka trofeja i s hrvatskom reprezentacijom izborio nastup na SP-u u Brazilu.

Najboljom sportašicom proglašena je aktualna svjetska i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perkovićkoja je osvojila čak 283 glasa, najviše na ovom izboru. Iza nje su ostale jedriličarka Tina Mihalić i streličarkaIvana Buden.

Nadam se da će ovo potrajati i dulje, a ne samo iduće godine. Sljedeće godine je Europsko prvenstvo u Zürichu i želim tamo osvojiti zlato. Tako bih postala prva sportašica kojoj je uspjelo u tri godine osvojiti tri velika trofeja, rekla je Perković.

Sportske novosti dodjeljuju i nagradu za fair play koju je ove godine primila mlada jedriličarka Hana Dragojević, članica jedriličarskog kluba Labud koja je na natjecanju Opatija Spring Cup u travnju ove godine iz mora spasila kolegu Marka Smolića.


Izvor: sport.hrt.hr