hzv2Naslov je najnovije knjige našeg člana te kroničara Hajduka Jurice Gizdića, koja je ugledala svjetlo dana, 13. veljače povodom 103. rođendana kluba.
U 2014. godini pored 95 godina osnutka Hajdukove nogometne škole, obilježava se i 90 godina prvog turnira za mlađe uzraste što ga je organizirao Hajduk daleke 1924. godine, te 30 godina od smrti Luke Kaliterne, čovjeka koji je stvorio i udario temelje današnjoj Hajdukovoj nogometnoj školi. Također se navršava i 90 godina da je 10 nogometaša Hajduka igralo kao reprezentacija.
Knjiga započinje s pričom o počecima rada Hajdukovih juniora 1912. godine, te osnutkom škole 1919. godine, otkada je započeo organizirani rad s mlađim uzrastima. U knjizi se opisuje prva turneja Hajdukovih juniora davne 1922. godine. Tu su i popisi i fotografije juniorskih, kadetskih i pionirskih momčadi Hajduka, koji su osvajali državna prvenstva i kupove, ukupno 37 trofeja.
Zatim popisi juniora i kadeta koja su osvajali Republička prvenstva i kupove. Tu su i brojni porterti ljudi koji su prošli kroz Hajdukovu školu nogometa, kao referenti za podmladak, predsjednici i tajnici Omladinske škole i komisije, voditelji Omladinske škole, koordinatori za kontakte sa školama, pedagozi, skauti, administratori, predsjednici Omladinske zdravstvene komisije.
Poseban draž knjizi daju detaljno opisani turniri u organizaciji Hajduka. Tu su i prestižni svjetski turniri koje je Hajduk osvajao, kao i brojne druge zanimljivosti.
U knjizi se nalaze popisi Hajdukovih nogometaša koji su nastupali na svjetskim i europskim prvenstvima za mlađe dobne skupine, kao i popisi svih mladih reprezentativaca Hajduka koji su nosili dresove državnih reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske, te republičke reprezentacije Hrvatske.
Knjiga završava popisima svih Hajdukovih trenera koji su tijekom 95 godina djelovanja Hajdukove škole nogometa prošli kroz nju.
Knjigu je promovirao novinar Slobodne Dalmacije, inače glavni i odgovorni urednik knjige Mijo Grabovac, a još su pored autora o knjizi govorili predsjednica Nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak, te bivši trener i voditelj Hajdukove škole nogometa Vojimir Kačić.
Na kraju promocije predsjednika Hajduka, Marin Brbić, uručio je prve primjerke knjige obiteljima trojice legendarnih trenera iz Hajdukove nogometne škole Luke Kaliterne, Ante Mladinića i Tomislava Ivića, kao i najstarijem živućem nogometašu Hajduka Vladimiru Beari.
Inače ovu promociju svojim pjesmama uveličala je klapa Vokalisti Salone iz Solina.
Inače treba reći da je ovo 58 knjiga sa sportskom tematikom Jurice Gizdića, a o najdražem mu klubu trenutno je na brojci 16.

Legenda fotografije:
1) S promocije knjige Od barba Lukine skule do akademije baluna. Slijeva bivši voditelj Hajdukove omladinske škole Vojimir Kačić, promotor knjige Mijo Grabovac, autor Jurica Gizdić, predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak i glasnogovornik Hajduka Ante Bilić.

Snimio: Miro Gabela