baku22U Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana, održani su izbori za članove Izvršnog odbora AIPS Europe, Europske udruge sportskih novinara. Nikad u povijesti AIPS Europe (UEPS-a) nije bilo toliko kandidata za članove Izvršnoga odbora, čak 16, za 9 mjesta. Zanimljivost ovih izbora je svakako i činjenica da se za pozicije predsjednika, glavnog tajnika i blagajnika nije trebala voditi "bitka", jer je za svaku poziciju bio skandidiran samo jedan kandidat. Iduće će 3 godine europske sportske novinare voditi Ioannis Darras, Grk, uz glavnoga tajnika Charlesa Camenzulija, s Malte i turskog novinara Murata Agcu na poziciji blagajnika udruge. Sva trojica taj su posao odrađivali i u prošlome mandatu. Termin od 3 godine je utvrđen kako bi se izbori u Europi i na ostalim kontinentima usuglasili s izborima u AIPS-u, Svjetskoj udruzi sportskih novinara.
A u glasanju za 9 mjesta u Izvršnome odboru bilo je kao u napetijem filmu. Naime, iako su glasali predstavnici čak 37 europskih zemalja, što matematički daje prag za većinu glasova već s 19 glasova, prag za izravan ulazak u IO bio je vrlo visok - ispostavilo se da kandidatima treba čak 23 glasa. Nakon prvoga kruga u IO su ušli: David Naert (Belgija, 33 glasa), Lev Rosošik (Rusija, 28 glasova), Nastasja Marinjina (Bjelorusija, 27 glasova), Predrag Milinković (Srbija, 26), Marina Witte (Nizozemska, 24), Eldar Ismajlov (Azerbajdžan, 24), Marc Ventuillac (Francuska, 23) i Gunter Pfeistlinger (Austrija, 23). U dodatnom glasovanju između Talijana Gianfranca Coppole i Španjolca Juana Antonia Rodrigueza Prieta, koji su skupili po 22 glasa u prvom krugu, u IO je ušao Talijan, s omjerom 26:10. U kandidaturi je bio i hrvatski predstavnik, Nikola Lipovac, novinar Jutarnjega lista, koji je u prvom krugu dobio 16 glasova, čime je u konačnici zauzeo 11. mjesto, odmah iza Španjolca, a bolje od nekadašnjeg predsjednika udruge Jerzyja Jakobschea iz Poljske ili dosadašnjih članova IO, Philippa Barkera iz V. Britanije i Jimmyja Mageeja iz Irske.
Svakako treba naglasiti da su čak dva mjesta u budućem IO AIPS Europe dobile novinarke (Witte i Marinjina), što dovoljno govori o željama za promjenama i novim strujanjima u europskoj novinarskoj udruzi.
U nedjelju ujutro počinje Kongres AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, koji nije izborni, ali ima u programu brojne prezentacije nadolazećih sportskih događaja, prvenstveno 1. Europskih sportskih igara, koje će se održati baš u Bakuu, iduće godine u lipnju, te konačno usvajanje liste AIPS-ovih sportskih komisija, ako važnog dijela funkcioniranja cijeloga AIPS-a.