baku2baku2Urednike i novinare članove AIPS-a o detaljima rada na predstojećem Svjetskom prvenstvu u nogometu tijekom 77. AIPS-ova kongresa u Bakuu izbrifirao je Fifin šef medijskih operacija Alain Lieblang. U Brazilu se od 12. lipnja do 13. srpnja očekuje oko 16.000 novinara, od čega 3500 iz pisanih medija, 900 fotografa, a 12.000 tv-novinara i osoblja. Neće biti glavnog medijskog centra, nego samo stadionski (SMC), na kojima će se dan prije utakmice preuzimati tzv. SAD-ovi za press-konferencije (broj mjesta ograničen od 150 u Manausu, do 400 u Sao Paulu i Rio de Janeiru) i mixed zone (do 180 mjesta). Na konferenciju za novinare, 15-ak minuta nakon dvoboja, doći će izbornik svake reprezentacije i igrač utakmice, a njih i sve ostale moći će se poslije susresti i u mixed zoni.

Novost je da televizijski i radijski novinari čije kuće nemaju prava prijenosa neće smjeti na stadione na dane utakmica, dosad su mogli, ali bez opreme. Svaka će reprezentacija moći imati samo po jedan trening potpuno zatvoren za medije, ali to neće moći biti onaj dan prije utakmice, svi ostali bit će maksimalno prvih 15 minuta otvoreni za sve akreditirane novinare i fotoreportere.

U prvom krugu i osmini finala u novinarskim ložama će biti po 300 mjesta sa stolovima za rad i po 300 samo sjedećih, potom će brojka rasti na po 400 i 800, dok će za utakmicu otvaranja (koju srećom po hrvatske novinare igraju i izabranici Nike Kovača) i zatvaranja biti najviše, po 1000 'radnih' i 'neradnih' mjesta.

Od hotela Fifinih partnera do stadiona vozit će shuttle-busevi, a jedina zamjerka organizatorima koju je izrekao Lieblang su predložene skupe cijene hrane i pića u medijskim centrima, o čemu se, doduše, još pregovara.

Uveden je i hotline za hitne pozive, broj je +55 21 2014 21 11.

Nikola Lipovac