baku28aPrilagodba novim medijima, poglavito novim mass-medijima poput Googlea (YouTubea), Twittera i Facebooka, najveći je izazov sportskim novinarima današnjice i budućnosti, poruka je s najzanimljivijeg panela 77. kongresa Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) koji se od 27. do 30. travnja održavao u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu, a otvorio ga je osobno, što je presedan, predsjednik države, Ilhan Alijev, održavši govor na savršenom engleskom.
O učinku tzv. novih medija na sportsko novinarstvo pod ravnanjem moderatora panela Keira Radnedgea govorili su, odgovarali na pitanja i prezentacije održali Steve Rose, direktor fotografije Getty Imagesa, Vincent Amalvy, šef France Pressea, Gary Hershorn iz Reutersa, Marc Bombarde iz L'Equipea, te Jochen Färber iz Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomas Giordano iz Uefine PR-službe i Mihail Demin, koji je vodio medijsku službu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.
Bombarde se pohvalio kako je L'Equipe, kojeg se globalno doživljava Biblijom sportskog novinarstva, u 10 godina došao s 800.000 na 5,000.000 jedinstvenih posjetitelja svojeg web-izdanja, dok prodaja tzv. print-izdanja blago pada od 2006. kad je zadnji put prosjek bio preko 500.000. L'Equipe, kazao je Bombarde, trenutno zapošljava 150 novinara koji rade za print i web, a na tehnološku obuku da bi svi mogli snimati slike i video potrošeno je 200.000 eura. Bombarde je dao primjer tenisa, kojeg je donedavno u L'Equipeu pratilo devet novinara, no sada samo četvorica, dok preostalih pet prati i ostale sportove.
Rose i Hershorn, Britanac i Amerikanac, imali su različita mišljenja o gadgetima budućnosti: Rose smatra da je to iPad i slične platforme, Hershorn je uvjeren da je to smartphone.
Vincent Amalvy je podvukao kako se danas reporterima s terena teško usredotočiti na prioritete, a iskusni Radnedge, inače predsjednik AIPS-ove Noogmetne komisije, zaključio kako današnji novinari "više nemaju vremena susresti temu, raditi intervjue, ući dublje u materiju, steći poznanstva i insajderske kontakte", što je u Hrvatskoj još krajem prošlog stoljeća vizionarski predvidio doajen Žarko Susić.
Predsjednik AIPS-a Giovanni Merlo, iz La Gazzette dello Sport, podastro je svoja iskustva s putovanja zapadnom Europom, gdje se svugdje optimaliziraju troškovi, te je naglasio da će vrlo brzo stići vrijeme kad većina novinara više neće imati svoje redakcije, nego raditi s terena, a u matičnim kućama biti nekoliko urednika, grafičara i direktora proizvodnje. Zbog toga novinari uz podršku AIPS-a te udruga i zborova u svojim zemljama moraju utjecati na osiguravanje što boljih uvjeta za rad na sportskim borilištima, besplatnom internetu, te hrani i piću po što povoljnijoj cijeni.
AIPS je upravo ušao u novo dvogodišnje razdoblje članarine (2014-2015.), a do 4. travnja kad je rađen izvještaj za ovaj Kongres obnovljenih je i novih članova bilo 6512, od čega 3447 iz Europe, na što je posebno ponosan Ioannis Darras, predsjednik našeg kontinentalnog ogranka, AIPS Europe. Na godišnjem skupu u Bakuu sudjelovale su 103 od 149 zemalja članica, među kojima prvi put i nova europska članica, Makedonija.
Tajnik Koordinacijske komisije Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara, naglasio je da svaki sport, ne nužno olimpijski, može imati svoju komisiju, ali mora doći najmanje pet prijedloga članova i to iz zemalja koje su jake u tom sportu, a ne da se ponovi lanjski slučaj kad su se za alpsko i nordijsko skijanje prijavljivali čak i kandidati iz tropskih i subtropskih zemalja, samo da se popuni kvota, no naravno da to nije i neće uspjeti.
Predstavljene su Europske igre 2015. kojima je domaćin Baku, Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima 2015. u Kazanju te Univerzijada u Gwangjuu.

Piše: Nikola Lipovac