baku25aNa godišnjoj konferenciji Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS), u Bakuu, usvojen je „Kodeks profesionalnih standarda ponašanja AIPS-a“. Iako je pisan pomalo dosadnim, birokratskim i odvjetničkim jezikom, on u sebi sadrži istinu o etici i etičnom ponašanju profesionalnih sportskih novinara, a HZSN vam ovdje nudi prijevod. Ovaj kodeks ponašanja odražava etiku, kulturu i duh zakona na kojem se temelji. On utvrđuje ključna načela i vrijednosti koje bi trebale biti smjernice u svakodnevnoj praksi i naglašavati temeljne vrijednosti koje valja poštivati.

Kodeks predstavlja minimum standarda profesionalnog ponašanja i prakse koji se očekuje od naših članova u pružanju usluga. Od njih se zahtijeva ne samo poštivanje obaveza i odgovornosti prema klijentima, nego i prema javnosti i svojim kolegama.

Pridržavanje kodeksa izraz je stalne predanosti etičnoj poslovnoj praksi kao i profesionalnom integritetu i poštenju i pružanju učinkovitih i djelotvornih usluga. Članovi potpisnici ovog kodeksa također iskazuju predanost nastojanju da povjerenje javnosti u našu profesiju ostane na visokoj razini.

Prijevod Kodeksa dostupan je ovdje.