Svijet je s ovacijama dočekao akciju FBI-a i hapšenje potpredsjednika Fife , a hrvatski nogometni komentatori su sa zadovoljstvom ustvrdili da iznad močvare postoji i supermočvara, mafijaška familija kojoj je na čelu Sepp Blatter – piše Tomo Židak.
 
Istina je da se u nogometu vrti ogromni, nelegalni novac, najveći nakon trgovine naftom, drogom i prostitucijom, da Fifa, odnosno Blatter, raspolažu sa 5,7 milijardi dolara, koje je predsjednik Fife uložio u svoju kampanju ne bi li dobio i peti mandat. Ali, u pozadini “holivudskog” scenarija stoji i interes američke politike i njenih podzemnih obračuna. Hladni rat s Rusijom i obračun s muslimanskim ekstremistima preselili su na nogometni teren, jer je netko osmislio da je to najbolje igralište za obračun s Vladimirom Putinom i Bliskim istokom, koji je svoj ogromni petrokapital počeo ulagati u nogometne klubove od imena.
 
Osim obnavljanja hladnog rata sa sve moćnijom Rusijom, Amerika se želi obračunati i s arapskim nogometnim proljećem, jer vlasnici svjetske nafte sve češće ulažu kapital u viđenije nogometne klubove.
 
U cijeloj priči nije sporedni faktor ni engleska ljubomora, koja ne može otrpjeti svoju neprisutnost u vrhu nogometne kuće, da nogometom vlada jedan “švicarski pukovnik”, koji je, nota bene, Vlatku Markoviću svojedobno “nosio kofere”. Naravno, to su odnosi iz sfere viceva, ali, to je i fragment iz švicarske kulture. Englezi odavno, od 1966., kada su prevarili Nijemce u finalu Svjetskog prvenstva, ništa ne znače u svjetskom nogometu. Otkako su potonuli Manchester United i Liverpool, postali su minorni i u klupskom smislu, danas svjetskim nogometom vladaju Nijemci (Bayern), Talijani (Juventus) i nadasve Španjolci (Barcelona, Real Madrid). Ali, engleski mediji su najjači i najutjecajniji i “maltretiraju” cijeli svijet. Ponekad su u pravu, kao u slučaju Seppa Blattera, koji će danas biti peti put izabran za predsjednika Fife, ali su i sebični egošampioni.
 
Danas, kada je nogomet u središtu korupcijskog skandala, sjetio sam se jedne izjave Vlatka Markovića, koji je 2007. “smrtno zgriješio” u očima hrvatske nogometne javnosti, kada nije dobio ni jedan glas na izborima za Europsko prvenstvo 2012. godine. Pokopali smo ga zbog njegove “bosanske nesposobnosti”, ali nikad nismo rekli da je Marković ušao u kandidaturu čista srca i iz nje izašao čistih ruku. Rekao mi je “off the record” - “u četiri ujutro netko je u hotelu kucao na vrata elektora i ispod vrata im gurao kuverte...”. Vjerojatno ne ulaznice za mjuzikl “Mamma mia”... Znamo samo da je Grigorij Surkis bio šef kampanje Ukrajine i Poljske, da je Michel Platini, hinjenom zapanjenošću, na iznenađenje svih pročitao da su izgubile Italija, Hrvatska i Mađarska i da su organizatori kontinentalnog nogometnog summita Ukrajina i Poljska. A Marković? Nevin u ludnici...
 
U akciji FBI-a nije dodirnuta Europa, iako je ona “cvijet korupcije”. Zar nije Michel Platini podržao Katar? Zar nije u organizaciji SP-a zaposlen i njegov sin? Zar nije zauzvrat PSG uz podršku arapskog kapitala postao jedan od najmoćnijih svjetskih klubova? Dakle, izviđači FBI-a se nisu popeli na vrh brijega, i zato će ova akcija završiti hapšenjem nevažnih potpredsjednika Fife. Koje je možda u predvečerje svojeg petog mandata žrtvovao glavni igrač, Josep Blatter. Žrtva pijuna da bi dama ostala netaknuta. Venecija je to...
 
PRENOSIMO, Jutarnji list, piše Tomo Židak