Blagi ukor Disciplinske komisije Uefe može biti rezultat Šukerovih prisnih veza s predsjednikom Uefe, ili solidarnost koruškog Slovenca “Tomaža” Partla, ili lekcija iz antifašizma premijera Zorana Milanovića… – piše Tomo Židak.
 
Merci mon'amie Platini, Danke Herr Partl, hvala premijeru! Blagi ukor Disciplinske komisije Uefe može biti rezultat Šukerovih prisnih veza s predsjednikom europske nogometne asocijacije, ne treba sumnjati ni u solidarnost koruškog Slovenca “Tomaža” Partla, ili lekciju Europi iz antifašizma Zorana Milanovića. Zapravo, Uefa je umorna od Hrvatske u svakom, pa i nogometnom smislu, tako da je jače stradao Joe Šimunić, jer je neoprezno bacio “stari bumerang”, nego crtači poljudske svastike. Iako su me ljudi bliski Uefi uvjeravali da je Šimunićev Za dom spremni lokalna nepodopština, a svastika zločin globalnih razmjera, zbog čega ćemo ozbiljno stradati.
 
U svakom slučaju, tresla se brda, rodilo se - niš! Uzalud vam trud, crtači, kemičari, biolozi i ostali laboranti, koji ste unakazili poljudski travnjak, ovo uopće nije kazna. Ni najveći optimisti nisu očekivali ovako blagi udarac šibom po prstima. Zapravo, ne bi ozbiljna kazna bila ni da su nam oduzeli šest bodova, jer imamo toliko jaku reprezentaciju koja bi pobijedila sve suparnike do kraja, plasman na Europsko prvenstvo ni nakon takvih sankcija ne bi bio upitan.
 
Kazna, od koje se očekivalo da će pokrenuti ozbiljne reforme u hrvatskom nogometu, nasmijala je čelništvo Hrvatskog nogometnog saveza. I nije tako blaga zato jer su nogometni djelatnici organizirali snažni lobby u Nyonu, već zato jer bi bilo neprirodno organizirati Europsko prvenstvo bez Modrića, Rakitića, Mandžukića, Pjace, Srne i ostalih hrvatskih zvijezda, čija imena u nogometnoj Europi snažno zvone. Tko je onda gubitnik? Izgubio je grad Split, koji će izvjesno vrijeme biti bez reprezentativnih utakmica...
 
Uefu ne zanima što je gotovo cijela nogometna vlada u “reštu”, ne želi se miješati u unutrašnje odnose u hrvatskom nogometu, iako se ne trebamo zavaravati; Hrvatska je uz Srbiju, a po najnovijem, zbog antisemitizma, i Bosnu i Hercegovinu, crna ovca Balkana. I jednom, kada će Nyonu prekipjeti, ozbiljno će nas ošamariti. Ovo je bila samo blaga “klepetuša”, nakon koje će se i dalje orgijati, bojkotirati, bacati baklje, protestirati. Tko će trijumfirati? Oni protiv kojih je uperen gnjev navijača, iako se gotovo cijela nogometna Hrvatska prestrašila drakonske kazne, jer, u Hrvatskoj je nogomet nacionalna terapija. Disciplinske suce nije uspio razgnjeviti ni incident u Luksemburgu, kada su se međusobno pomlatile dvije grupe Bad Blue Boysa, ni činjenica da su potpredsjednik i izvršni predsjednik HNS donedavno bili u zatvoru. Svi su odmahnuli rukom - Balkan je to...
 
PRENOSIMO Jutarnji list, piše Tomo Židak