Za sve, apsolutno sve, Sandra Perković je najveća favoritkinja na Svjetskom prvenstvu. Najbolja svjetska diskašica četvrtu godinu zaredom vladarica je svoje discipline, iz kaveza izlazi kao najveća pobjednica – piše Hrvoje Slišković.
 
Konkurencija naznaku, bolje rečeno, naznakicu za moguću senzaciju vidi u tome što Sandra nije vodeća na svjetskoj ljestvici (Caballero 70,56, Perković 70,08) te joj se dogodio jedan poraz (u Lausanni od Pérez).
 
- Ne opterećuju me takvi podaci. I 2012. sam u London došla sa slabijim rezultatom i postala olimpijska pobjednica. Svi me smatraju svjetskim vrhom i favoritkinja sam. Bit će mi to samo motiv više - kaže nam aktualna svjetska prvakinja.
Motiv više koji bi je mogao pogurati do drugog cilja. Minimalni je obraniti naslov, a zatim..
 
- Rekord svjetskih prvenstava.
Martina Hellmann je 1987. bacila 71,62. Sandrin osobni rekord je 71,08, ove godine je metar kraća.
- Ako ne uspijem sada, želja mi je srušiti ga za dvije godine ili kasnije.
 
Kubanke su „divljakuše“
 
Kaže da je spremna, iako je tijekom sezone imala zdravstvenih problema.
- Nakon što je snimka pokazala da mi je puknula tetiva u gležnju prije nekoliko godina, a za to dotad nisam znala jer je mišić preuzeo funkciju zgloba, morala sam birati: ili operacija ili taping. Naučila sam kako najbolje “tejpati” nogu i plan je da tako nastavim do kraja karijere. Uz vježbe jačanja mišića i veći oprez.
 
Za konkurentice će reći da su “ozbiljne, fizičke spremne, ali vidjet ćemo hoće li izdržati njihova psiha”. Najviše cijeni Dani Samuel (“ima prirodno dobru tehniku, konstantna je kao i ja”) i Nadine Müller (“najbolja je za društvo”). Kubanke su, pak...
 
- „Divljakuše“. Ne po osobnosti nego načinu bacanja. Spremne su za velike daljine, ali nisu koordinirane. Potencijalno dobri hici često završe u mrežama. Tako je i Barrios bacala. Za razliku od mojih hitaca koji su školski i disk uvijek jednako leti.
 
Svjetsko prvenstvo je posljednjih tjedana u medijima češće bilo zbog priča o dopingiranju i potencijalnih velikih afera, a ne zbog sportašica, rezultata, rekorda...
 
Želim na Kineski zid
 
- Pročitala sam dosta toga i ništa mi se ne čini tako ozbiljno. Godinama se ponavlja ista stvar, uoči svakog Svjetskog prvenstva pokušava se baciti ljaga na atletiku i pravi pretjerana drama. Koliko ja znam, Wada ima ovlasti objaviti imena prekršitelja, a ne IAAF. Što se mene tiče, ja stalno dajem krv. Posljednji put u veljači ove godine. Došli su na trening i uz urin, uzeli mi i krv. I to samo meni, a ne i Martini Rataj (slovenska kopljašica, peta na svijetu ove godine, nap. p,). Sigurno se može napraviti još više u borbi protiv dopinga, ali ne opterećujem se time. Neka svatko radi svoj posao.
 
Sandrin plan za Kinu je jasan. Proći kvalifikacije, osvojiti zlato, po mogućnosti s rekordom svjetskih prvenstava. A zatim...
 
- Otići ću na Kineski zid. Prije devet godina, kada sam bila na Svjetskom juniorskom prvenstvu, nisam uspjela. Sada mi je to glavna želja.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hrvatska ima dva aduta u skoku u vis
Ana Šimić: U Kini očekujem najbolji rezultat u 2015. godini
 
Godina 2015. za Anu Šimić je bremenita. Na standardne probleme s uvjetima za treniranje tijekom hladnih mjeseci, nadovezala se ozljeda Ahilove tetive početkom godine.
 
- U Peking putujem zadovoljna jer sam rano ostvarila normu za Olimpijske igre, a na Svjetskom prvenstvu očekujem najbolji ovosezonski rezultat.
 
Na otvorenom je ove sezone preskočila 194 cm, a u dvorani je bila bolja za jedan centimetar. Dio optimizma možda leži i u tome što je SP u Kini u kojoj je ostvarile neke od svojih najboljih rezultata. U Šangaju prošle godine je pobijedila na mitingu Dijamantne lige (197), a nekoliko dana kasnije trijumfirala i u Ptičjem gnijezdu, stadionu na kojem se održava SP, sa 198 cm.
 
- Kada je Ana zdrava, onda joj odgovara skakanje u Kini. Znači, sada bi joj trebalo ležati - prokomentirao je trener Edo Josipović.
 
- Šteta što smo izgubili prvi dio sezone. Lani je bila u vrhu, a ove je bez boda u Dijamantnoj ligi. S obzirom na ozljedu, rezultati od 191 do 194 su dobri. U finale će se ulaziti s preskočenih 194 ili 195 cm, ovisi kako će se dizati letvica, a vjerojatno i sa 192 cm, ali bez ijednog rušenja. Ana je u dobroj formi. Želja nam je finale, a u njemu je sve moguće.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRENOSIMO Jutarnji list, piše Hrvoje Slišković, foto jutarnji.hr i novilist.hr